ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαγνησία: SOS από τοξικά αέρια μετά τη φωτιά σε μονάδα ανακύκλωσης πλαστικού

Οι κάτοικοι πρέπει να ειναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες.

Kathimerini.gr

Σοφία Χρήστου

Συστάσεις για αποφυγή έκθεσης των κατοίκων σε ζώνη πέντε χιλιομέτρων από τη μονάδα ανακύκλωσης υλικού που κάηκε στο Σέσκλο Μαγνησίας, λόγω τοξικών αερίων, εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, στους κατοίκους συνιστάται μεταξύ άλλων η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται οι πόρτες και τα παράθυρα κλειστά. Στην ακτίνα των 5 χλμ. συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές της Β’ ΒΙΠΕ, του Σέσκλου, του Διμηνίου, του Παλιουρίου, των Μελισσατίκων, τα Κογιάτικα και των Γλαφυρών.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Θεσσαλίας, Στέργιος Γούναρης, τόνισε πως οι συνέπειες από την πύρινη λαίλαπα στη Μαγνησία, όπου μαζί με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν και ανακυκλώσιμα υλικά, είναι πολλαπλές.

Τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα

«Όταν έχουμε καύση πλαστικών σε τόσο μεγάλο βαθμό,όπως στην περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας, έχουμε παράλληλα και απελεύθερωση στην ατμόσφαιρα μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, όπως τα βαρέα μέταλλα, αρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες, κ.α.,οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους», εξηγεί ο κ. Γούναρης.

Ο ίδιος επισημαίνει πως είναι αναγκαίος ο έλεγχος και η πραγματοποίηση μετρήσεων στην περιοχή, προκειμένου να διευκρινιστεί πόση είναι η έκθεση των κατοίκων σε επικίνδυνες ουσίες, καθώς αυτό καθορίζεται και με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.

«Εκτός των παραπάνω, εκλύσεις τοξικών αερίων, όπως φουράνια και PAHs λαμβάνουν χώρα κατά την καύση πλαστικών και ελαστικών που περιέχονται σε αποθήκες, ενώ τοξικές ουσίες εκπέμπονται και από την καύση εύφλεκτων υγρών, όπως οι οργανικοί διαλύτες. Οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τουλάχιστον για τις επόμενες πέντε ημέρες. Προτιμητέο θα ήταν να αποφεύγουν την περιοχή ή να κάνουν χρήση μάσκας όταν βρίσκονται κοντά», τονίζει ο κ. Γούναρης επισημαίνοντας πως από την πλευρά της η Ένωση Ελλήνων Χημικών θα βρεθεί από αύριο στο σημείο προκειμένου να συλλέξει υλικό και να κάνει μετρήσεις.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την έκταση που έχει λάβει η περιβαλλοντική καταστροφή καθώς και για τις μακροχρόνιες συνέπειες που θα υπάρξουν και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει μελέτη και μέριμνα από την Πολιτεία στην περιοχή», καταλήγει ο ίδιος.

Επιχωμάτωση για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε χθες σε επιχωματώσεις επιφανειών στη μονάδα ανακύκλωσης στην περιοχή του Σέσκλου.

«Ιδιωτικά ΙΧ, οχήματα του δήμου, της περιφέρειας και της πυροσβεστικής έκαναν συνολικά 500 δρομολόγια και μετέφεραν περίπου 30 χιλιάδες τόνους με χώμα, προκειμένου να καλυφθούν οι εστίες των πλαστικών που κάηκαν στην περιοχή», αναφέρει στην «Κ» ο περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Οπως τονίζει, ο πρωταρχικός στόχος ήταν να σβήσουν οι εστίες φωτιάς καθώς τα συγκεκριμένα υλικά δεν σβήνουν τόσο εύκολα με το νερό και αφετέρου να σταματήσει η εκπομπή επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα.

«Δεκάδες άνθρωποι επιχείρησαν στο πεδίο ώστε τα υλικά να καλυφθούν σύντομα κάτω από τόνους χώματος προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις αλλά και περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Αγοραστός γνωστοποιώντας πως ήδη έχει ζητήσει να τεθεί προς εξέταση ο φάκελος του ιδιοκτήτης της μονάδας ανακύκλωσης.

Ο ίδιος τόνισε πως η διαδικασία μετρήσεων ώστε να διαπιστωθεί η γενικότερη ρύπανση που προκλήθηκε από την καύση πλαστικών στην περιοχή θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα ακόλουθα:

• Αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και περιορισμό του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται οι πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.
• Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, χρονίως πάσχοντες, έγκυοι και καπνιστές θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.
• Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνή λήψη των εισπνεόμενων φαρμάκων τους, ενώ σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται άμεση επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό.
• Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι που έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα 5 χλμ. από τον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, να μην προβαίνουν σε βόσκηση των ζώων. Συνιστάται να τρέφονται με έτοιμες ζωοτροφές ή να τα μετακινούν σε βοσκές πέραν των 5 χλμ. από τη θέση της πυρκαγιάς. Τα ίδια μέτρα προτείνονται για τα οικόσιτα πτηνά και ζώα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
• Να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.
• Οι καταναλωτές να προβαίνουν σε σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των οπωρολαχανικών και των φρούτων από τη γύρω περιοχή σε ακτίνα 5 χλμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ