ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην ΑΟΖ πάμε καλά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι εντόπισε, το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENI-TOTAL ήλθαν να τονώσουν τους κυβερνητικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς, στον απόηχο των πενιχρών αποτελεσμάτων της προηγούμενης γεώτρησης, στο τεμάχιο 11. Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ποσότητες, η αξία της συγκεκριμένης γεώτρησης δεν μπορεί να περιορισθεί μόνο στο εύρος του κοιτάσματος. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη επιτυχία μετά από το τεμάχιο 12, εξέλιξη που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΑΟΖ, που έχει σχεδιασθεί.

Ενδεχόμενη επανάληψη των ευρημάτων του τεμαχίου 11 θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο εντοπισμός «εκτεταμένης ποσότητας ΦΑ στο 6» κρατά ζωντανή την ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας, αφήνοντας συνάμα ελπιδοφόρες προοπτικές για άλλες δυο γεωτρήσεις που ακολουθούν, το δεύτερο μισό του 2018. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα ο τρίτος γύρος αδειοδότησης έχει όλα τα φόντα να καταγραφεί ως ο πλέον καθοριστικός, ενός ενεργειακού σχεδιασμού που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και πλέον.

Σε πολιτικό επίπεδο παρά τις όποιες παλινωδίες, που ενδεχομένως να υπήρξαν κατά καιρούς στο παρασκήνιο, ένεκα των τουρκικών προκλήσεων, όλες οι κυβερνήσεις πέτυχαν να κάνουν ένα βήμα. Π.χ η παρούσα κυβέρνηση δεν θα είχε προκηρύξει ποτέ τον τρίτο γύρο εάν δεν είχε προχωρήσει η πρώτη γεώτρηση στο 12, ή αν οι εταιρείες του δεύτερου γύρου είχαν αποχωρήσει μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων που είχαν γίνει τότε. Και εδώ είναι που η παρούσα κυβέρνηση, δικαίως εισπράττει τα περισσότερα εύσημα.

Με εξαίρεση την αντίδραση στην περίπτωση που το Barbaros, κατάφερε να εκτοπίσει τις απειλές των Τούρκων. Βεβαίως τα τεμάχια που δόθηκαν σε εταιρείες είναι εκτός του πεδίου των σκληρών επιδιώξεων της Τουρκίας, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία της πολιτικής που χαράχθηκε και είχε ως βασικό άξονα τη συνέχιση και κυρίως, την ολοκλήρωση των μέχρι σήμερα ερευνών. Η δεύτερη επιτυχία είναι απότοκο των συνεργασιών που έχει συνάψει η παρούσα κυβέρνηση και φάνηκε πρόσφατα με την αντίδραση του Καΐρου στις απαράδεκτες τουρκικές νουθεσίες περί κυπριακής ΑΟΖ.

Αντίδραση που αποκαλύπτει την αξία των τριμερών συνεργασιών, παρά τα λέγονται κατά καιρούς για ανούσιες συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών. Η προσπάθεια της Τουρκίας να δηλώσει παρουσία, στα ενεργειακά της περιοχής απέτυχε. Το πιο βασικό όμως που εισπράττει η Λευκωσία και που συμβαδίζει με το νέο διπλωματικό δόγμα είναι ότι επικεντρώθηκε να αναδείξει τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και όχι να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Κάτι που φαίνεται να έγινε αντιληπτό, τόσο στην Ε.Ε. όσο και πέραν του Ατλαντικού.

Αλλά και στο εμπορικό σκέλος οι ποσότητες που έχουν επιβεβαιωθεί ή έχουν εντοπισθεί, μόνο αμελητέες δεν είναι. Υπάρχει το ξεχασμένο «Αφροδίτη» με 4,5 tcf, ενώ το «Καλυψώ» υποστηρίζεται ότι ένα κοίτασμα παρόμοιο με το «Αφροδίτη». Βεβαίως η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 3 έχει ιδιάζουσα σημασία, πλην όμως η προσοχή στρέφεται στο 10 και τις δυο γεωτρήσεις που θα γίνουν το ερχόμενο Φθινόπωρο. Νοουμένου ότι τα καλά αποτελέσματα θα συνεχισθούν, εκτός των άλλων, είναι βέβαιο πως θα ανοίξει ο δρόμος για τον τέταρτο γύρο αδειοδότησης τεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Το " μεγεθος μαρμαρου" που προκληθηκε απο " σκονη του διαστηματος", δηλαδη απο την πολη ερχομαι και ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:38

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Πολυ "κατατοπιστικοι" οι αυστραλοι, μιλουν για "μεγεθος μαρμαρου", αλλα το μαρμαρο δεν εχει καθορισμενο ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:33

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X