ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Εργαστήριο Ραδιοαναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του ΠΚ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έντεκα ερευνητικές ομάδες από εννέα κράτη

Newsroom K

Το Εργαστήριο Ραδιοαναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει μαζί με έντεκα ερευνητικές ομάδες από εννέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «A Modular European Education and Training Concept In Nuclear and RadioCHemistry». Το πρόγραμμα MEET-CINCH (www.cinch-project.eu/) είναι διάρκειας τριών ετών και ο συνολικός του προϋπολογισμός ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια ευρώ,

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας, και να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν σε θέματα Πυρηνικής Χημείας και Ραδιοχημείας με σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία. Η σχετική εκπαίδευση είναι βασική προϋπόθεση για αποτελεσματική αντιμετώπιση επίκαιρων πυρηνικών και ραδιολογικών προκλήσεων όπως τα πυρηνικά ατυχήματα και η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, ο έλεγχος της παράνομης διακίνησης πυρηνικού υλικού, η ραδιενέργεια περιβάλλοντος κ.ά. H εξειδικευμένη εκπαίδευση και μεταφορά τεχγογνωσίας στην επόμενη γενιά -όσον αφορά θέματα Πυρηνικής Χημείας και Ραδιοχημείας- αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η διαχείριση ραδιενεργών ουσιών και ειδικότερα των πυρηνικών αποβλήτων αποτελεί ένα από τα πλέον αγωνιώδη προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Μόνο η ορθή διαχείριση ραδιενεργών και πυρηνικών ουσιών, ο συστηματικός έλεγχος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανής ραδιολογικής ρύπανσης μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του ανθρώπου από κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση ραδιενεργών ουσιών σε σύγχρονες βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές και την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας.

Το Εργαστήριο Ραδιοαναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου ασχολείται με την εκπαίδευση, κυρίως μεταπτυχιακών φοιτητών, σε θέματα Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (π.χ. δοσιμετρία και έκθεση πληθυσμού σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, επίπεδα ουρανίου σε νερά της Κύπρου, εκπομπή ραδονίου από γρανίτες κ.ά.) και την καταννόηση της χημείας ραδιενεργών στοιχείων σε εδαφικά και υδατικά συστήματα με απώτερο στόχο την ειδοταυποποίηση και τον φυσικοχημικό τους χαρακτηρισμό σε περιβαλλοντικά συστήματα (π.χ. εδάφη και υπόγεια νερά), καθώς επίσης και την απομάκρυνση τους από ραδιενεργά ρυπασμένα περιβαλλοντικά συστήματα (π.χ. θαλάσσια νερά). Στο εργαστήριο, το οποίο συντονίζει ο καθηγητής Ιωάννης Πασχαλίδης, διεξάγουν αυτή την περίοδο τις ερευνητικές τους εργασίες τρείς υποψήφιοι διδάκτορες (συμπεριλαμβανομένου ενός φοιτητή Erasmus) και δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές επιπέδου μάστερ και έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές επτά φοιτητές σε επίπεδο διδακτορικού και δεκαπέντε φοιτητές σε επίπεδο μάστερ. Το εργαστήριο έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε τέσσερα μεγάλα Ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχέση με την συμπεριφορά ραδιοστοιχείων και πυρηνικών υλικών στη γεώσφαιρα και έχει συντονίσει διάφορα τοπικά προγράμματα σχετικά με την ραδιενέργεια περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος το Εργαστήριο Ραδιοαναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας θα οργανώσει μια ημερίδα σχετικά με την «Πυρηνική Επαγρύπνηση Χωρών που Γειτνιάζουν με Πυρηνικά Εργοστάσια» και ένα Εργαστήριο/Θερινό Σχολείο στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και επιστήμονες από τους συνεργαζόμενους φορείς που θα εκπαιδευτούν σε εργαστηριακές τεχνικές άλφα-ραδιομετρίας περιβαλλοντικών δειγμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Δημοσκόπηση «Κ»: Η οικονομία βγάζει Πρόεδρο

«Δυστυχώς όμως τα προγράμματα των υποψηφίων για την οικονομία είναι γεμάτα τρύπες. Η τελευταία μου ανάλυση ...»
S.Nicolaou  |  14:27

#PoliticsBlog Το σοκ του Κακουργιοδικείου και οι χαμένοι νέοι ψηφοφόροι...

«Να μην διερωτάσαι φίλε μου. Όταν ο κ. Γενικός θέλει πετυχαίνει καταδίκες-Ίδε περίπτωση Ρίκκου»
Κώστας  |  09:52

#PoliticsBlog Το σοκ του Κακουργιοδικείου και οι χαμένοι νέοι ψηφοφόροι...

«Γιατί ο κ. Γενικός δεν επικεντρώθηκε σε πιο σημαντικά και εύκολο να αποδειχτούν θέματα, όπως μ’ αυτούς ...»
Διερωτώμενος  |  09:38

Σύσκεψη στο Τσίρειο: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο

«Οπως και στο παρελθόν,τίποτε δεν θα γίνει γιατί απλούστατα δεν θέλουμε να γίνει. »
δημος  |  13:35

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση