ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:38
 

Η σωματική άσκηση θεραπεύει το άγχος

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες να διαγνωσθεί αγχώδης διαταραχή

Newsroom K

Το άγχος χαρακτηρίζεται από διστακτικές ή ανησυχητικές σκέψεις και συνοδεύεται συνήθως από την ανατάραξη, τα συναισθήματα της έντασης, και ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Γίνεται διάκριση μεταξύ παροδικών συμπτώματων άγχους, που ονομάζεται άγχώδης κατάσταση. Επίμονα συμπτώματα, ονομάζονται άγχος και μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό, χρόνιο άγχος είναι γνωστή ως αγχώδεις διαταραχές.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι εξής:

Οι αγχώδεις διαταραχές, επηρεάζουν πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο (περίπου 4% των γυναικών και το 2% των ανδρών). Περισσότερα από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάποια στιγμή της ζωής τους υποφέρουν από μία αγχώδη διαταραχή.

Οι αγχώδεις διαταραχές αρχίζουν σε μέση ηλικία των 15 ετών, συχνά εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλη τη ζωή και συνδέονται με πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες, ιδιαίτερα κατάθλιψη. Άτομα ηλικίας 15 έως 24 χρόνια έχουν επεισόδια άγχους περίπου 40% πιο συχνά, από ό, τι τα άτομα ηλικίας 25 έως 54 ετών, ανεξάρτητα από τη φυλή. Λιγότερο από το 30% των ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές αναζητούν θεραπεία.

Επιπρόσθετα υπάρχει έμμεσο κόστος των αγχωδών διαταραχών που προκύπτουν από τη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας. Οι συνολικές ετήσιες δαπάνες κατά το 1990 όλων των αγχωδών διαταραχών, υπολογίζεται ότι είναι 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε 47 δισεκατομμύρια δολάρια δολάρια. Και πιθανόν το κόστος σήμερα να είναι διπλάσιο ποσό.

Η σωματική άσκηση προστατεύει από την έναρξη των αγχωδών διαταραχών ή τα συμπτώματα άγχους;

Τουλάχιστον 4 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1995, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων από σχεδόν 121.000 Αμερικανους, δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης των συμπτωμάτων άγχους. Μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες να διαγνωσθεί αγχώδης διαταραχή (π.χ., ειδική φοβία, κοινωνική φοβία, γενικευμένο άγχος, τον πανικό, και η αγοραφοβία), με μέσο όρο 43%.

Οι πιθανότητες για την ανάπτυξη κάθε αγχώδους διαταραχής μειώθηκε κατά μέσο όρο 53% μεταξύ των Αυστραλών που ανέφεραν ότι πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα είχαν έντονη σωματική δραστηριότητα σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν.

Η σωματική άσκηση μειώνει τα συμπτώματα άγχους;

Τα αποτελέσματα έρευνας, που γίνεται σε ασθενείς και υγιείς ενήλικες δείχνουν ότι η συμμετοχή στα προγράμματα σωματικής δραστηριότητας μειώνει τα συμπτώματα άγχους.

Επίσης έρευνα σε 46 ασθενείς με διαταραχή πανικού διαπίστωσε, ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει 10-εβδομάδες (3 φορές την εβδομάδα), περπάτημα ή τρέξιμο ανέφεραν, κατά μέσο όρο, μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων άγχους (1.1 SD) σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο καθημερινά σε κάψουλες. Σε άλλη μελέτη συμμετείχαν 74 ασθενείς με κοινωνική φοβία, γενικευμένο άγχος, ή διαταραχή πανικού. Η προσθήκη μιας μέτριας έντασης άσκησης 8 έως 10 εβδομάδων σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου, όπου έγινε γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (GCBT) οδήγησε σε μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων άγχους (SD 1,36) σε σύγκριση με την κατάσταση ελέγχου (GCBT).

Σε όλες τις περιπτώσεις διαφαίνεται ότι η άσκηση προλαμβάνει την έναρξη των συμπτωμάτων του άγχους, αλλά και θεραπεύει τις αγχώδεις καταστάσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμα και σε σύγκριση με άλλες φαρμακευτικές και ψυχαναλυτικές μεθόδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση