ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία θολώνει την ελληνική έξοδο

Η κρίση στην Τουρκία καταδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ.

Kathimerini.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Στη δίνη της τουρκικής κρίσης και των φόβων εξάπλωσής της έχουν μπει από την περασμένη Παρασκευή τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και τα ελληνικά ομόλογα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πόσο ευάλωτη παραμένει η Ελλάδα στα εξωτερικά σοκ, ειδικά τη στιγμή που στα μάτια των επενδυτών αποτελεί μια ρηχή, αναδυόμενη αγορά. Οι τουρκικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις νέες αναταραχές στην Ιταλία δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ για την ελληνική αγορά, η εικόνα της οποίας δεν συνάδει με την εικόνα της αγοράς μιας χώρας που σε... επτά ημέρες θα βρίσκεται εκτός του έπους των μνημονίων. Σε αυτό το σκηνικό, η διπλή αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αργά την Παρασκευή (σε «ΒΒ-») «κάηκε» αφού δεν «ακούμπησε» καν την επενδυτική διάθεση.

Η πλήρης απουσία των αγοραστών από το ελληνικό Χρηματιστήριο, η οποία έχει γίνει αισθητή εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενέτεινε την αρνητική επίπτωση των τουρκικών κραδασμών στους ελληνικούς τίτλους, παρασύροντας χθες τον Γενικό Δείκτη στο -3% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2017, με τις τραπεζικές μετοχές να αποτελούν τους μεγάλους αρνητικούς πρωταγωνιστές αφού οδηγήθηκαν σε απώλειες που άγγιξαν το 6%. Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στην Τουρκία, το ότι «χτυπήθηκαν» περισσότερο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε αυτό το «σεισμικό» κύμα ρευστοποιήσεων, αποδεικνύει ότι για τους επενδυτές οι οποίοι τρέπονται σε φυγή από τις αναδυόμενες αγορές λόγω του φόβου «μετάδοσης», συνεχίζουν να ενέχουν ρίσκο. Σύμφωνα με σημείωμα που έστειλε η UBS στους πελάτες της, η πτώση της τουρκικής λίρας πάνω από το 7 έναντι του δολαρίου θα οδηγήσει σε συντονισμένες πιέσεις τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο εάν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση του τουρκικού κράτους ή στήριξη από ξένους επενδυτές (π.χ. το Κατάρ). Ετσι, η ελβετική τράπεζα προχώρησε σε υποβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε στάση «underweight», και αυτό επηρεάζει και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν και τις χαμηλότερες αξιολογήσεις από τους οίκους.

 

Αντί λοιπόν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία μάλιστα έφερε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, να αποτελέσει μαγνήτη των επενδυτών προς τη χώρα, ουσιαστικά «αγνοήθηκε» από την αγορά αφού επικράτησε ο φόβος για εξάπλωση, οδηγώντας σε ισχυρές ρευστοποιήσεις σε όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς να οδηγείται σε απώλειες 8,24%, την Alpha Bank να κλείνει στο -7,47%, την Εθνική στο -6,43% και την Eurobank στο -4,77%, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να φεύγουν από το Χ.Α. Το αξιοσημείωτο είναι πως στο τέλος της χθεσινής (συναλλακτικής) ημέρας, ενώ τα χρηματιστήρια των χωρών που έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία ανέκαμπταν από τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα, το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν το μόνο τελικά που «γονάτισε» και το οποίο είχε μεγαλύτερη πτώση ακόμα και από το τουρκικό (-2,38%).

Οι τουρκικοί κλυδωνισμοί δεν ήταν οι μόνοι που «χτύπησαν» την ελληνική αγορά, καθώς η νέα αναταραχή στα ιταλικά ομόλογα –λόγω των σχεδίων της ιταλικής κυβέρνησης για τις δαπάνες αλλά και των δηλώσεων του Λουίτζι ντι Μάιο ότι η χώρα του δεν θα υποστεί επίθεση από κερδοσκόπους– έπαιξε και αυτή τον ρόλο της, ειδικά στα ελληνικά ομόλογα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τον Μάιο.

Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,294% με άνοδο 1,63% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε τρεις συνεδριάσεις η άνοδος ξεπερνά το 8%, αγγίζοντας τις 50 μονάδες βάσης με το ελληνικό spread να διαμορφώνεται πλέον στις 400 μ.β.

Η απόδοση στα ελληνικά 5ετή διαμορφώθηκε στο 3,327% με άνοδο 3,23% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση στα 7ετή άγγιξε το 3,899% από 3,752%, ξεφεύγοντας πλέον σημαντικά από την απόδοση της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,50%). Οι διεθνείς εξελίξεις στις οποίες οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι έχουν αποδειχθεί άκρως ευάλωτοι δυσχεραίνουν πλέον τις όποιες προοπτικές ή ελπίδες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το φθινόπωρο, ενώ στέλνουν ένα ισχυρό σήμα έλλειψης εμπιστοσύνης την ώρα που ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Tα χαμηλά 12ετίας και το 3,6% που άγγιξαν οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα τέλη του Ιανουαρίου, αποδείχθηκε ότι είναι ένα επίπεδο που δεν μπορούν να επαναπροσεγγίσουν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι όποια προσπάθεια ανάκαμψης και αν έχουν επιχειρήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση