ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:58
 

Τον Ιανουάριο η υπουργική απόφαση στην Ελλάδα για τον κατώτατο μισθού

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον επανακαθορισμό του και είναι το αντικείμενο της διαβούλευσης που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα

Newsroom Κ, Αθήνα

Εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019 θα εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία διαβούλευσης ειδικά για το 2018 αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Τα νέα τροποποιημένα χρονοδιαγράμματα ειδικά για το τρέχον έτος, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Στην τροπολογία δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, καθώς αυτό θα είναι το αντικείμενο της διαβούλευσης που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, επισημαίνεται μόνο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη για τον επανακαθορισμό των μισθών σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στα βελτιωμένα δεδομένα της οικονομίας και στις υφιστάμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας». Καμία αναφορά δεν υπάρχει και για την τύχη του υποκατώτατου μισθού που βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα καταργηθεί, καθώς η όποια αλλαγή θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος για τους εργοδότες.

Στην πράξη, η τροπολογία αλλάζει τις ημερομηνίες διαβούλευσης ειδικά για το 2018, διατηρώντας τη διάρκεια της προβλεπόμενης διαδικασίας στους 4 μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έως την Παρασκευή θα συγκροτηθεί και η 3μελής Επιτροπή Συντονισμού της Διαβούλευσης που αποτελείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο της υπουργού Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, όπως νομοθετήθηκε το 2013.

Η διαδικασία που ξεκινά εντός του Σεπτεμβρίου, προβλέπει εκθέσεις και επιστημονική υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων, εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, υπομνήματα και προφορική διαβούλευση πριν από την τελική σύνταξη Πορίσματος Διαβούλευσης από εμπειρογνώμονες, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Το πόρισμα, όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει η αρμόδια υπουργός Εργασίας, δεν είναι δεσμευτικό. Θα ληφθεί βέβαια υπόψη της υπουργού Εργασίας, προκειμένου αυτή με τη σειρά της να εισηγηθεί τον νέο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. Εφόσον αυτός εγκριθεί, θα υπογραφεί, το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου 2019, η σχετική υπουργική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία ορίζει ότι για τα επόμενα χρόνια τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν βάσει του νόμου του 2013, ήτοι το 2019 η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, με πιθανή τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιούνιο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Τα άκουσε για τις πολιτογραφήσεις ο Πρόεδρος

«Αν ο κόσμος ήταν σωστά πληροφορημένος και είχε αντίληψη των γεγονότων θα εξαπέστελλε εδώ και καιρό τους ...»
Ai Em  |  08:45

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση