ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Υψηλοί τόνοι Κυρ. Μητσοτάκη για προσφυγικό

Newsroom Κ, Αθήνα

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Σκληρή γλώσσα έναντι των όποιων θερμόαιμων της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν με τιμωρητική διάθεση την Ελλάδα για το μεταναστευτικό - προσφυγικό υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόγευμα εργασίας που είχε χθες με τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., το οποίο αποτέλεσε, και μεταφορικά, ένα «πρόγευμα» των όσων ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει ήδη από σήμερα κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.

«Η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων που προβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη είναι μία λανθασμένη και αντιπαραγωγική προσέγγιση» φέρεται ειπών ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών. «Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν μία χώρα και έναν λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα όπως το προσφυγικό - μεταναστευτικό, το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους-μέλους... σκέψεις και δηλώσεις σαν αυτές δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν 1,5 ώρα, το προσφυγικό αποτέλεσε το κορυφαίο ζήτημα. Άλλωστε, η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη εντασσόταν ακριβώς στις κινήσεις που σχεδιάζει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εν λόγω ζήτημα, το οποίο θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, το χθεσινό πρόγευμα (συμμετείχαν εκ μέρους της Ν.Δ. και οι Ντόρα Μπακογιάννη και Γ. Κουμουτσάκος) είχε και μία άλλη σκοπιμότητα, αυτή της «πρώτης, θεσμικού τύπου, γνωριμίας» της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. με τους «28» της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τραπέζι ετέθη και η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα καθώς στην Ευρωζώνη υπάρχει προβληματισμός για τη δυνατότητα της κυβέρνησης συνασπισμού της Ελλάδας να φέρει σε πέρας την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.

Όπως είχε διαφανεί και είχε προαναγγείλει η «Κ», ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρήλθε τη συζήτηση περί εκλογών και μάλιστα σε έναν τόσο ευρύ κύκλο συνομιλητών, σημειώνοντας πως «ως Ν.Δ. δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης», ενώ έσπευσε να αποκρούσει την όποια, έστω, διάθεση για άσκηση πίεσης προς τη Ν.Δ. προκειμένου να «βάλει πλάτη» στην ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μία λειτουργία του πολιτεύματος με δύο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μία άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη» υπογραμμίστηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης –που σε στενούς του συνομιλητές εξακολουθεί να θεωρεί ότι το Μαξίμου, πιεζόμενο από την κοινωνική αλλά και εθνική κρίση που εν πολλοίς προκάλεσε, προσπαθεί να διατηρήσει όλες τις επιλογές του, και αυτή των εκλογών, ανοιχτές– επισκέφθηκε και συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Σήμερα μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τους κ. Γ. Κουμουτσάκο, τους στενούς συνεργάτες του Μακ. Λαζαρίδη και Θαν. Μπακόλα, καθώς και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. Γ. Σμυρλή.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση