ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα δεδομένα με Τέμπη

Στη Βουλή δικογραφία μετά τη μήνυση τραυματία κατά του Κ. Καραμανλή

Γιώργος Μπουρδάρας

Ενόψει της συζήτησης την προσεχή Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, αλλά και ευρύτερα για τις ενδεχόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες διερεύνησης του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, διαμορφώνονται νέα δεδομένα από τη νέα δικογραφία που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έπειτα από μήνυση ενός εκ των τραυματιών κατά του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μήνυση αφορά αδικήματα όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών από την οποία προήλθε βαριά σωματική βλάβη και το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης, γεγονός το οποίο θεωρείται πως διαφοροποιεί τη δικογραφία εκείνη η οποία ήταν της Ευρωπαίας εισαγγελέως σχετικά με οικονομικές πτυχές της σύμβασης 717, στην οποία είχαν στηριχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να καταθέσουν πρόταση σύστασης «προανακριτικής» επιτροπής. Η πρόταση εκείνη, ως γνωστόν, απορρίφθηκε από τη «γαλάζια» πλειοψηφία τον περασμένο Νοέμβριο. Η διαβίβαση της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό ανακοινώθηκε προχθές στην εθνική αντιπροσωπεία και, όπως προβλέπεται, θα φυλαχθεί σε ειδικό γραφείο του Κοινοβουλίου ώστε όσοι βουλευτές το επιθυμούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της. Το γεγονός ότι διαβιβάστηκε με τις προβλέψεις του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και του νόμου περί ευθύνης υπουργών σημαίνει ότι εάν αποφασισθεί να υποβληθεί πρόταση για άσκηση δίωξης, αυτή θα πρέπει να φέρει υπογραφές από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (36) όσο και το ΠΑΣΟΚ (32) έχουν τη δυνατότητα αυτόνομης υποβολής μιας τέτοιας πρότασης.

Σε αυτή την περίπτωση, το αργότερο εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα υποβολής συζητείται από την Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ για τη λήψη απόφασης χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως οι διαδικασίες αυτές μπορεί και να οδηγήσουν σε Ειδικό Δικαστήριο. Αν απορριφθεί, πάντως, προβλέπεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου ανάλογη πρόταση «στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά».

Οι διαθέσεις των κομμάτων, που όσον αφορά εκείνα της αντιπολίτευσης θεωρείται αναμενόμενο πως θα είναι θετικές προς μια τέτοια κατεύθυνση, αναμένεται να καταγραφούν στη συνεδρίαση της Τετάρτης 20 τρέχοντος, όταν και –όπως προαναφέρθηκε– προγραμματίστηκε να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση το αποτέλεσμα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής η οποία είχε συγκροτηθεί κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ. Στη συνεδρίαση αυτή, η μεν «γαλάζια» πλειοψηφία προσέρχεται με τη θέση πως από την έρευνα της Εξεταστικής δεν προέκυψαν ενδείξεις ποινικής ευθύνης για πολιτικά πρόσωπα, η δε αντιπολίτευση με καταγγελίες ότι η Ν.Δ. επιχειρεί συστηματικά τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Προχθές, με αφορμή ερώτηση του Β. Κόκκαλη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση «προτίθεται να σεβαστεί εμπράκτως με την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία την επιθυμία του ενός εκατομμυρίου πολιτών που στηρίζουν το ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών», ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, αφού σημείωσε στη Βουλή πως τα αιτήματα του ψηφίσματος αφορούν την κατάργηση των διατάξεων σχετικά με την ευθύνη υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, τόνισε: «Αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν με νόμους. Προϋποθέτουν την αναθεώρηση του Συντάγματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ