ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιοι μπαίνουν στη Βουλή εάν φύγουν οι Σπαρτιάτες – Ντόμινο αλλαγών

Τα σενάρια μετά τις δικαστικές εξελίξεις για τους 11 βουλευτές

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις με επίκεντρο τους Σπαρτιάτες μετά την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το κατά πόσον ήταν νόμιμη η συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές του 2023 ανοίγει τον δρόμο και για τις αποφάσεις στο Εκλογοδικείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει πιθανόν έως τον Ιούνιο πως οι Σπαρτιάτες συμμετείχαν παράνομα στις εκλογές, τότε αυτομάτως διαλύεται η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και εκκινούν οι διαδικασίες για να συμπληρωθούν οι έντεκα κενές θέσεις, πλην του Βασίλη Στίγκα που έχει εξαιρεθεί από τις ποινικές διώξεις.

 

Τα σενάρια για την ανακατανομή των εδρών είναι τρία, όμως με μόνο ένα να είναι το επικρατέστερο:

Το πρώτο λέει πως μπορεί να γίνει μοίρασμα των εδρών ανά περιφέρεια στους πρώτους σε σταυρούς υποψηφίους από τα κόμματα που είχαν το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο. Το σενάριο είναι αδύναμο, καθώς τότε θα βρεθούν με έδρες κόμματα που δεν πέρασαν τον πήχυ του 3%, όπως το ΜέΡΑ25.

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνουν ξανά εκλογές είτε πανελλαδικά είτε στις περιφέρειες όπου εξελέγησαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών, κάτι ακραίο που δεν μπορεί να σταθεί.

Το τρίτο και επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της Ν.Δ. θα αυξανόταν κατά 1,9%, θα πήγαινε στο 42,45% και θα κέρδιζε από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον. Τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ, μία το ΚΚΕ, μία η Πλεύση Ελευθερίας και καμία ή μία η Νίκη. Σε αυτή την περίπτωση η ανακατανομή δεν μπορεί να γίνει «τοπικά», στους νομούς δηλαδή που έχουν εκλέξει βουλευτές οι Σπαρτιάτες, αλλά θα γίνει πανελλαδικά.

Πάντως υπάρχουν κάποια σενάρια για το ποιοι μπορεί να καταλάβουν –στις περισσότερες περιπτώσεις ως πρώτοι επιλαχόντες– έδρες με βάση τα νέα ποσοστά των κομμάτων και τα νέα «υπόλοιπα» που θα έχουν στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Από τη Ν.Δ., στην Αχαΐα μπορεί να δούμε βουλευτή τον Αγγελο Τσιγκρή, στη Λάρισα τη Ρένα Καραλαριώτου να μπαίνει στη Βουλή, ενώ στη Β΄ Πειραιώς θα έπαιρνε την έδρα η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και στην Αν. Αττική η Βασιλική Κόλλια. Ενα άλλο σενάριο θέλει μία από τις πρόσθετες έδρες της Ν.Δ. να «κερδίζεται» στην Α΄ Αθηνών και να την καταλαμβάνει ως πρώτη επιλαχούσα η Φωτεινή Πιπιλή. Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να πάρουν ο Χρήστος Σπίρτζης, επίσης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως δύο έδρες μπορεί να πάρουν ο Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς.

 

Η πιθανότητα βέβαια να βγουν εκτός νόμου οι Σπαρτιάτες μπορεί να έχει αντίκτυπο και στις ευρωεκλογές. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του κ. Στίγκα με αναγωγή είναι στο 3%, κάτι που σημαίνει πως αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος μπορεί να κατευθυνθεί προς άλλα κόμματα, όχι απαραίτητα δεξιά της Ν.Δ.

Οι ίδιοι οι Σπαρτιάτες ωστόσο, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο… όλου του πολιτικού συστήματος, βλέπουν πίσω από τις εξελίξεις σχέδιο «αποπροσανατολισμού» της κοινής γνώμης από μείζονα ζητήματα. «Η δίωξη αυτή αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να εργαλειοποιεί την ποινική δικαιοσύνη», υποστηρίζει ο Β. Στίγκας σε δήλωσή του. Την ίδια στιγμή, οι Γ. Μανούσος και Γ. Δημητροκάλλης, δύο εκ των βουλευτών των Σπαρτιατών, δήλωσαν χθες το μεσημέρι την ανεξαρτητοποίησή τους στη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ