ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη και πρωταγωνιστή της μεταπολεμικής περιόδου χαρακτηρίζεται ο Μητσοτάκης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συλλυπητήρια εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, για το θάνατο σήμερα τα ξημερώματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε ηλικία 99 χρόνων.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης. Αιωνία η μνήμη του», ανέφερε προ ολίγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα θερμά συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια. Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη».

«Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Καλό ταξίδι Πρόεδρε...» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «τελευταία μεγάλη προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε την μεταπολεμική ιστορία της χώρας».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – ανέφερε – "ήταν μια ηγετική μορφή που την διέκρινε σύνεση , ρεαλισμός ,πατριωτική ευθύνη, ενορατικότητα και πολιτική τόλμη και της οποίας η προσφορά και παρακαταθήκη στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Ελλάδα είναι σήμερα οδηγός σκέψεων και πράξεων».

Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησής του. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η ελληνική ιστορία έχει κατατάξει στην κατηγορία των μεγάλων φυσικών ηγετών».

Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια και φίλους», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, καταγόμενος και αυτός από τη Κρήτη, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς έγραψε στο twitter ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν «κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής επί 7 δεκαετίες, και μεγάλος φίλος της Αμερικής».

«Έφυγε ο τελευταίος ξεχωριστής γενιάς πολιτικών. Καλοτάξιδος εκεί που θα ξαναβρεί την αγαπημένη του Μαρίκα. Συλλυπητήριά στην οικογένειά του», ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης, Τέρενς Κουίκ.

Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δέσποσε στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στα Χανιά, στις 18 Οκτωβρίου 1918, και είχε συγγένεια με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την διάρκεια της κατοχής.

Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1946 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ανέλαβε τα πρώτα κυβερνητικά του καθήκοντα το 1951, ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου. Το 1953, νυμφεύθηκε τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930 - 2012), κόρη πλούσιας οικογένειας των Αθηνών, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Θεοδώρα (Ντόρα) (γ. 1954), την Αλεξάνδρα (γ. 1955), την Αικατερίνη (γ.1959), και τον Κυριάκο (γ. 1968), νυν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1961 συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση της «Ένωσης Κέντρου» και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκομματικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις του κόμματος, με αποκορύφωμα την λεγόμενη «Αποστασία» το 1965. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, αντιτάχθηκε στο καθεστώς και ήταν ένας από τους πρώτους συλληφθέντες.

Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας, προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία το 1978 και το 1984 εκλέχθηκε αρχηγός της. Το 1989 συνεργάστηκε με την Αριστερά (Συνασπισμός), στον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με πρωταρχικό στόχο την «κάθαρση», δηλαδή τη μη παραγραφή των σκανδάλων που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (κατ’ άλλους «Βρώμικο ’89»).

Στις 11 Απριλίου 1990, ορκίστηκε πρωθυπουργός, μετά την νίκη της ΝΔ στις εκλογές, και στα τρία χρόνια που έμεινε στην εξουσία, προσπάθησε να εφαρμόσει μια φιλελεύθερη οικονομική ατζέντα, με διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, που δεν ευδοκίμησε ιδιαίτερα, λόγω αντιδράσεων και από το εσωτερικό του κόμματός του.

Στο «Μακεδονικό», που ταλάνιζε τότε την εξωτερική πολιτική της χώρας, είχε ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας, χωρίς να μπορέσει να επιβάλει την πολιτική του.

Στις 13 Οκτωβρίου 1993, παρέδωσε την εξουσία στον μεγάλο του αντίπαλο Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου, και την επομένη παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, λαμβάνοντας τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του κόμματος. Έκτοτε παρέμεινε βουλευτής έως τις 11 Φεβρουαρίου 2004, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, ύστερα από παρουσία 58 χρόνων.

Στις 8 Απριλίου 2004, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να δηλώσει ότι αποδέχεται το σχέδιο λύσης του Γ.Γ. ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και χαρακτήρισε «πράξη ευθύνης» το «Ναι» που δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη Γιάννη Βούλτεψη (1923-2010), η πολιτική αντίληψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπορεί να συνοψιστεί στο τρίπτυχο: Σεβασμός στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, εμπιστοσύνη στην ατομική πρωτοβουλία, σταθερός προσανατολισμός προς την Ευρώπη και συμμετοχή στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προσπάθησε να την εκφράσει έμπρακτα, τόσο από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση