ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H βασίλισσα είναι γυμνή

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με τον βασιλιά που πίστευε ότι φορούσε υπέροχα ρούχα, αλλά στην πραγματικότητα κυκλοφορούσε γυμνός, ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εξωτερικής της πολιτικής, που εμφανίζεται να υπάρχει, αλλά ωστόσο δεν την βλέπει κανείς. Τα όσα έχουν συμβεί μέσα σε 2-3 εβδομάδες στη Μέση Ανατολή, ξεγυμνώνουν τον ερασιτεχνισμό της Ε.Ε, η οποία βρίσκεται εκτός της πρώτης γραμμής διαπραγμάτευσης, ενώ ο κάθε αξιωματούχος κάνει κυριολεκτικά ό,τι του κατέβει:

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο επίτροπος διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι αποφάσισε, μόνος του, τον τερματισμό ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη Γάζα.

Λίγο αργότερα η Κομισιόν τον άδειασε, διευκρινίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζεται, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ υπέδειξε ότι τώρα απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη στους Παλαιστινίους, ώστε να μην πέσουν στην αγκαλιά της Χαμάς. Στη συνέχεια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πήγε στο Ισραήλ χωρίς να ενημερώσει κανέναν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι εκπροσωπούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέφρασε στήριξη στο Τελ Αβίβ και στο αναφαίρετο δικαίωμά του να αμυνθεί, «ξεχνώντας» ωστόσο το συμφωνημένο λεκτικό της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο η όποια αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να εκδηλωθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Όπως πληροφορείται η «Κ», η επιλεκτική στάση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκάλεσε την ενόχληση δύο τουλάχιστον μεγάλων κρατών της Ε.Ε., ενώ δεν εκλήφθηκε θετικά ούτε από τις ΗΠΑ, οι οποίες την ίδια ώρα επιχειρούσαν να εκδηλώσουν παρέμβαση προς το Ισραήλ διαχωρίζοντας το δικαίωμά του να αμυνθεί από τα κτυπήματα κατά αμάχων στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Άλλωστε, ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι «οι ζωές των αμάχων οφείλουν να προστατευθούν και η (σ.σ ανθρωπιστική) βοήθεια πρέπει να φτάσει επειγόντως σε αυτούς που έχουν ανάγκη». Τοποθετήσεις που δυστυχώς δεν έγιναν από την κ. Φον ντερ Λάιεν, που αρκέστηκε να εκφράσει στήριξη εκδίδοντας προς το Τελ Αβίβ λευκή επιταγή, χωρίς να έχει καμιά εξουσιοδότηση.

Ο Γιοσέπ Μπορέλ, που είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, άδειασε χωρίς σιγαστήρα την πρόεδρο της Κομισιόν υποδεικνύοντας ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν δεν δικαιούται να εκπροσωπεί τις απόψεις της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, οι οποίες είθισται να συντονίζονται μεταξύ των κρατών-μελών. Στη συνέχεια η πρόεδρος της Κομισιόν αναγκάστηκε να διορθώσει.

Στα πρωτοφανή που συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, καταγράφεται και η επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν 850 περίπου Ευρωυπάλληλοι, καταγγέλλοντας ως μεροληπτική –υπέρ του Ισραήλ– τη θέση της προέδρου της Κομισιόν.

Όλα αυτά επανέφεραν στο προσκήνιο την περί «βασίλισσας» κριτική που αποδίδεται εδώ και καιρό στην κ. Φον ντερ Λάιεν, με το Politico να υπενθυμίζει ότι διαμένει στον 13 όροφο του κεντρικού κτιρίου της Κομισιόν, Berlaymont, που έχει προσαρμοστεί στα μέτρα των αναγκών της.

Ωστόσο και η «βασίλισσα» της Κομισιόν, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, είναι «γυμνή». Και η γύμνια της απορρέει από την πολιτική της ανυποληψία και ανεπάρκεια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Όπως στο Ουκρανικό και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες αν και επιβεβλημένες, δρομολογήθηκαν από την κ. Φον ντερ Λάιεν κατά παραγγελία των ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζει ότι θα εκπυρσοκροτούσαν στα πόδια κρατών-μελών. Και στο ζήτημα της πανδημίας ήταν απούσα στα δύσκολα και πρώτο τραπέζι στα εύκολα, ενώ αναπάντητα είναι τα ερωτήματα γύρω από τα τηλεφωνικά μηνύματα που φερόταν να αντάλλασσε με διευθύνοντα σύμβουλο φαρμακευτικής εταιρείας..

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάντως τους ηγέτες θεσμικών οργάνων που της αξίζουν. Και η «γυμνή βασίλισσα» της Κομισιόν, απλώς αντανακλά τη γενικότερη γύμνια της Ε.Ε., η οποία το μόνο που έχει καταφέρει στη Μέση Ανατολή είναι να κάνει εκκλήσεις για «παύσεις για ανθρωπιστικές ανάγκες». Η λέξη «εκεχειρία» απουσιάζει από το λεκτικό της Ε.Ε., όπως απουσιάζει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη γραμμή των διεργασιών για ειρήνευση.

Σημείωση 1: Σε αυτή την Ε.Ε., δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν, θεωρώντας ότι θα μας λύσει το Κυπριακό.

Σημείωση 2: Αν η κ. Φον ντερ Λάιεν επιδιώξει δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν –και δεν προτιμήσει τη θέση του γ.γ. ΝΑΤΟ που θα της ταίριαζε ή κάτι άλλο– ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της θητείας της; Και θα ξεχάσει ότι κατήργησε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στην πρώτη πράξη ανάληψης της ηγεσίας της Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2019;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση