ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Π.Μ. Τσεριώτης: Εκατό χρόνια καινοτομίας και ανάπτυξης

Μιλούν στην «Κ» οι Αλέξανδρος και Χριστιάνα Διογένους της Π.Μ. Τσεριώτης

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η καινοτομία, η μελέτη της τάσης της αγοράς και ακολούθως η προσαρμογή στις ανάγκες των καταναλωτών αποτελεί διαχρονικά απαραίτητο εφόδιο για την επιτυχία κάθε επιχείρησης. Είναι σε αυτό το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται και ο Όμιλος Τσεριώτη, ο οποίος με ετήσιο κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, και εργοδοτώντας πέραν των 500 υπαλλήλων σε Ελλάδα και Κύπρο, γιορτάζει φέτος εκατό χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην αγορά. Οι Αλέξανδρος και Χριστιάνα Διογένους, CEO της Π.Μ. Τσεριώτης και CEO της Unicars, αντίστοιχα, μιλούν στην «Κ» για τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί ο τομέας της πληροφορικής, ο οποίος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, όπως επίσης και οι νέες τεχνολογίες. Την ίδια ώρα, αναφέρονται στις προοπτικές που παρουσιάζονται στον τομέα ενοικιάσεων αυτοκινήτου, καθώς έχει καταγραφεί προτίμηση των καταναλωτών προς το μοντέλο χρήσης αντί του μοντέλου της ιδιοκτησίας.

–Πρόσφατα γιορτάσατε τα εκατό χρόνια του ομίλου, μια επιτυχημένη πορεία σε διάφορους εμπορικούς κλάδους. Ποιο είναι το μυστικό μιας τέτοιας επιτυχημένης πορείας;

–Αλέξανδρος Διογένους: Είμαστε περήφανοι που είμαστε οι συνεχιστές μιας τόσο επιτυχημένης, μακρόχρονης επιχειρηματικής παράδοσης. Η φιλοσοφία και οι αξίες του Ομίλου Τσεριώτη, οι μακροχρόνιες συνεργασίες, η σωστή διαχείριση της σχέσης οικογένειας και επιχείρησης, η ορθολογική αντιμετώπιση επιτυχιών και αποτυχιών και οπωσδήποτε η προσήλωσή μας στην καινοτομία στην επιχειρηματική μας δράση, είναι οι βάσεις στις οποίες στηρίζεται η επιτυχής πορεία του Ομίλου μας.

–Χριστιάνα Διογένους: Δεν θεωρούμε την επιτυχία δεδομένη. Συμμετέχουμε σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της αγοράς, προσαρμοζόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα και σε εξωγενείς παράγοντες, ενστερνιζόμαστε και επιζητούμε την αλλαγή, παίρνουμε τολμηρές και ρηξικέλευθες αποφάσεις και δεν κολλάμε στο παρελθόν. Ενεργούμε για το παρόν και κυρίως για το μέλλον. Και κάτι πολύ σημαντικό -μαθαίνουμε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας, γεγονός που μας κάνει διορατικούς και αποτελεσματικούς.

–Ποια ήταν η δική σας πορεία μέχρι και την πρόσφατη ανάληψη της θέσης του CEO του ομίλου Π.Μ. Τσεριώτης και της CEO της Unicars αντίστοιχα;

–Α.Δ.: Ως απόγονοι του Παναγιώτη Τσεριώτη γνωρίζουμε τη δομή της εταιρείας εκ των έσω. Ο προπάππους μας έθεσε τα θεμέλια και ακολούθησε ο Λέλλος, η Άννα και η Πανδώρα. Εμείς, είμαστε η τέταρτη γενιά. Έχουμε περάσει και οι δύο από διάφορες θέσεις της εταιρείας και σε όποια θέση αναλαμβάνουμε μέλημά μας βασικό είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που μας παραδόθηκε και να εμπλουτίσουμε την επιχειρηματική μας δράση με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες. Όλα αυτά τα χρόνια οι αλλαγές σκυτάλης στον Όμιλο από γενιά σε γενιά ήταν επιτυχημένες και αποδοτικές, με αποτέλεσμα να αποτελούμε σήμερα ένα από τα πολύ λίγα παραδείγματα στην Κύπρο οικογενειακής επιχείρησης που έχει συμπληρώσει 100 χρόνια επιτυχούς παρουσίας. Προσωπικά, εισήλθα επίσημα στην εταιρεία το 1999 ως διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης (Director Strategic Development) και το 2002 ανέλαβα τα ηνία της Unicars ως CEOμέχρι τη μετακίνησή μου στη θέση του CEO ολόκληρου του ομίλου Τσεριώτη το 2017.

–Χ.Δ.: Πρόσφατα ανέλαβα την ηγεσία της Unicars, αποτελώντας τη δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι της εταιρείας, μετά την Πανδώρα, κόρη του Λέλλου Τσεριώτη. Επίσημα ξεκίνησα να εργάζομαι για τον Όμιλο τον Ιανουάριο του 2000 ως HR & MarketingManager. Το2004 διορίστηκαMarketingManagerκαιαργότεραMarketing Director τηςUnicars Ltd. Το 2007 ανέλαβα την TseriotisConsumerGoods ως διευθύνουσα σύμβουλος και το 2013 πέρασα στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της DiapoLtd. Το 2017 επέστρεψα στη Unicars αναλαμβάνοντας τη θέση της CEO.

–Γνωρίζουμε ότι πρωταγωνιστείτε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα και καταφέρατε να βάλετε στον χάρτη την Κύπρο και διεθνώς. Σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται αυτή την στιγμή ο όμιλος;

–Χ.Δ.: Ο Όμιλος Π.Μ. Τσεριώτη αποτελεί μια πολυσχιδή επιχειρηματική οντότητα με παρουσία σε Κύπρο και Ελλάδα και συμμετοχή σε 10 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αυτοκίνησης, του FMCG και της πληροφορικής, με πάνω από 500 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα €150 εκατ. Όσον αφορά στις συνεργασίες του Ομίλου, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και να αναδειχθούμε σε έναν από τους πιο σημαντικούς και αξιόπιστους συνεργάτες εταιρειών – κολοσσών παγκόσμιας φήμης από χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Καναδά, Ιταλία, Ολλανδία, και άλλες. Φέτος γιορτάσαμε 100 χρόνια συνεργασίας με τη Unilever, 80 χρόνια με την John West, 65 χρόνια με τη Volkswagen, 45 χρόνια με την Kerrygold, 40 χρόνια με την Audi, 27 χρόνια με τη SEAT, και δεκάδες χρόνια με εκατοντάδες άλλους συνεργάτες, διεθνώς. Θεωρούμε τον Όμιλό μας ως έναν από τους πλέον σημαντικούς πρεσβευτές της κυπριακής επιχειρηματικότητας στη διεθνή κοινότητα.

–Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον της επιχείρησης; Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα; Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

–Α.Δ.: Φέτος δεν γιορτάσαμε απλώς τη συμπλήρωση 100 χρόνων αλλά και την αρχή των επόμενων 100. Συνεχίζουμε να επενδύουμε και να επεκτεινόμαστε δυναμικά στους τομείς στους οποίους έχουμε επικεντρωθεί, δηλαδή του αυτοκινήτου, των καταναλωτικών αγαθών και της πληροφορικής, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχουμε, τις τάσεις της αγοράς, αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών. Συνεχίζουμε επίσης να εντοπίζουμε και να αξιοποιούμε νέες τάσεις της αγοράς. Βλέπουμε ότι ο τομέας της πληροφορικής και οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται όλο και περισσότερο, ενώ ο τομέας ενοικιάσεων αυτοκινήτου έχει επίσης πολλές προοπτικές, καθώς η αγορά κατευθύνεται προς ένα μοντέλο χρήσης αντί ιδιοκτησίας και οι ανάγκες για τέτοιες υπηρεσίες αυξάνονται όλο και περισσότερο. Παράλληλα, ο κλάδος του αυτοκινήτου αναμένουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικός, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, ενώ ο κλάδος του FMCG (προϊόντα ταχείας κατανάλωσης) έχει περιθώρια για περαιτέρω συγκέντρωση εταιριών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Και ασφαλώς συνεχίζουμε τις συνεργασίες μας με διεθνείς κολοσσούς, ενώ είμαστε ανοικτοί σε ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και εγχειρήματα. Καταλήγοντας, τα πλάνα μας για το μέλλον είναι πολλά αλλά έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Καθοδηγούνται από τις γερές μας βάσεις, την επιχειρηματική μας φιλοσοφία και τις αξίες μας, που μας οδήγησαν στη συμπλήρωση των πρώτων 100 χρόνων επιτυχούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

–Ποια είναι η κατάσταση της αγοράς αυτοκινήτων στην Κύπρο;

–Χ.Δ.: Η κινητικότητα στην αγορά αυτοκινήτων στην Κύπρο έχει αυξηθεί, και αυτό λόγω του βελτιωμένου οικονομικού περιβάλλοντος. Τα τελευταία στοιχεία του συνδέσμου εισαγωγέων αυτοκινήτων και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για τα νέα επιβατικά οχήματα δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις στα νέα μοντέλα του 2017. Η κινητικότητα ενισχύθηκε και από την πολιτική των τραπεζών για διάθεση καταναλωτικών δανείων. Όπως εκτιμάται, τα νέα καταναλωτικά δάνεια για το πρώτο επτάμηνο 2017 αυξήθηκαν κατά 34%. Η Unicars, με πολύχρονη παρουσία στον χώρο της αυτοκίνησης, καταγράφει ανοδική πορεία, τόσο στον τομέα των πωλήσεων, όσο και στην εξέλιξη, οργάνωση και ανάπτυξη του δικτύου της. Σήμερα η Unicars διαθέτει ισχυρή πελατειακή βάση με περισσότερους από 30.000 ενεργούς πελάτες και ένα παγκύπριο Δίκτυο Σημείων Πώλησης και Συνεργείων σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, με πάνω από 200 εργαζόμενους.

–Οικονομική κρίση και διατήρηση του κέρδους. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

–Α.Δ.: Οραματισμός, προγραμματισμός και προσαρμογή. Ως όμιλος προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα εστιάζοντας σε στρατηγικούς τομείς, αποχωρώντας από δραστηριότητες που δεν απέδιδαν και προχωρώντας σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις με στόχο την ανάπτυξη και την αξιοποίηση συνεργειών. Παράλληλα, απλοποιήσαμε τις λειτουργίες μας, εστιάσαμε στην εξυπηρέτηση του πελάτη και επενδύσαμε σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X