ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

90'' Επί χάρτου κρεμάμενο το Κυπριακό

Η επικαιρότητα της ημέρας σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

  • Ως η πιο σημαντική μέρα των συνομιλιών στη Γενεύη πριν από τη διάσκεψη της Πέμπτης θεωρείται η σημερινή, μιας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κατατεθούν χάρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τη Γενεύη η ε/κ πλευρά στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έχει 14 εναλλακτικά σενάρια με χάρτες. Οι χάρτες, πριν παραδοθούν στον ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, θα μελετηθούν από τους εμπειρογνώμονες.
  • Η κατάθεση χαρτών στη Γενεύη προκαλεί ήδη αντιδράσεις στην τ/κ πλευρά σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από την ελβετική πόλη. Ο πρόεδρος της λεγόμενης Βουλής ζήτησε από τον Ακιντζί να μην καταθέσει χάρτες εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο λεγόμενος πρωθυπουργός των Κατεχομένων ο οποίος πέραν από την εκ περιτροπής προεδρία θέτει ως προϋπόθεση για κατάθεση χαρτών η λύση να μην καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.
  • Στη Γενεύη θα βρίσκονται από το απόγευμα και οι αντιπροσωπείες των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Εκ μέρους της Ελλάδας στη διάσκεψη της Πέμπτης θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα συνοδεύεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων, μέλη του διπλωματικού γραφείου αλλά και ακαδημαϊκούς του διεθνούς δικαίου. Πηγές από την Ελλάδα επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα θα επιμείνει στην αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων σε ένα εύλογο διάστημα. Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τη Μεγάλη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο συνοδεύει επίσης μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων, τόσο στο Κυπριακό όσο και στο διεθνές δίκαιο.
  • Έντονα συγκινησιακό ήταν το αντίο του Μπαράκ Ομπάμα προς τους Αμερικανούς πολίτες. Ο απερχόμενος Πρόεδρος με δάκρυα στα μάτια από το Σικάγο ευχαρίστησε τους Αμερικανούς και τους ζήτησε να υπερασπιστούν τα ιδανικά της χώρας. Αναφέρθηκε στο δημοκρατικό πολίτευμα τονίζοντας ότι απαιτεί δουλειά, ενώ στάθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του μεταξύ αυτών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το νέο σύστημα υγείας και τη μείωση της ανεργίας.
  • Τέλος εποχής για τους αναλογικούς δέκτες ραδιοφώνων στα FM στη Νορβηγία, καθώς μέσα στον Ιανουάριο γίνεται η πρώτη χώρα στο κόσμο που τερματίζει τις αναλογικές εκπομπές. Στα βόρεια της χώρας οι αναλογικές εκπομπές στα FM τερματίζονται ήδη και οι Νορβηγοί λάτρεις του ραδιοφώνου θα μπορούν να παρακολουθούν τις ραδιοφωνικές εκπομπές μόνο με ψηφιακούς δέκτες. Σταδιακά και μέχρι τέλος του χρόνου το μέτρο θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Νορβηγία.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Εκπομπές: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X