ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μπουσούλημα της Αννίτας

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, και εξήγγειλε διαβήματα και πρωτοβουλίες, μετά από συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα του Λιβάνου. Οι ενέργειες που επιστρατεύει η κα Δημητρίου, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κινούνται σε τρία επίπεδα. Ας τις δούμε:

1) «Διεκδικούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση επανεξέταση του νομικού καθεστώτος της Συρίας, έτσι ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές τόσο προς τον Λίβανο όσο και προς την Κύπρο», είπε η κα Δημητρίου. Αυτό όμως το επεδίωξε η κυβέρνηση πολύ πριν το αναφέρει η κα Δημητρίου. Όσοι, δε, ασχολούνται με το ζήτημα ουσιαστικά και όχι επιφανειακά, πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο, θεωρεί ότι η Συρία, στη βάση των υφιστάμενων συνθηκών, δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί από το καθεστώς που σήμερα κουβαλά και να χαρακτηριστεί «ασφαλής χώρα». Το ίδιο λένε και ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Human Rights Watch που χαρακτήρισε «επικίνδυνη και μη ρεαλιστική» την προσπάθεια της Κύπρου για χαρακτηρισμό κάποιων, έστω, περιοχών της Συρίας ως «ασφαλείς». Αλλά και ο πολιτικά δικός της Αννίτας Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, που προσγείωσε την κυπριακή προσπάθεια λέγοντας ότι «είναι μια διαδικασία σύνθετη» και «δεν θέλω να φέρω εύκολες λύσεις». Η κα Δημητρίου δεν άκουσε τον κ. Σχοινά με τον οποίο ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια; Ή μήπως δεν κατάλαβε τι είπε;

2) «Ετοιμάζω σχετική επιστολή-διάβημα προς τους ομολόγους μου και εξετάζουμε και αριθμό άλλων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση», είπε επίσης η κα Δημητρίου. Δεν μας εξήγησε βεβαίως προς ποιον θα γίνει το διάβημα και ποιο θα είναι το αντικείμενό του. Διότι αυτή η οποία χειρίζεται τις σχέσεις Ε.Ε.-Λιβάνου, εκ μέρους των κρατών-μελών, είναι η Κομισιόν και η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία η κα Αννίτα Δημητρίου στήριξε για δεύτερη θητεία στο τιμόνι του εν λόγω θεσμικού οργάνου. Άρα, λογικά, θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα για να γίνει μια συνάντηση και να μεταφέρει η πρόεδρος Βουλής-ΔΗΣΥ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσα πρέπει να κάνει η Ε.Ε. σε σχέση με το μεταναστευτικό και τον Λίβανο. Νοουμένου βεβαίως ότι η κα Αννίτα Δημητρίου –που σύμφωνα με κοινοτικά χείλη στήριξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς κανένα αντάλλαγμα– έχει καταφέρει τουλάχιστον να αποσπάσει τον αριθμό του τηλεφώνου τής προέδρου της Κομισιόν. Αν δεν τα έχει καταφέρει, μπορεί να το ζητήσει από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όπως γνωρίζουμε, είναι το μόνο που έχει αποσπάσει από τη Γερμανίδα αξιωματούχο της Ε.Ε.

3) «Σημείο αναφοράς» για διαχείριση του μεταναστευτικού είναι και «η διακρατική συμφωνία των επιστροφών με τον Λίβανο», είπε η κα Δημητρίου. Στη θεωρία, αυτό είναι ορθό. Αλλά επειδή η πολιτική απαιτεί πράξεις, διερωτώμαι εάν η πρόεδρος Βουλής-ΔΗΣΥ θεωρεί ότι ένα κράτος ακέφαλο, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Χεζμπολάχ και αποτελεί «πρότυπο» κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, ενδιαφέρεται να τιμήσει μια τέτοια διακρατική συμφωνία με την Κύπρο (που ήδη δεν τιμά), χωρίς ανταλλάγματα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, την οποία επικρίνει η κα Δημητρίου, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Λίβανο και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να βρίσκεται εκεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου.

Η κυβέρνηση ομολογουμένως τα έχει κάνει θάλασσα σε πάρα πολλά ζητήματα. Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, όμως, προσπαθεί. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι ότι η Κύπρος κινδυνεύει να γίνει «σάντουιτς» και να συνθλιβεί, λόγω μεταναστευτικού. Έχοντας από τη μια τον Λίβανο, ένα κράτος που βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης σε όλα τα επίπεδα, από την άλλη την Τουρκία, και «στο βάθος» μια Ε.Ε. αδιάφορη και δυσκίνητη.

Κατά συνέπεια οι τοποθετήσεις τις οποίες επιστράτευσε η κα Αννίτα Δημητρίου, δεν προσεγγίζουν καν την έννοια του πολιτικού αναλφαβητισμού στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Περιορίζονται απλώς σε κάποιες γενικές αρχές, δημιουργώντας την εντύπωση ενός ιδιότυπου πολιτικού μπουσουλήματος, το οποίο εκ της φύσεώς του δεν δείχνει ικανό να επαναπατρίσει τις ψήφους που έχουν διαρρεύσει από τον ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ. Γιατί προφανώς αυτός είναι ο στόχος του μπουσουλήματος της κας Αννίτας Δημητρίου στο μεταναστευτικό, και όχι η διαχείριση του προβλήματος με την Ε.Ε. και τον Λίβανο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση