ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προπαρασκευαστικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για εγγυήσεις στο κυπριακό

Μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Kathimerini.gr

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα και ακολούθησαν οι δηλώσεις των δυο ηγετών. Οι οποίες κινήθηκαν σε όλο το εύρος των διμερών σχέσεων, από την οικονομία στο μεταναστευτικό και στο κυπριακό. Ο μεν Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για σημαντική παράμετρο που αφορά τους Τούρκους της Κύπρου ο δε Έλληνας Πρωθυπουργό ανακοίνωσε πως θα λάβουν χώρα προπαρασκευαστικές επαφές για τις εγγυήσεις. Οι δηλώσεις μεταξύ άλλων είχαν ως εξής:

Δηλώσεις Ερντογάν: Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τον κ. Τσίπρα για πολλά θέματα μεταξύ άλλων και για το εμπόριο που οι σχέσεις μας έχουν παρελθόν και ιστορία. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη. Μοιραστήκαμε την επιθυμία μας και θέσαμε ως στόχο την ακόμη μεγαλύτερη εμπορική σύνδεση. Πρέπει να μείνουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα αν τα συζητάμε. Οι μειονότητές μας είναι γερές γέφυρες. Συζητήσαμε έτσι και τα προβλήματα των πολιτών μας και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα οι δυο πλευρές πριν ξεκινήσουν το διάλογο να βρουν έναν οδικό χάρτη. Θα δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Σημαντική παράμετρος οι Τούρκοι στην Κύπρο. Ως προς το μεταναστευτικό, εμείς ως Τουρκία έχουμε ένα μεγάλο κόστος. 4εκατ., πρόσφυγες τους περιθάλπουμε και έχουμε ξοδέψει 35εκατ., δολάρια. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο σε αυτό το θέμα. Στην ΕΕ είχαμε συμφωνήσει σε μια συμφωνία που ήταν αποθαρρυντική για τους πρόσφυγες. Αλλά η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της. Τις ευθύνες που απορρέουν από εκείνη τη συμφωνία. Περιμένουμε να το κάνει. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα να τους σεβαστούμε, το ίδιο να κάνει και η Ελλάδα.

Δηλώσεις Τσίπρα: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε πως ο διάλογος Τουρκίας-Ελλάδας είναι σημαντικός. Οι χώρες μπόρεσαν να συνεργαστούν το 2015-16 που ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Ήταν τότε που βάλαμε μπροστά τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών θέσεων, πραγματοποιήσαμε γύρους συνομιλιών και την ίδια στιγμή προωθήσαμε τις συνομιλίες για το κυπριακό ανοίγοντας δύσκολα θέματα όπως της ασφάλειας. Δυστυχώς ακολούθησε το πραξικόπημα και εξελίξεις που φρέναραν την πορεία. Ήμουν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν εκείνο το βράδυ για να εκφράσω τη συμπαράστασή μου. Αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν εμπόδια, όπως οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατήθηκαν στην Τουρκία. Έγινε σαφές όμως σήμερα πως δεν μας επιτρέπεται να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Την ίδια στιγμή στις διασυνοριακές επαφές, την οικονομία κτλ, οι λαοί μας έρχονται όλο και πιο κοντά. Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την κατάργηση των απειλών πολέμου. Η επίσκεψή σας στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη γιατί μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Όταν υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να συζητάμε. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαιο και σε αυτό μπορεί να συμβάλει ο διάλογος. Αποφασίσαμε την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων για το κυπριακό, και τόνισα την ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας.

Προηγούμενη ενημέρωση

Στην Άγκυρα βρίσκεται από τις 3.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ αναμένεται η κοινή συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν.

Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

Άρχισε λίγο μετά τις 16:30 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

 Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η πρώτη, έπειτα από 11 χρόνια, επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται στη σκιά της προκλητικής επικήρυξης εκ μέρους της Αγκυρας των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν για άσυλο στην Ελλάδα, και εν γένει σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέρχονται μιας δύσκολης διετίας στο Αιγαίο και αναδεικνύεται ένα «εν υπνώσει» μέτωπο ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτό της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την κυβέρνηση, η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, οποιαδήποτε άλλη επαφή, σε διπλωματικό ή άλλο επίπεδο, δεν απηχεί πάντα τις απόψεις του ενός και μοναδικού ανδρός που κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Τουρκία από το προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα.

Με εξαίρεση την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία, κυρίως, όμως, στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην κλειστή από το 1971, Θεολογική Σχολή, οι προσδοκίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν μπορεί παρά να είναι χαμηλές.

Πέραν της εξέλιξης με τους οκτώ Τούρκους πρώην στρατιωτικούς, υπόθεση που ενοχλεί προσωπικά τον κ. Ερντογάν, η Αγκυρα προωθεί επιθετικά την ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» έπλεε νότια της Κύπρου, μέσα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ (οικόπεδα 1, 8 και 9), ενώ και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν έθεσε την ατζέντα της Αγκυρας λέγοντας ότι θα συζητηθούν «διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, ο Turkish Stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά».

Ο κ. Καλίν δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «τα νησιά». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε καμία ενέργεια που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ