ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραγωγοί του μίσους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πυξίδα μας είναι το ευαγγέλιο του Χριστού, αυτός είναι ο καθοδηγητής μας είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στο MEGA. Είχε ωστόσο προηγηθεί ένα ομοφοβικό παραλήρημα του προκαθήμενου που εγείρει για άλλη μια φορά ερωτήματα για τα επικίνδυνα μονοπάτια που ακολουθεί η Εκκλησία της Κύπρου. «Έχουμε ξετσιπωθεί πλέον είμεθα σε απαράδεκτες καταστάσεις κάποτε πρέπει να κοκκινίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μιλώντας για την ομοφυλοφιλία.

Η τοποθέτηση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κάποιους, γραφική, μπορεί και να προκαλέσει το μειδίαμα πολλών και να κλείσει όπως άλλα τόσα και τόσα θέματα που άνοιξε ο Αρχιεπίσκοπος και προκάλεσαν την κοινή γνώμη. Το ρατσιστικό αυτό παραλήρημα ξεπερνά τη φαιδρότητα που χαρακτηρίζει τα λεγόμενα των «εκπροσώπων του Θεού» και φτάνει στα όρια της επικινδυνότητας. Όχι μόνο γιατί ο Αρχιεπίσκοπος αγνοεί πλήρως τα πάμπολλα σκάνδαλα που κατακλύζουν την Εκκλησία, με κύριο το τελευταίο διάστημα, τις φοβιστικές διδαχές με τις οποίες δηλητηριάζει αθώα μυαλά ο Μητροπολίτης Λεμεσού. Αλλά γιατί καταδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Εκκλησίας από το Κράτος και του Κράτους από την Εκκλησία και θα έπρεπε να προβληματίσει όλους μας.

Και αυτό γιατί ο Κύπρου Χρυσόστομος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως εδώ και καιρό σκέφτεται να δημιουργήσει σχολικές μονάδες που θα δημιουργούν «σωστούς ανθρώπους» και θα αρχίζουν από το νηπιαγωγείο και να φτάνουν μέχρι το Λύκειο. Είπε ότι έχει ήδη έτοιμο πλάνο για τη δημιουργία 10 με 20 νηπιαγωγείων, αλλά του χάλασε τα σχέδια η οικονομική κρίση. Αυτά θα είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά η Εκκλησία θα έχει λόγο, έτσι ώστε να λειτουργούν με υποδειγματικό τρόπο δίνοντας τις σωστές κατευθύνσεις στα παιδιά.

Το θέμα συνεπώς δεν είναι ούτε θρησκευτικό ούτε εκκλησιαστικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Ένα σύγχρονο κατά τα άλλα κράτος το οποίο δεν κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί από το εκκλησιαστικό κατεστημένο, ένα κράτος που αφήνει ανενόχλητα παπάδες να παρεμβαίνουν και να έχουν λόγο σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτόν της Παιδείας, μόνο ανησυχία μπορεί να μας προκαλέσει για το μέλλον αυτού του τόπου.

Όταν ο Υπουργός Παιδείας, μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Προκαθήμενου της Εκκλησίας δεν έχει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να τον βάλει στη θέση του και να διαχωρίσει μια και καλή τα χωράφια της Παιδείας από αυτά της Εκκλησίας, τότε τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα για τον τόπο.

Βέβαια ο Υπουργός Παιδείας, δεν είναι ο μόνος που κοιτάζει αμήχανος τις πομπώδεις δηλώσεις του Προκαθήμενου της Εκκλησίας. Είναι ένα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, το οποίο μη θέλοντας να δυσαρεστήσει την Εκκλησία και συνεπώς το ποίμνιό της, δέχεται δηλώσεις που παραπαίουν μεταξύ φαιδρότητας και μισαλλοδοξίας και αναπαράγουν το μίσος και τον ρατσισμό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση