ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυρηνική σύντηξη: Η Α.Ι. «έλυσε» ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα

Το πετυχημένο πείραμα του Σαν Ντιέγκο

Kathimerini.gr

Επιστήμονες που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης θεωρούν πως μπορούν να ξεπεράσουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελεί σχεδόν «απεριόριστη πηγή» καθαρής ενέργειας για την ανθρωπότητα, με φυσικές διεργασίες παρόμοιες με αυτές που λαμβάνουν χώρα στους πυρήνες των αστεριών.

Ομως προς το παρόν οι ειδικοί έχουν επιτύχει και διατηρήσει ενέργεια μέσω σύντηξης μόνο για λίγα δευτερόλεπτα και αναρίθμητα εμπόδια παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των ασταθειών στην εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την επίτευξη ενέργειας σύντηξης, αλλά ο πιο συνηθισμένος περιλαμβάνει τη χρήση υδρογόνου ως καυσίμου, και την αύξηση της θερμοκρασίας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε μία διάταξη που ονομάζεται «τοκαμάκ» και σχηματικά θυμίζει ντόνατ, όπου είναι εφικτή η δημιουργία πλάσματος (σ.σ. η τέταρτη κατάσταση της ύλης, μετά τη στερεά, την υγρή και την αέρια).

Αλλά αυτό το πλάσμα πρέπει να περιορίζεται διαρκώς καθώς είναι πολύ επιρρεπές στο να διαφεύγει από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του μηχανήματος που έχουν σχεδιαστεί για να το συγκρατούν στην ιδανική θέση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Princeton και το Εργαστήριο Φυσικής Πλάσματος του Princeton ανέφεραν σήμερα στο περιοδικό Nature ότι βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν αυτές τις πιθανές αστάθειες και να τις αποτρέψουν από το να συμβούν σε πραγματικό χρόνο.

Η ομάδα διεξήγαγε τα πειράματά της στην Εθνική Εγκατάσταση Σύντηξης DIII-D στο Σαν Ντιέγκο και διαπίστωσε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησαν μπορούσε να προβλέψει πιθανά «σχίσματα» πλάσματος έως και 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα. Χωρίς την αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας, η διαδικασία θα είχε διακοπεί απότομα.

«Τα πειράματα παρέχουν τα θεμέλια για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την επίλυση ενός ευρέος φάσματος ασταθειών του πλάσματος, οι οποίες επί μακρόν εμπόδιζαν την ενέργεια σύντηξης», δήλωσε εκπρόσωπος του Princeton.

Η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και άλλα αστέρια και οι ειδικοί προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να «ξεκλειδώσουν» τις δυνατότητές της στη Γη. Σύντηξη επιτυγχάνεται όταν δύο άτομα που συνήθως απωθούνται αναγκάζονται να συγχωνευθούν. Πρόκειται για τον αντίθετο μηχανισμό από αυτόν της πυρηνικής σχάσης – που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

Με πληροφορίες από CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση