ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εν αναμονή της απόφασης Νταβούτογλου

Δεν έχει άλλη επιλογή παρά την παραίτηση λένε αναλυτές

Σε λίγη ώρα αναμένεται η τελική, ιστορικής σημασίας απόφαση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Λίγες ώρες μετά την τελική ρήξη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δρόμος για την παραίτηση έχει ανοίξει για τον ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Το πρωί της Πέμπτης, τα τουρκικά και τα διεθνή μέσα είχαν προεξοφλήσει την παραίτηση του κ. Νταβούτογλου. Αναλυτές τονίζουν ότι υπό τη σκιά της μεγάλης κρίσης στις σχέσεις Προεδρίας-Πρωθυπουργίας, ο κ. Νταβούτογλου δεν έχει άλλη επιλογή παρά την παραίτηση.

Ο Τούρκος αναλυτής Αμντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα, ρίχνει φως στα όσα συνέβησαν πριν από λίγες ώρες στη συνάντηση Ερντογάν-Νταβούτογλου. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι ο κ. Νταβούτογλου επεχείρησε να προσεγγίσει τον Πρόεδρο με διάφορες πολιτικές μανούβρες. Ωστόσο, ο ίδιος δεν κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος επέμενε για την άμεση παραίτησή του. Στη συνάντηση, που διήρκεσε 1 ώρα και 40 λεπτά, ο κ. Νταβούτογλου φέρεται να τόνισε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι μέλη και βουλευτές του ΑΚΡ είχαν ξεκινήσει προ πολλού τη διαδικασία για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία. Για αυτό τον σκοπό στο ΑΚΡ είχε ξεκινήσει να περισυλλέγονται υπογραφές.

Έμπειροι αναλυτές, προσεγγίζοντας τη νέα εξέλιξη με ψυχραιμία τονίζουν ότι πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας κίνηση του Προεδρικού, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας για τη δημιουργία του νέου συντάγματος. Οι ίδιοι προβλέπουν ότι μετά την αντικατάσταση του κ. Νταβούτογλου στην Πρωθυπουργία και στην ηγεσία του ΑΚΡ, το αργότερο μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, η Τουρκία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπου ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του παρέχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα στο νέο πολίτευμα, δίχως τη διαμεσολάβηση ενός δημοψηφίσματος.

Αυτή τη στιγμή, στην Άγκυρα συνεδριάζουν τα κεντρικά όργανα του ΑΚΡ. Μετά από αυτή τη συνάντηση, περίπου μετά τις 11.00, ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα απευθυνθεί με μια συνέντευξη Τύπου στους λαούς της Τουρκίας.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση