ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από Δευτέρα αναμένεται έξοδος στις αγορές

Χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 1 δισ. θα καλυφθούν με ομόλογο EMTN – Μάλλον την Τρίτη ανοίγει βιβλίο προσφορών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να έχει ανακοινώσει από το πρώτο τρίμηνο του 2018 ότι η Κύπρος θα βγει στις αγορές με ευρωπαϊκό ομόλογο EMTN εντός του 2018, αλλά φαίνεται ότι αυτό θα γίνει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως από αύριο, Δευτέρα 17 του μηνός, αναμένεται το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να ανακοινώσει ότι θα βγει στις αγορές η Κύπρος. Χρηματιστηριακοί κύκλοι χαρακτήριζαν ενδιαφέρουσα την προσεχή εβδομάδα, με την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, μια κίνηση που ανέμεναν εδώ και πολύ καιρό, αλλά η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική, την καθυστέρησε.

Το ομόλογο EMTN που αναμένεται να εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα αναχρηματοδοτήσει χρέος που λήγει εντός της ίδιας χρονιάς. Ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε μεγαλύτερη έκδοση χρέους, αλλά το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ήδη πως σε περίπτωση μεγαλύτερης έκδοσης τα επιπλέον χρήματα που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του αποθεματικού ρευστών διαθεσίμων. Οι ίδιοι χρηματιστηριακοί κύκλοι τονίζουν στην «Κ» πως είναι η κατάλληλη περίοδος για να βγει η Κύπρος στις αγορές, μετά και την αξιολόγηση του Οίκου Standard & Poor’s, αλλά και δύο σημαντικών τραπεζικών ενεργειών. Πρώτον της απορρόφησης του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, αλλά και την πώληση μεγάλου πακέτου δανείου ύψους 2,8 δισ. ευρώ (2,7 δισ. ΜΕΔ) από την Τράπεζα Κύπρου.

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του Οίκου δεν θα διαδραμάτιζε μεγάλο ρόλο στην απόφασή του να βγει η Κύπρος στις αγορές, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στο σενάριο κατά το οποίο το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοινώνει τη Δευτέρα ότι η Κύπρος θα βγει στις αγορές, ενώ το βιβλίο των προσφορών θα ανοίξει ενδεχομένως την επόμενη ημέρα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, το κυπριακό ομόλογο με λήξη 2025 ανέρχεται πλέον σε απόδοση 1,83% σημειώνοντας μείωση της τάξεως των 28 μονάδων βάσης από το 2,11% που διαπραγματευόταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Αυτό οφειλόταν κυρίως σε τοποθετήσεις επενδυτικών ταμείων που πόνταραν σε επικείμενη αναβάθμιση της Κύπρου από την Standard & Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα. Την Παρασκευή, το Γραφείο Διαχείρισης έβγαλε στη δημοσιότητα νέο έντυπο παρουσίασης της Κύπρου σε επενδυτές, αναφορικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει ως επενδυτικός προορισμός και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει. Ενημερώνει το κοινό για τις πρόσφατες τραπεζικές εξελίξεις στη χώρα που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 50%, στα 10 δισ. ευρώ, για τον ρυθμό ανάπτυξης στο τρέχον έτος αλλά και μέχρι το 2021, το ποσοστό της ανεργίας και άλλους δείκτες.

Μείωση κατά 50%

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου παραμένουν σύμφωνα με το δελτίο προς τους επενδυτές , αλλά μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες έχουν ενισχυθεί δραστικά οι προοπτικές για την οριστική αντιμετώπιση τους. Στους επενδυτές τονίζει τα εξής: Πρώτον, έχει γίνει η μεταφορά περίπου του 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός ισολογισμού τραπεζών (μέσα από τον διαχωρισμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας αλλά και μέσα από την πώληση χαρτοφυλακίου από την Τράπεζα Κύπρου). Δεύτερον, πρόσφατα βελτιώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Τρίτον, το Σχέδιο «Εστία» θα βοηθήσει στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη και του οποίου η εφαρμογή προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019. Τέταρτον, η μεταρρύθμιση στις δομές διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας που επίσης αναμένεται να προωθηθεί εντός του 2019.

Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης

Η κυπριακή οικονομία καταγράφει για τέσσερα συνεχόμενα έτη (2015-18) θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί στο 4% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία μειώθηκε πλέον σε επίπεδα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και βρίσκεται στο 7,3%. Η θετική πορεία της οικονομίας προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου αναφέρεται και στο περιθώριο της κατάθεσης του Προϋπολογισμού του 2019, με τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2019 να υπολογίζεται στο 3,8%. Το δημόσιο χρέος για το 2018 εκτιμάται να ανέλθει στο 104,2% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019 να περιοριστεί στο 99,5% του ΑΕΠ. Εντός του 2019 αναμένονται οι πρώτες εισπράξεις από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ενισχύοντας τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση