ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεθωριασμένα συνθήματα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Είναι αυτές οι μέρες του καλοκαιριού που διαπιστώνει κάποιος, ότι ακόμα και μια τραγωδία όπως αυτή του 1974, μπορεί να μετατραπεί σε μια κοινότυπη επέτειο. Ακόμα και ένα σύνθημα που για χρόνια καληνύχτιζε την Κύπρο δεν μπορεί να αντέξει στη λήθη του χρόνου. Είναι κάτι τέτοιες μέρες που στη μνήμη μας επιστρέφουν ιστορίες της εισβολής, προσωπικά δράματα.

Είναι κάτι τέτοιες μέρες, μόνο, που αφιερώνουμε την καθημερινότητα μας για να αποδείξουμε, δεν ξέρω σε ποιον,  ότι Δεν έχουμε Ξεχάσει. Τις υπόλοιπες μέρες είμαστε χαμένοι στα μικρά και ασήμαντα του κόσμου μας. Άραγε πώς θα ήταν αυτός ο τόπος, αν δεν είχαμε ξεχάσει αυτό με το οποίο μεγάλωσε η μεταπολεμική Κύπρος; Το Δεν Ξεχνώ. Πώς θα ήταν αυτός ο τόπος, αν δεν σκύβαμε πάνω σε ανθρώπινα δράματα, μόνο κάποιες τέτοιες  μέρες κάθε καλοκαίρι; Αν θα είχαμε κατά νου ότι 43 χρόνια μετά, υπάρχουν δικοί μας άνθρωποι που ενδεχομένως να μην ζουν  στην δική μας ασφάλεια; Ποιος θυμάται ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν εγκλωβισμένοι που επέλεξαν να παραμείνουν, σε καθεστώς κατοχής για να μην εγκαταλείψουν τη γη τους; Και όταν τους θυμηθήκαμε, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα, νιώσαμε την πίκρα τους.

Η τραγωδία όσο και αν μας πληγώνει, κατά βάθος μετατράπηκε σε μνημόσυνα, καταθέσεις στεφάνων, λόγους πατριωτικούς που κτυπούν απευθείας στην καρδιά μας και μετά; Συνεχίζουμε κανονικά την ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα. Ακόμα και αυτή η «σημαία» απέναντι στον Πενταδάκτυλο, τη συνηθίσαμε ή έγινε μέρος της οπτικής μας καθημερινότητας.

Το Δεν Ξεχνώ, έμεινε μόνο ως σύνθημα σε μαύρες μπλούζες, σημαίες, πανό, σε τοίχους που έμειναν άβαφτοι  και στα επετειακά ντοκιμαντέρ των καναλιών, κάθε Ιούλιο και Αύγουστο. Κάθε μέρα που περνάει ο χρόνος μας εκδικείται, μας εγκαταλείπει όπως μας «εγκαταλείπουν» όλοι αυτοί που έζησαν το καλοκαίρι, πριν 43 χρόνια.

Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Κύπρου. Κάθε μέρα που περνάει είναι χωρίς επιστροφή. Μια επίσκεψη στην «μακρινή» Καρπασία θα καταδείξει ότι ο χρόνος και το χέρι της κατοχής, εξαφανίζει την ιστορική μνήμη και την ταυτότητα μας. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Προμήνυμα διεξόδου η επαναφορά του συνδικαλιστικού χρόνου

«Εφόσον είναι αναμεμιγμένο το ΑΚΕΛ, λύση δεν θα υπάρξει!!! »
knak  |  09:06

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«....και εσυ ζοπποβορτε κυπριακε λαε πληρωνε φορους!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:43

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«Κυβερνητικές αποφάσεις για την παιδεία. (Μένει να τις αποδεχτούν οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών) 1. ...»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  |  20:37

Αίτημα για εποπτεία του αποφυλακισθέντα παιδεραστή

«Tώρα που την έπαθε η κυβέρνηση ......»
knak  |  17:49

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση