ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βουλή ψήφισε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τον ΚΟΑ

Με 25 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής, με 25 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον, ψήφισε σε νόμο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ για τον ΚΟΑ ως συμπληρωματική πίστωση για την κάλυψη της δαπάνης αποζημίωσης υπαλλήλων που πρόκειται να αφυπηρετήσουν βάσει του Σχεδίου Πρόωρης Εθελοντικής Αφυπηρέτησης του ΚΟΑ.

Ταυτόχρονα με την ίδια αναλογία ψήφων υπερψήφισε τροπολογία του ΔΗΚΟ με την οποία δεσμεύει το κονδύλι που ενέκρινε.

Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αναφέρεται ότι η μέγιστη αποζημίωση ανά υπάλληλο, βάσει του σχεδίου, έχει καθοριστεί στις €100.000 και αναμένεται εντός του έτους να αφυπηρετήσουν τρεις λειτουργοί.

Η εν λόγω δαπάνη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αναμένεται να καλυφθεί είτε από εξοικονομήσεις κονδυλίων του ΚΟΑ είτε από εξοικονομήσεις του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ, στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει κατορθωτό, οι απαιτούμενες δαπάνες θα καλυφθούν μέσω κονδυλίων του Υπουργείου Οικονομικών.

Στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ετοιμαστεί σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων, βάσει αναλογιστικής μελέτης που ετοιμάστηκε από εξειδικευμένο οίκο (i.e Muhanna & Co), σύμφωνα με την οποία αναμένεται ότι με την υλοποίηση του σχεδίου θα προκύψουν σημαντικές εξοικονομήσεις για τον οργανισμό. Δήλωσε περαιτέρω ότι ο οργανισμός δεν προτίθεται να προσλάβει καινούργιο προσωπικό στη θέση των τριών υπαλλήλων που αναμένεται να αφυπηρετήσουν.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς, ανέφερε πως κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών ζητήθηκε να κατατεθεί το οργανόγραμμα και η νέα δομή του ΚΟΑ, ωστόσο αυτά δεν κατατέθηκαν.

Προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018, ανέφερε πως το σχέδιο αφυπηρετήσεων του ΚΟΑ μπορεί να περιληφθεί και συζητηθεί στον προϋπολογισμό του 2018.

Σημείωσε ότι αφορά συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και συγκεκριμένα άτομα και είναι φωτογραφικός γι’ αυτό και το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει. Ο κ. Καυκαλίας, αναφερόμενος στην τροπολογία που καταψηφίστηκε, είπε πως είναι αδιανόητο να συζητούμε δέσμευση κονδυλίων καθώς αυτή είναι διαδικασία που γίνεται με την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι για συμπληρωματικούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως η εισήγηση για σταύρωμα είναι για να διαπιστωθεί πως αν δεν έρθει στη Βουλή η δομή του οργανογράμματος, δεν θα περάσει από την Επιτροπή εκταμίευση της δαπάνης, όπως και εκταμίευση που δεν θα είναι προς όφελος του οργανισμού. Είπε επίσης ότι τα κόμματα και οι Βουλευτές μπορούν να διατυπώσουν τις όποιες επιφυλάξεις κατά την αποδέσμευση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε πως αν ψηφιστεί Προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να υπάρξει εικόνα για τις αφυπηρετήσεις αφού να προκηρυχθεί το σχέδιο απαιτείται προϋπολογισμός. Πρόσθεσε ότι αυτές οι θέσεις θα διαγραφούν.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως με τρόπο έμμεσο αλλά σαφή φωτογράφισαν τα άτομα που θα προχωρήσουν σε αφυπηρέτηση. Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει επειδή θα υπάρξει σημαντική μακροχρόνια εξοικονόμηση,

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμα πως για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων προσλαμβάνονταν στους ημικρατικούς οργανισμούς και μετά γίνονται πρόωρες αφυπηρετήσεις για εξορθολογιστούν οι ανάγκες, προσθέτοντας ότι αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι οι πρόωρες αφυπηρετήσεις σε μεγάλους αριθμούς στη βάση μελετών έγιναν με σημαντικές εξοικονομήσεις. Παρατήρησε ταυτόχρονα ότι ακολουθήθηκαν και κακές πρακτικές που μετά τις αφυπηρετήσεις έγιναν νέες προσλήψεις, και σε κάποιες περιπτώσεις τα ίδια άτομα που αφυπηρέτησαν προσλήφθηκαν εκ νέου. Με προχειρότητες θα σπαταλήσουμε δημόσιο χρήμα, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος είπε πως είναι πρόωρο και αδόκιμο να ψηφιστεί δαπάνη για αφυπηρετήσεις εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί οργανόγραμμα και δήλωσε ότι η Αλληλεγγύη δεν θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε πως ειπώθηκε ότι θα καταργηθούν θέσεις, αλλά συνέχισε αυτά είναι «κόλπα και ραδιουργίες αυτών των οργανισμών».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως η λέξη που αρμόζει στον Προϋπολογισμό είναι φωτογραφία σε μέγεθος κάδρου, που αφορά 3 υπαλλήλους. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για αφυπηρετήσεις που θα οδηγήσουν σε προαγωγές και νέες προσλήψεις και με την τροπολογία η Βουλή θα πρέπει να φωτογραφίζει εκ νέου τον τώρα φωτογραφιζόμενο.

Είπε ακόμα πως πρέπει να αναμένεται ο Προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το 2018 και ανέφερε ότι δεν πεισθήκαμε για την ανάγκη πρόωρης αφυπηρέτησης.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση