ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αίγυπτος – εκλογές: Ο πόλεμος στη Γάζα ως «σωσίβιο» για τον Σίσι

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Εως και το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, προτού δηλαδή ανοίξει ο νέος πολύνεκρος κύκλος βίας στη Γάζα, ο 69χρονος Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι βρισκόταν σε τροχιά δημοσκοπικής υποχώρησης και η αιγυπτιακή οικονομία σε τροχιά κατάρρευσης.

Οι εβδομάδες που ακολούθησαν ωστόσο έκτοτε επισκίασαν τα προϋπάρχοντα προβλήματα, με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς να εκτοπίζει τις οικονομικές ανησυχίες ως το κορυφαίο στοιχείο στο μυαλό πολλών Αιγυπτίων.

Αλλά και από τη σκοπιά των «έξω», όσα επί του παρόντος συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας ήρθαν να υπενθυμίσουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος ως αγωγός ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και διαμεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αρχής γενομένης από την περασμένη Κυριακή και για συνολικά τρεις ημέρες, έως αύριο δηλαδή, περίπου 67 εκατομμύρια Αιγύπτιοι καλούνται ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο της χώρας, και είναι πια παραπάνω από σαφές ότι ο Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επισήμως από το 2014, πρόκειται να εξασφαλίσει μια νέα εξαετή θητεία στην προεδρία.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν για τον 69χρονο, κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς η κρίση θα συνεχίσει να πλήττει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τα οικονομικά του δημοσίου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναμένουμε και μια νέα υποτίμηση του αιγυπτιακού νομίσματος, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Αλλά και στο μέτωπο της Γάζας, η αιγυπτιακή ηγεσία θα πρέπει να κινηθεί κατά τρόπο προσεκτικό, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, προκειμένου να μη δώσει την εντύπωση ότι είναι συνένοχος στα δεινά των Παλαιστινίων ή ότι συμμορφώνεται με τις επιταγές των Ισραηλινών.

Ωστόσο η Αίγυπτος δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει το Ισραήλ, με το οποίο έχει αναπτύξει μια ισχυρή, αν και σιωπηρή, συνεργασία για την ασφάλεια στη Χερσόνησο του Σινά, ούτε να έρθει σε ρήξη με τους δυτικούς υποστηρικτές της, ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία χρειάζεται όλη την οικονομική υποστήριξη που μπορεί να λάβει.

Πολλοί Αιγύπτιοι δανείζονται κάθε μήνα μόνο και μόνο για να μπορέσουν να πληρώσουν τα βασικά. Ενδεικτικά, η τιμή της ζάχαρης διπλασιάστηκε πρόσφατα, ενώ ο πληθωρισμός, που ήδη ξεπερνά το 35%, αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια νέα υποτίμηση του νομίσματος, η αξία του οποίου έχει ήδη μειωθεί στο μισό από την έναρξη της κρίσης στις αρχές του 2022 και έπειτα.

Πριν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Σίσι είχε λόγους να ανησυχεί: Οι εναντίον του επικρίσεις εντείνονταν εντός των συνόρων και τα οικονομικά βάρη σωρεύονταν με φόντο το εξωτερικό χρέος των 165 δισ. δολ., το οποίο πολλοί εκτιμούσαν ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε χρεοκοπία.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ είχαν δει το φως κατηγορίες που ήθελαν την Αίγυπτο να έχει δωροδοκήσει έναν γερουσιαστή (τον Ρόμπερτ Μενέντεζ), με αποτέλεσμα το Κογκρέσο να μπλοκάρει την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια των 235 εκατ. δολαρίων που προόριζε για την κυβέρνηση Σίσι.

Από τις 7 Οκτωβρίου ωστόσο και έπειτα, το κλίμα θα άρχιζε σε έναν βαθμό να αλλάζει… υπέρ του Σίσι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως φαίνεται, θα συνεχίσει να στηρίζει την Αίγυπτο αλλά και θα ενισχύσει αυτήν τη στήριξη, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της, υπό τον φόβο μιας νέας επιδείνωσης του μεταναστευτικού, είναι πιθανόν να επιταχύνει την παροχή χρηματοδότησης ύψους 10 δισ. δολ. για την Αίγυπτο.

Οσο για τον Αχμεντ αλ Ταντάουι, τον ισχυρότερο από τους προεδρικούς αντιπάλους του Σίσι, εκείνος τελικώς αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα τον περασμένο Οκτώβριο, καταγγέλλοντας επιθέσεις και περιορισμούς σε βάρος της εκστρατείας του…

Με πληροφορίες από The New York Times

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση