ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστρέφει ο φόβος των αγορών για τα ελληνικά ομόλογα

Oι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων υπερέβησαν το επίπεδο του 8%

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μετά τις 31 Ιανουαρίου 2017 οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων υπερέβησαν το επίπεδο του 8% και σήμανε ξανά συναγερμός στους διεθνείς διαχειριστές ομολόγων.

Την Τετάρτη, σημειώθηκε κατάρρευση των τιμών τους, καθώς οι ξένοι traders ανησυχούν ότι τα ελληνικά ομολόγα δεν θα ενταχθούν στη ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού ακολουθούν ανεξάρτητη πορεία από την αντίστοιχη των έτερων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, των οποίων το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό. Η απόδοση του ετήσιου κρατικού ομολόγου (λήξη 17/7/2017) κυμάνθηκε στο 10,46%, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου (λήξη 19/4/19) έφθασε το 9,77% και το 10ετές ομόλογο (λήξη 24/2/17) εμφάνισε απόδοση 7,77%.

Οι Financial Times σε χθεσινό τους άρθρο υποστηρίζουν ότι το κλίμα στην αγορά ομολόγων παραμένει βαρύ, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης επανέρχεται σιγά σιγά στη λίστα με τις ανησυχίες των traders ομολόγων. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι αποδόσεις του ελληνικού κυβερνητικού χρέους έχουν αυξηθεί απότομα, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις διχογνωμίες μεταξύ Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επάνω στο μέλλον του προγράμματος, αλλά και την αίσθηση πως στη διάρκεια μιας χρονιάς με πολλές προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, περιορίζονται οι ευκαιρίες για συναίνεση.

Σε δημοσίευμα του Reuters υπογραμμίζεται ότι «ο βασικός προβληματισμός των επενδυτών έγκειται στο ότι αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η Αθήνα θα χάσει τη δόση που χρειάζεται για να αποπληρώσει περί τα 8 δισ. χρέους που οφείλει στην ΕΚΤ και επιπλέον 2 δισ. που πρέπει να καταβάλει τον ίδιο μήνα». Μιλώντας στο Reuters o κ. Λουτζ Ροεμάγιερ, διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest, που κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 3 εκατ. ευρώ αναφέρει τα εξής: «Υπάρχει μια ανησυχία, για τον αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της. Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημίες και από αυτή την άποψη, θα θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» προσθέτει ο διαχειριστής του γερμανικού fund.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ