ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΓΔΜ: Σύννεφα στο στρατόπεδο του «Ναι» λόγω χαμηλής προσέλευσης

Η συμμετοχή ανήλθε στο 16.12%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές την ίδια ώρα ήταν 34.86%

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Ο ουρανός πάνω από τα Σκόπια μπορεί να  είναι από το πρωί γαλανός, καταγάλανος, σύννεφα όμως έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στο στρατόπεδο του «ΝΑΙ» στην συμφωνία των Πρεσπών, εξαιτίας της χαμηλής  προσέλευσης των πολιτών στο  δημοψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι ανακοινώσεις της εθνικής εκλογικής επιτροπής για τα μέχρι το μεσημέρι ποσοστά των πολιτών που ψηφίσαν προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Zάεφ.

Και πώς να μην κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» όταν στη 1 μ.μ τοπική ώρα  η συμμετοχή ανήλθε στο 16.12%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Δεκέμβριος του 2016) την ίδια ώρα ήταν 34.86%

Όπως σημείωναν εκλογικοί παρατηρητές αν η ροή προς τα εκλογικά κέντρα συνεχιστεί  με τέτοιους ρυθμούς, τότε όχι μόνο δεν θα υπερβεί το συνταγματικό όριο του 50% αλλά ούτε καν θα το πλησιάσει ώστε να μπορεί ο Zάεφ να εμφανίσει ως επιτυχές, αν και «τραυματισμένο», το δημοψήφισμα.

Τώρα οι συζητήσεις έχουν αρχίσει να στρέφονται στο «ψυχολογικό όριο», το ποσοστό συμμετοχής δηλαδή που δεν θα του επιτρέψει να φέρει, σε κάθε περίπτωση, την συμφωνία στο κοινοβούλιο και να διεκδικήσει την ψήφο βουλευτών του VMRO ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές τροποποιήσεις. Πολλοί  προβλέπουν ότι εάν η συμμετοχή πέσει κάτω του 40% τότε ο οδικός χάρτης για την συμφωνία θα παγώσει, έστω και  προσωρινά, και η προσφυγή στην κάλπη για τον Zάεφ θα αποτελέσει μονόδρομο. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, οι εκλογές δεν μπορούν συνταγματικά να διεξαχθούν πριν τον Ιανουάριο του 2019.

Εάν, ωστόσο, περάσει το 40% τότε ο Zάεφ θα μπορεί να φέρει την συμφωνία στη βουλή και σε συνδυασμό με τις πιέσεις που εκτιμάται ότι θα δεχθεί το VMRO να εξασφαλίσει τους οχτώ βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει τις συμφωνημένες με την Αθήνα τροποποιήσεις.

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα.Ο Zάεφ με ένα ποσοστό  κάτω του 50% θα είναι εκτεθειμένος και πολιτικά ευάλωτος απέναντι στην αντιπολίτευση που θα του  προσάπτει την βαριά κατηγορία ότι χωρίς να έχει την συναίνεση της πλειοψηφίας του λαού προχώρησε, μέσα από εύθραυστους συσχετισμούς διαμορφωμένους με πιέσεις και εκβιασμούς βουλευτών, στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

«Η μομφή αυτή θα ακολουθεί στην πολιτική του διαδρομή τον Zάεφ και θα είναι δύσκολο να  επιβιώσει με αυτήν», μας έλεγε ένας ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής.

Κατ' εκείνον, και όχι μόνο, μια προσφυγή στις κάλπες, με την ανοχή και  «κατανόηση» του διεθνούς παράγοντα, θα του έδινε, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν νικηφόρος, το δικαίωμα να υποστηρίξει ότι έχει την λαϊκή στήριξη σε αυτή την κορυφαία επιλογή του.

Ας μην βιαστούμε όμως. Η ώρα που η κάλπη θα κλείσει και θα έχουμε  την τελική εικόνα ως προς την συμμετοχή, πλησιάζει, με την αγωνία να κορυφώνεται. Όχι  βεβαίως για το τι θα ψηφίσουν όσοι προσέλθουν, γιατί εκείνοι που θα πάνε θα ρίξουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία «ΝΑΙ». Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι νικητής θα είναι το «ΝΑΙ». Στην κάλπη τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ