ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αταίριαστοι διατροφικοί συνδυασμοί

Συνδυασμοί τροφών που μειώνουν τη διατροφική τους αξία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΤΥΡΙ

Μπορεί να συνηθίζεται ο πιο πάνω συνδυασμός, αλλά δεν θεωρείται κατάλληλος. Το κόκκινο κρασί και το τυρί (ιδίως τα σκληρά τυριά) περιέχουν τυραμίνη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη πρόσληψη τυραμίνης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Συμβουλή: Μπορείτε να συνοδεύεστε το κρασί σας με στικ λαχανικών (π.χ. αγγουράκι, καρότο )αντί τυρί. Σε περίπτωση που υποκύψετε στον πιο πάνω συνδυασμό καλό είναι να καταναλώσετε μικρές ποσότητες κρασιού και τυριού.

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ Η ΦΕΤΑ

Το γιαούρτι ή η φέτα δεν θεωρείται ιδανικός σύντροφος των τροφίμων που περιέχουν φυτικό σίδηρο, όπως οι φακές. Αυτό συμβαίνει γιατί το ασβέστιο που περιέχει η φέτα και το γιαούρτια εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου.

Συμβουλή: Καταναλώστε τις φακές με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, χυμό πορτοκάλι, πιπεριά, ντομάτα, μπρόκολο). Η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει όσο το δυνατό περισσότερο σίδηρο από τις τροφές φυτικής προέλευσης . Εναλλακτικά μπορείτε να πιείτε 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί μαζί με τις φακές καθώς το μηλικό οξύ που περιέχει έχει επίσης την ιδιότητα να βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

Εκτός από το γεγονός ότι δεν είναι καλό σε ένα γεύμα να συνδυάζουμε μια πηγή σιδήρου με μια πηγή ασβεστίου, η κατανάλωση των κόκκινων κρεάτων μαζί με κίτρινα τυριά δε θεωρείται ιδανική, καθώς μαζί αποτελούν πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης , δύο συστατικών που ανεβάζουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Καλό είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους, ειδικότερα από παχύσαρκους ή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς.

Συμβουλή: Προτιμήστε άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή κουνέλι, καθώς και τυριά μειωμένα σε λιπαρά.

ΤΣΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Το τσάι περιέχει τανίνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που αναστέλλουν την απορρόφηση πολύτιμων συστατικών που έχετε προσλάβει μέσω του φαγητού, όπως είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγουμε και τον καφέ αμέσως μετά το γεύμα για τον ίδιο λόγο.

Συμβουλή: Eίναι προτιμότερο να πίνουμε τσάι τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν ή μετά το κυρίως γεύμα, όταν δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η πέψη, ή να το επιλέγουμε ως ρόφημα μεταξύ των γευμάτων.

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ Η ΠΑΣΤΑ

Ο συνδυασμός τους αυξάνει το ουρικό οξύ και μειώνει τη δράση των φυτοοιστρογόνων των οσπρίων. Επομένως ,τα άτομα που έχουν υψηλό ουρικό οξύ θα ήταν καλό να μην καταναλώνουν μαζί τις δύο αυτές τροφές.

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση