ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξετάζονται ακόμη τα αιτήματα ασύλου των «8»

Το θέμα της απονομής ή μη πολιτικού ασύλου παραμένει σε εκκρεμότητα

Newsroom Κ, Αθήνα

Είναι μια μακρά πορεία που ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο Αύγουστο, περίπου έναν μήνα μετά την άφιξή τους στην Αλεξανδρούπολη και ακόμη δεν έχει κλείσει. Επειτα από εξαντλητικές ακροάσεις, απορριπτικές αποφάσεις και ενστάσεις, το θέμα της απονομής ή μη πολιτικού ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μέχρι στιγμής για έναν από τους «8» δεν έχει βγει απόφαση σε πρώτο βαθμό. Για άλλους πέντε οι αποφάσεις των χειριστών της Υπηρεσίας Ασύλου ήταν απορριπτικές και οι υποθέσεις τους έχουν περάσει στην κρίση της Αρχής Προσφυγών. Για τους υπόλοιπους δύο είχε εκδοθεί πράξη διακοπής της διαδικασίας (στη μία περίπτωση γιατί ο στρατιωτικός δεν είχε δεχτεί να παραλάβει την απόφαση).

Τελικά για τον έναν άνοιξε και πάλι ο φάκελος, απορρίφθηκε το αίτημά του σε πρώτο βαθμό και θα κριθεί τελεσίδικα από την αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή. Για τον τελευταίο αξιωματικό η Αρχή Προσφυγών ζήτησε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του σε πρώτο βαθμό από την Υπηρεσία Ασύλου. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο φάκελός του να ανατεθεί πάλι στον ίδιο χειριστή που τον είχε αναλάβει πρωτύτερα, καθώς δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς εξαίρεσή του.

Συνολικά 6 από τους «8» θα παρουσιαστούν στην αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή ξεκινώντας από την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 1/2, 8/2 και 23/2 έχουν οριστεί οι ακροάσεις των πρώτων τριών αξιωματικών. Ενας ακόμη έπρεπε να παρουσιαστεί προχθές, όμως πήρε αναβολή καθώς η ημερομηνία συνέπεσε με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου.

Η πορεία της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των «8» δεν ήταν ανέφελη. Μία ημέρα πριν από την έκδοση της πρώτης απορριπτικής απόφασης τον Σεπτέμβριο, η τότε δικηγόρος τους Σταυρούλα Τομαρά είχε ζητήσει την εξαίρεση μιας χειρίστριας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 23 Αυγούστου, με γραπτό αίτημά της ζητούσε τον διορισμό άλλου διερμηνέα υποστηρίζοντας ότι μέχρι εκείνο το σημείο η μετάφραση δεν γινόταν με πληρότητα και σαφήνεια.

Συνολικά 5 χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης του Ασύλου (EASO), ανέλαβαν τις υποθέσεις των «8» σε πρώτο βαθμό.

Για την ώρα οι στρατιωτικοί παραμένουν υπό διοικητική κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Ολυμπιακού Χωριού, παρότι ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Σε απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής αναφέρεται ότι η διοικητική κράτηση των «8» μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί των αιτημάτων χορήγησης ασύλου. Ακόμη σημειώνεται στην απόφαση ότι οι αξιωματικοί παραμένουν υπό κράτηση για λόφους απειλής της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας. Μένει να αποδειχτεί αν και κατά πόσον η πρόσφατη δικαίωση των «8» στον Αρειο Πάγο θα κρίνει και την τύχη των αιτημάτων τους για άσυλο.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται, πάντως, αντίστοιχα αιτήματα ασύλου Τούρκων πολιτών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην πατρίδα τους. Υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ανάμειξη σε εκείνα τα γεγονότα οι πολίτες (σε κάποιες περιπτώσεις οικογένειες με παιδιά) ζητούν προστασία δηλώνοντας οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί πρωτεργάτη του πραξικοπήματος.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση