ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Explainer: Γιατί η Θάλασσα της Νότιας Κίνας «μυρίζει μπαρούτι»

Θερμό επεισόδιο και αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, αλλά και των ΗΠΑ

Αντιπαράθεση μεταξύ άσπονδων γειτόνων, ανταλλαγή κατηγοριών, θερμά επεισόδια στη θάλασσα με σύγκρουση πλοίων, διεκδίκηση και στρατιωτικοποίηση νησιών, «γκρίζες» θαλάσσιες ζώνες… Το σκηνικό μπορεί να μας φαίνεται εξαιρετικά οικείο, αλλά δεν πρόκειται για το Αιγαίο. Πρόκειται για τη σύγκρουση Πεκίνου – Μανίλας, που προξενεί ανησυχία παγκοσμίως την ώρα που άλλα σημεία του πλανήτη «φλέγονται».

Πράγματι, η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ολοένα και ανεβαίνει μεταξύ των κυβερνήσεων της Κίνας και των Φιλιππίνων, με νέα επεισόδια τις δύο τελευταίες ημέρες, που υπογραμμίζουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη σε ένα ακόμη σημείο της Υδρογείου, με πιθανές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εμπλέκονται άμεσα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, χθες Κυριακή, Πεκίνο και Μανίλα αλληλοκατηγορήθηκαν για τη σύγκρουση πλοίων των δύο πλευρών στα διαφιλονικούμενα νερά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, στο τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων που έχουν ενταθεί από την ανάληψη της εξουσίας από τον Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα.

Η προσπάθεια σκαφών των Φιλιππίνων να ανεφοδιάσουν ένα απόμακρο ναυτικό φυλάκιο σε νησί που διεκδικεί η Κίνα οδήγησε σε επικίνδυνες μανούβρες αντίπαλων σκαφών και στην εκτόξευση νερού με μεγάλη πίεση από κινεζικό πλοίο που κατά τη Μανίλα προκάλεσε ζημιές σε δύο πλοιάριά της, σύμφωνα και με οπτικό υλικό που δημοσίευσε.

Εκπρόσωπος της Μανίλας είπε ότι σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής και της ναυτιλιακής πολιτοφυλακής «παρενόχλησαν, εμπόδισαν και εκτέλεσαν επικίνδυνους ελιγμούς σε πλοία πολιτικού εφοδιασμού των Φιλιππίνων – σε άλλη μια προσπάθεια παράνομης παρεμπόδισης μιας αποστολής ρουτίνας ανεφοδιασμού» ενός νησιού που από δεκαετίες οι Φιλιππίνες έχουν δημιουργήσει ναυτικό φυλάκιο, παρά τη διεκδίκηση του συμπλέγματος στο οποίο αυτό ανήκει από την Κίνα.

Η κινεζική ακτοφυλακή είπε ότι τα φιλιππινέζικα πλοία είχαν «εισβάλει παράνομα» στα ύδατά της και ότι λάμβανε «μέτρα ελέγχου κατά των φιλιππινέζικων πλοίων σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Ανέφερε ότι ένα πλοίο των Φιλιππίνων είχε «αγνοήσει πολλές προειδοποιήσεις από την Κίνα» και «εσκεμμένα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε με έναν αντιεπαγγελματικό, επικίνδυνο τρόπο» με ένα κινεζικό σκάφος. «Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στις Φιλιππίνες», δήλωσε η κινεζική ακτοφυλακή.

«Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», σχολίασε σήμερα Δευτέρα εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Φιλιππίνων.

Η Μανίλα υπέβαλε διπλωματικές διαμαρτυρίες και κάλεσε τον πρέσβη της Κίνας για εξηγήσεις αναφορικά με τις «επιθετικές» ενέργειές της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν «απειλή για την ειρήνη, την τάξη και την ασφάλεια».

Οι Φιλιππίνες έχουν στρατεύματα που σταθμεύουν στο BRP Sierra Madre, ένα πρώην πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που η χώρα καθήλωσε το 1999 στο νησί γνωστό στις ΗΠΑ ως Second Thomas Shoal, ως Ayungin στη Μανίλα και Ren’ai στο Πεκίνο. Σκοπός της Μανίλας ήταν να επιβάλει την αξίωσή της στην περιοχή, κάτι που βεβαίως η Κίνα αμφισβητεί. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε ολοένα και πιο συχνές συρράξεις στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό.

Το βράδυ της Κυριακής οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με βάση και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο κατηγόρησε σήμερα ανοικτά τις ΗΠΑ ότι από καιρό παρακινούν τις Φιλιππίνες να προβούν σε παράνομες πράξεις και προκλήσεις σε βάρος της Κίνας.

Σχόλιο απειλητικού ύφους στην επίσημη στρατιωτική εφημερίδα της Κίνας προέτρεψε τις Φιλιππίνες να σταματήσουν αμέσως τις παραβιάσεις τους, να ελέγξουν αυστηρά τις προκλητικές ενέργειές τους και «να αποφύγουν να πυροβολήσουν τον εαυτό τους στο πόδι».

Οι θαλάσσιες διαμάχες στην αχανή Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα στρατιωτικοποιεί τα αμφισβητούμενα νησιά και αντιμετωπίζει τους περιφερειακούς αντιπάλους της και τις διεκδικήσεις τους στη στρατηγικής σημασίας και πλούσιας σε πόρους υδάτινη οδό, όπου επίσης βρίσκεται και η Ταϊβάν.

Το Πεκίνο διεκδικεί «αδιαμφισβήτητη κυριαρχία» σχεδόν στο σύνολο των 3,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (δηλαδή μια περιοχή περίπου 16 φορές μεγαλύτερη από το Αιγαίο), καθώς και στα περισσότερα από τα νησιά και τις βραχονησίδες σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων πολλών νησίδων που απέχουν πολλές εκατοντάδες ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Κίνα.

Η θάλασσα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο και φιλοξενεί επίσης τεράστιες εύφορες αλιευτικές περιοχές, από τις οποίες εξαρτώνται εκατομμύρια κατοίκων.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση