ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:52
 

Δεν επιστρέφουν σύντομα οι χαμηλές τιμές πετρελαίου

Σύμφωνα με έκθεση της Barclays το πετρέλαιο Brent θα αγγίξει τα 80 δολάρια/βαρέλι τα επόμενα χρόνια

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ενώ οι καταναλωτές αναμένουν να δουν την έστω και μικρή μετακίνηση των τιμών πετρελαίου και βενζίνης προς τα κάτω, η ΑΗΚ έχει ανακοινώσει νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο. Αυξήσεις που σε σύγκριση με την περσινή χρονιά κυμαίνονται στο 20% και που έρχονται ως αποτέλεσμα της αυτόματης αναπροσαρμογής βάσει των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.

Με τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου να μην προμηνύουν την όποια μείωση στις τιμές αλλά αντιθέτως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Αυτό αναφέρει τελευταία έκθεση της βρετανική τράπεζας Barclays σύμφωνα με την οποία το πετρέλαιο Brent αναμένεται να εκτοξευθεί από τα 55 δολάρια το βαρέλι στα 75 δολάρια κατά μέσο όρο το 2020. Μάλιστα η τράπεζα αναμένει τις τιμές του Brent να φτάσουν τα 80 δολάρια/βαρέλι το 2025.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αγορά έχει αλλάξει δραματικά από την τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεσή της. Οι αμερικανοί επισκευαστές σχιστολιθικών πετρωμάτων διατηρούν τον έλεγχο του κεφαλαίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα. Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν επιδείξει αποφασιστικότητα και έθεσαν τις βάσεις για μακροχρόνια διαχείριση της αγοράς, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει την προσφορά εκτός αγοράς για τα επόμενα χρόνια. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια επιθετική εκστρατεία κυρώσεων εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας, μέτρα τα οποία μεταφράζονται σε απώλειες πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ χώρες που είναι βασικοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ κινδυνεύουν να αποτύχουν.

Ωστόσο, όπως  επισημαίνεται στην έκθεση, αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι θα υπάρξει έλλειψη αποθεμάτων αλλά ενός νέου κύκλου αύξησης των τιμών.

Οι τιμές σήμερα

Πάντως σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μείωση στις ασιατικές αγορές. Το αμερικανικό αργό έφτασε στα 69,47 δολάρια το βαρέλι τιμές μειωμένες κατά 40 σεντς ή 0,6%.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, μειώθηκαν κατά 16 σεντς ή 0,2% στα 78,01 δολάρια το βαρέλι.

Στροφή σε ανανεώσιμες

Οι εξελίξεις καθιστούν ως επιτακτική την ανάγκη για προώθηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καταναλωτών αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η ΑΗΚ από την πλευρά της προωθεί την δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων ενώ προγραμματίζει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X