ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αύξηση 27% στα εισοδήματα Airbnb στα κατεχόμενα

Μέσος όρος διανυκτέρευσης τα 120 ευρώ, ακριβότερα από τα καταλύματα στις ελεύθερες περιοχές

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μόνο για το 2022 υπήρξε αύξηση 27% στα εισοδήματα Airbnb στα κατεχόμενα με το ετήσιο ποσό να ανέρχεται ανά κατάλυμα στις 24 χιλιάδες. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων Κωνσταντίνος Καράκοντης, ανέφερε επίσης ότι, για το 2023, υπήρχε αύξηση φέτος 50% ενώ ο μέσος όρος διανυκτέρευσης είναι 120 ευρώ το βράδυ, ποσό που είναι ψηλότερο από τις ελεύθερες περιοχές.

Οι αναφορές έγιναν στην Βουλή, στην επιτροπή Εμπορίου, η οποία συζήτησε σήμερα την απουσία αναφοράς του καθεστώτος κατοχής στην Κύπρο στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων για διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και τη δυνατότητα που παρέχεται στους τουρίστες με τις εν λόγω πλατφόρμες να προβαίνουν σε κρατήσεις διαμονής στις κατεχόμενες περιοχές. Εκ των εισηγητών του θέματος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι, θα πρέπει ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή της αναζήτησης να φαίνεται πού είναι το κατάλυμα ή το ξενοδοχείο, τί καθεστώς υπάρχει εκεί και τους κινδύνους που δημιουργούνται αν επιλέξει κάποιος να προβεί στην κράτηση. Επισήμανε επίσης ότι πρόκειται για ζήτημα που άπτεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών και μετά του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Από πλευράς του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ότι, γίνονται όλες οι ενέργειες γενικότερα για αποτροπή παράνομου τουρισμού, με τις διπλωματικές αποστολές να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες για το θέμα. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε ότι συγκεκριμένα για το booking.com, είχαν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες μέσω της πρεσβείας μας στην Χάγη όπου εδρεύει η πλατφόρμα και μετά από αυτές μπήκε συγκεκριμένη παράγραφος η οποία δίνει μια ενημέρωση στο κοινό, κάτι που μπορεί να μην μας ικανοποιεί πλήρως αλλά ένα βήμα, όπως σημείωσε.

Μεγαλώνει το πρόβλημα

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμή τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Δεν είναι μόνο οι πλατφόρμες ανέφερε ο Υφυπουργός, αφού η παρουσία του ψευδοκράτους είναι και στο διαδίκτυο, αλλά και σε τουριστικές εκθέσεις. Ως υφυπουργείο, ανέφερε, δεν συνεργαζόμαστε με κανένα οργανωτή ταξιδίων, καμία αεροπορική εταιρεία, καμία πλατφόρμα ή θυγατρική εταιρεία που εκτελεί προγράμματα προς τα κατεχόμενα, καμία θεσμική συνεργασία δεν υπάρχει από μέρους μας με εταιρεία αυτού του είδους. «Δεν κάνουμε διαβουλεύσεις, ούτε καμπάνιες ούτε προωθούμε καμία εκδήλωση τους, Αυτό αποτελεί και μοχλό πίεσης από μέρους μας και ένας τρόπος να διαμηνύσουμε ότι εμείς είμαστε ο ασφαλής προορισμός, σε αντίθεση με το καθεστώς ανασφάλειας που επικρατεί στα κατεχόμενα. Όποτε θεωρούμε ότι υπάρχει έδαφος και εντοπίσουμε ότι οργανωτές ταξιδίων έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα στα κατεχόμενα προσπαθούμε να τους μεταπείσουμε με διάφορους τρόπους». Πρόσθεσε ότι, όσο περνά ο χρόνος, η παρουσία του ψευδοκράτους στο εξωτερικό γίνεται πιο έντονη- στο διαδίκτυο, τουριστικές εκθέσεις, σε billboards κτλ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εισαχθούν κείμενα στις πλατφόρμες που να αναδεικνύουν ποια καταλύματα είναι στην κυπριακή δημοκρατία και ποια στην παράνομη οντότητα του ψευδοκράτους. Από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ ο Μάριος Πολυβίου ανέφερε είναι ότι ένα σημείο που δεν γνωρίζει ο τουρίστας που κάνει κράτηση στα κατεχόμενα είναι ότι δεν του παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη, αφού οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να κάνουν κάλυψη στον πελάτη που μεταβαίνει στα κατεχόμενα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, τον Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση