ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θέλουν και τα μη πιστωτικά ιδρύματα να παραχωρούν στεγαστικά δάνεια

Νόμο για αδειοδότηση και εποπτεία μη πιστωτικών ιδρυμάτων που παραχωρούν δάνεια για κατοικία ζητά εκ νέου το Υπουργείο Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Την ψήφιση νόμου για αδειοδότηση και εποπτεία μη πιστωτικών ιδρυμάτων που παραχωρούν δάνεια για κατοικία ζητά εκ νέου το Υπουργείο Οικονομικών από τη Βουλή με τροποποιητικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Τον περασμένο Μάιο κατά την ψήφιση από τη Βουλή εναρμονιστικού νόμου σχετικά με πιστώσεις σε καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, αφαιρέθηκε το άρθρο 35 που αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών μελών να εισάγουν διατάξεις στο νόμο τους για αδειοδότηση και εποπτεία μη πιστωτικών ιδρυμάτων που παραχωρούν δάνεια για κατοικία.

Όπως τονίστηκε εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, το συγκεκριμένο άρθρο είναι απόλυτα σημαντικό να περιληφθεί στο νόμο ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο ρωτά το Υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο άρθρο. Το ΥΠΟΙΚ σημείωσε ακόμα ότι με αυτό το άρθρο εισάγονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, σε σχέση με τα πιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Σε παρέμβασή του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι περισσότερος ανταγωνισμός, κάτι που αυξάνεται με την εισαγωγή μη αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο η Βουλή να προχωρήσει στη ψήφιση αυτού του νόμου.

Το άρθρο 35 υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν κατάλληλες διαδικασίες αδειοδότησης και εποπτείας των μη πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή τη στιγμή δεν αδειοδοτούνται ούτε εποπτεύονται μη πιστωτικά ιδρύματα.

Κατά τη συζήτηση εντός της Επιτροπής Οικονομικών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπεραμύνθηκε της καταψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου από την Ολομέλεια, αναφέροντας ότι με τη μη ψήφισή του η Βουλή επέλεξε να μην αδειοδοτούνται στην Κύπρο μη πιστωτικά ιδρύματα για την παραχώρηση στεγαστικών δανείων, ενώ υποστήριξε ότι όπως ερμηνεύει ο ίδιος το νόμο, δεν προκύπτει υποχρέωση των κρατών-μελών να υιοθετήσουν το άρθρο 35.

Κατά τη συνεδρία δεν μπόρεσε να απαντηθεί σαφώς το ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν ήδη στην Κύπρο μη πιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν στεγαστικά δάνεια, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε δύο πρόσωπα να προχωρήσουν σε ιδιωτική σύμβαση για παραχώρηση δανείου.

Με το Υπουργείο να υποστηρίζει ότι θεωρεί υποχρεωτική την ψήφιση του άρθρου και βουλευτές να διατυπώνουν αμφιβολίες, η Επιτροπή ζήτησε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή του άρθρου της οδηγίας είναι υποχρεωτική και υπάρχει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η ρύθμιση είναι πολύ χρήσιμη ώστε να επιτρέπεται σε μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αδειοδοτούνται και να ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα όταν προσφέρουν υπηρεσίες προς τους καταναλωτές που αφορούν την πρώτη κατοικία. Με αυτό τον τρόπο, είπε, από την μία προστατεύονται οι καταναλωτές και από την άλλη δημιουργείται ένα υγιής ανταγωνισμός ο οποίος θα είναι προς όφελος των καταναλωτών με χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερες διευκολύνσεις.

Ανέφερε ότι η θέση του Υπουργείου είναι ότι είναι δεσμευτικό αυτό το άρθρο. Ωστόσο, ανέφερε, είτε είναι είτε όχι ο ΔΗΣΥ πιστεύει ότι είναι μια πολύ χρήσιμη εξέλιξη για τους καταναλωτές. Είπε επίσης ότι τα μη πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αδειοδοτούνται και να ελέγχονται για να αποφεύγονται προβλήματα με δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Παράλληλα είπε ότι η Νομική Υπηρεσία με αναφορά της σημειώνει ότι η εναρμόνιση με την οδηγία δεν είναι πλήρης και ζήτησε αυτή την αναφορά, όπως και στοιχεία ότι το άρθρο αυτό είναι δεσμευτικό.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι παρά τη βούληση του Κοινοβουλίου, η Κυβέρνηση επανέρχεται λίγους μήνες μετά με απαίτηση την οποία επενδύει με τον ισχυρισμό ότι είναι υποχρεωτικό κοινοτικό κεκτημένο για να εγκρίνουν την αδειοδότηση μη πιστωτικών ιδρυμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτική διαφωνία και είναι επίσης προφανές ότι δεν πρόκειται αυτό που ψηφίσαμε πριν από μερικούς μήνες να το διαφοροποιήσουμε γιατί αυτό θέλει μονοσήμαντα και μονόπλευρα η Κυβέρνηση», ανέφερε.

Όπως είπε, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να έχει συμμορφωθεί με κοινοτικό κεκτημένο που προστατεύει τους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά δανεισμό για την πρώτη κατοικία και η Κυβέρνηση είχε φέρει με καθυστέρηση τριών ετών τον προηγούμενο Απρίλιο τη σχετική νομοθεσία. Τότε ανέφερε η Βουλή πλειοψηφικά, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχε αποφασίσει ότι δεν προκρίνει την αδειοδότηση μη πιστωτικών ιδρυμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία για λόγους, κατά την αντίληψή τους, δημοσίου συμφέροντος με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση