ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

FBME: Νέος διαχειριστής στο παρά πέντε της εκκαθάρισης

Διαχειριστής για το επόμενο διάστημα διορίστηκε ο Κρις Ιακωβίδης

Σε νομικούς σκοπέλους έχει μπλεχτεί η διαδικασία εκκαθάρισης της FBME μετά τη σχετική αίτηση που υπέβαλε στο δικαστήριο η Κεντρική Τράπεζα και τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, τόσο από την ίδια την τράπεζα όσο και από πιστωτές, δηλαδή άτομα που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα.

Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την ανάκληση της άδειας του υποκαταστήματος από την Κεντρική, εντούτοις, η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου για έκδοση σχετικού διατάγματος δεν έχει προχωρήσει λόγω ενστάσεων που υποβλήθηκαν τόσο από την ίδια την τράπεζα όσο και από καταθέτες της.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία πλέον μπορεί να κρατήσει από βδομάδες μέχρι μήνες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η Κεντρική προχώρησε την περασμένη βδομάδα σε διορισμό νέου διαχειριστή, ο τρίτος από τη μέρα που η τράπεζα τέθηκε υπό διαχείριση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νέος διαχειριστής της FBME για περίοδο δύο μηνών ή τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το αίτημα για εκκαθάριση ενώπιον του δικαστηρίου, διορίστηκε ο Κρις Ιακωβίδης αφού το συμβόλαιο του Αndrew Ανδρονίκου που έληγε στο τέλος του 2015, δεν ανανεώθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της Κεντρικής-Αρχής Εξυγίανσης και του κ. Ανδρονίκου όσον αφορά στο χειρισμό διαφόρων ζητημάτων για την τράπεζα, κάτι που τελικά οδήγησε στη μη ανανέωση της μεταξύ τους συνεργασίας. Υπενθυμίζεται πως ο Α. Ανδρονίκου διορίστηκε τον Απρίλιο την ίδια περίπου περίοδο που παραιτήθηκε ο πρώτος διαχειριστής της τράπεζας, Ντίνος Χριστοφίδης. 

Η δικαστική διαδικασία
Την περασμένη βδομάδα εκδόθηκε μία σχετική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε αίτημα από πλευράς Κεντρικής να καταχωρήσει αίτηση για να ακυρωθεί απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου ημερομηνίας 29.12.2015, με την οποία γινόταν αποδεκτό όπως οι ενδιαφερόμενοι –τράπεζα και πιστωτές (καταθέτες)- προβάλουν τις ενστάσεις τους στο διάταγμα για εκκαθάριση της τράπεζας.

Το Ανώτατο επέτρεψε να καταχωρηθεί άδεια για ακύρωση της απόφασης του επαρχιακού δικαστηρίου μόνο σε σχέση με τους πιστωτές και όχι σε σχέση με την ένσταση της ίδιας της τράπεζας. Στο σκέλος που αφορά στην τράπεζα, το Ανώτατο έκρινε πως αν και η αίτηση για ειδική εκκαθάριση υποβάλλεται μονομερώς, δεν είναι υποχρεωτική η μονομερής εξέτασή της από το δικαστήριο.  Όσον αφορά στους πιστωτές, επέτρεψε την υποβολή σχετικής αίτησης στο Ανώτατο για μη συμμετοχή τους στη διαδικασία και ανέστειλε τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου για τη συνέχιση της ουσίας της αίτησης εκκαθάρισης. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, όμως, η πλευρά της Κεντρικής φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, αφού η εξέταση μιας παράπλευρης υπόθεσης ενώπιον του Ανωτάτου, θα δημιουργούσε μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εκδίκαση της ουσίας του θέματος, το οποίο ήδη φαίνεται πως θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα λόγω και της σημαντικότητας του όλου ζητήματος.

Σε περίπτωση που τελικά η αίτηση αποσυρθεί από το Ανώτατο δικαστήριο, τότε θα απομένουν οι δύο αιτήσεις ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου, σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης, η ex parte –που ουσιαστικά δεν έχει σημασία, αφού έγινε αποδεκτό να υποβληθούν ενστάσεις- και η κανονική αίτηση για εκκαθάριση.

Υπολογίζεται πως μέχρι την Παρασκευή, που ορίστηκε η υπόθεση για οδηγίες ενώπιον του Ανωτάτου, η διαδικαστική πτυχή του θέματος θα ξεκαθαρίσει.

Καθοριστικός ο Μάρτιος
Όπως είναι γνωστό, σε σχέση με την FBME τρέχουν ακόμα δύο διαδικασίες ενώπιον δικαστικών σωμάτων. Η μία ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου και η άλλη ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Μέχρι τις 26 Μαρτίου, FBME και FinCen θα πρέπει να παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον του αμερικανικού δικαστηρίου που διέταξε όπως η υπόθεση ανοίξει εκ νέου και ζητηθεί η άποψη της τράπεζας σε σχέση με μη εμπιστευτικής φύσεως πληροφορίες. Τον Αύγουστο, όπως είναι γνωστό, εκδόθηκε προσωρινό δικαστικό διάταγμα αναστολής της απόφασης. Μέχρι τις 26 Μαρτίου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να τοποθετηθούν ενώπιον του δικαστηρίου σε σχέση με το κατά πόσο έχει επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ τους ή αν θα προχωρήσει στην εκδίκαση της ουσίας την υπόθεσης.

Όσον αφορά στη διαδικασία ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, και πάλι τον Μάρτη, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις αφού εκτιμητές θα υποβάλουν εκ μέρους των μετόχων της τράπεζας, εισήγηση σε σχέση με το ύψος της ζημιάς που θεωρούν ότι προκλήθηκε μετά την απόφαση για να τεθεί η τράπεζα υπό διαχείριση. Ακολούθως, η πλευρά της Κεντρικής έχει περίοδο τεσσάρων μηνών για να απαντήσει στην απαίτηση και ακολούθως θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που υπολογίζεται περί τα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017. Υπενθυμίζεται πως σε δύο περιπτώσεις το διαιτητικό δικαστήριο είχε καλέσει την Κεντρική να μη λάβει αποφάσεις που δύναται να επηρεάσουν την υπό εξέλιξη διαδικασία ή που δεν ήταν αναγκαία και δεν ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου (καταγωγή μετόχων της τράπεζας). Ο πρόεδρος της τράπεζας, με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον καλούσε να παρέμβει ώστε να μην οδηγηθεί η τράπεζα σε εκκαθάριση προτού ξεκαθαρίσουν οι δύο διαδικασίες σε ΗΠΑ και Γαλλία.

Δεν αποκλείεται τελικές αποφάσεις  για το ζήτημα της εκκαθάρισης να προκύψουν και πάλι τον μήνα Μάρτιο από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό να ακουστεί και η άποψη της τράπεζας για το ζήτημα. Με δεδομένο ότι η όποια απόφαση θα εφεσιβληθεί στο Ανώτατο, τότε μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η διαδικασία θα κρατήσει αρκετές βδομάδες αν όχι περισσότερο.

Όπως είναι γνωστό, από τον Ιούλιο του 2014 που η τράπεζα τέθηκε υπό διαχείριση, η Κεντρική τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα επικαλούμενη τις δικαστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη και το διακύβευμα που μπορεί να έχουν. Χαρακτηριστικό είναι πως η Κεντρική αρνήθηκε να παραστεί σε σχετική συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα, επικαλούμενη τον συγκεκριμένο λόγο, προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών.

Το βασικότερο ζήτημα που εκκρεμεί μετά την απόφαση για ανάκληση της άδειας, είναι η αποζημίωση των καταθετών που συνεργάζονταν με την τράπεζα. Οι συνολικές καταθέσεις στην τράπεζα ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ωστόσο, επί της ουσίας αποτελούν παθητικό και όχι ενεργητικό της τράπεζας. Αν και υπάρχουν σημαντικά ποσά κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού, δεν είναι βέβαιο πότε θα ξεπαγώσουν και με ποιο τρόπο θα επιστραφούν στους καταθέτες. Η τράπεζα λειτουργούσε με περίπου 300 άτομα προσωπικό.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση