ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δριμύς χιονιάς καλύπτει όλη την επικράτεια της Ελλάδας

Ο τελευταίος και ιδιαίτερα δριμύς χιονιάς του 2016 άρχισε την εισβολή του από χθες

Kathimerini.gr

Ο τελευταίος και ιδιαίτερα δριμύς χιονιάς του 2016 άρχισε την εισβολή του από χθες και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, με το χιόνι να πέφτει και στα πεδινά, ακόμα και σε παραλίες! Πολύ ψυχρές αέριες μάζες κινήθηκαν από τον βορρά προς τον νότο κατά τη χθεσινή μέρα, ρίχνοντας παντού το θερμόμετρο στην ηπειρωτική χώρα, σε αρκετές περιπτώσεις κοντά στους 0-3 βαθμούς. Ειδικά από σήμερα επίκεντρο της παγωνιάς και των φαινομένων είναι η περιοχή της νοτιοανατολικής Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος, ενώ το κύμα κακοκαιρίας θα αγκαλιάσει αρκετά νησιά έως και την Κρήτη. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ ο παγετός θα καλύψει τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ηδη, από χθες το πρωί η Πάρνηθα είχε καλυφθεί από χιόνι και η κίνηση των οχημάτων από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι θερμοκρασίες έπεσαν πολύ χθες στην Αττική, ενώ ακόμα χαμηλότερες αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χθες στις 6 μ.μ. το θερμόμετρο έδειχνε -4°C στην Πάρνηθα, 1°C στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και 3 °C στην Πεντέλη, στο Αστεροσκοπείο, 3°C σε Δροσιά και Βίλια, 4°C σε Εκάλη και Παπάγου, 6°C στα Νέα Λιόσια και 8°C στα Πατήσια και στο Περιστέρι.

Βροχές και χιονόνερο σημάδεψαν τη χθεσινή μέρα. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από τα μεσάνυχτα έως τις 10.30 το πρωί κατεγράφησαν στις περιοχές: Βίλια Αττικής 22,8 χιλιοστά, Ανδρος 16,8 χιλ., Κάτω Βλασία Αχαΐας 15,4 χιλ., Λουσικά Αχαΐας 13,8 χιλ., Δερβένι Κορινθίας 12,8 χιλ. και Υμηττός - Δάφνη 12,6 χιλ. Λόγω χιονόπτωσης-παγετού η κυκλοφορία διεξαγόταν με αλυσίδες στην Ημαθία στην επαρχιακή οδό από τη Βέροια προς το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι (από το 22ο-26ο χλμ.), όπως και στην Πέλλα στην επαρχιακή οδό Αρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας, από το 15ο χλμ. έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Σήμερα Πέμπτη περιμένουμε χιονοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία (στο Πήλιο και στην υπόλοιπη Μαγνησία), στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα εκδηλωθούν χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα των νησιών και πρόσκαιρα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο (εκτός Δωδεκάνησων) θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση έως και 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα που θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 4-5 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

«Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα κακοκαιρίας σε συνεργασία με όλους τους δήμους και σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική, την Τροχαία και άλλους εμπλεκόμενους φορείς» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος αποθηκευμένη σε περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες. Μάλιστα, λόγω της διάρκειας του έκτακτου καιρικού φαινομένου συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπομονετικοί, καθώς προέχει ο καθαρισμός των κεντρικών οδικών αρτηριών, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στα νοσοκομεία της Αττικής.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, μέσα σε περίπου μισή ώρα, το «έστρωσε» στα περισσότερα βόρεια προάστια των Αθηνών (Κηφισιά, Μαρούσι, Εκάλη, Νέα Ερυθραία), ενώ χιόνι έπεσε τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όσο και στα νότια προάστια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ