ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κίνα απαγόρευσε την εισαγωγή ψαριών από την Ιαπωνία

Αιτία η αποδέσμευση επεξεργασμένων πυρηνικών λυμάτων από την καταστροφή της Φουκουσίμα στον ωκεανό – Μάχη της Ρωσίας να κερδίσει την κινεζική αγορά

Kathimerini.gr

Την τεράστια αγορά θαλασσινών της Κίνας έχει θέσει στο στόχαστρό της η Ρωσία, προκειμένου να μετριάσει το κόστος από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκης Ενωσης εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Μια επιπλέον ευκαιρία τής δίνεται μετά την απαγόρευση από το Πεκίνο των ιαπωνικών εισαγωγών εξαιτίας της ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενης αποδέσμευσης από τη χώρα των επεξεργασμένων πυρηνικών λυμάτων από την καταστροφή της Φουκουσίμα στα ύδατα του ωκεανού. «Η κινεζική αγορά αποτελεί, γενικά μιλώντας, μια καλή ευκαιρία για τα ρωσικά ψάρια και θαλασσινά. Ελπίζουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πιστοποιημένων ρωσικών εταιρειών και πλοίων, τον όγκο των προϊόντων και την γκάμα τους», δήλωσε εκπρόσωπος από τον Ροσελκοζναντζόρ, αρμόδιο φορέα της Ρωσίας στο πεδίο της εποπτείας της ασφάλειας τροφίμων, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Η Κίνα, η οποία λογίζεται ως μία από τις κορυφαίες εισαγωγείς θαλασσινών στον κόσμο, είχε απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών μετά την απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων από την προηγούμενη Πέμπτη και μετά. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι σημαντικό να «προστατευθεί η υγεία των Κινέζων καταναλωτών και να υπάρχουν εχέγγυα για την ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων».

Η ιαπωνική κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους το Insider και το moneyreview.gr, ισχυρίστηκε ότι όφειλε να απελευθερώσει τα επεξεργασμένα λύματα, διότι οι δικές της δεξαμενές αποθήκευσης είναι γεμάτες, ενώ χαρακτήρισε την απόρριψη ασφαλή. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει, συν τοις άλλοις, εγγυηθεί για την ασφάλεια της διαδικασίας. Πέραν τούτου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ρωσία είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες θαλασσινών με αποδέκτρια την Κίνα, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Η εποπτική αρχή Ροσελκοζναντζόρ είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι 894 ρωσικές εταιρείες έχουν άδεια να εξάγουν θαλασσινά στην Κίνα. Συνολικά, οι εισαγωγές θαλασσινών της Κίνας κατά το έτος 2020 ανέρχονταν με κριτήριο την αξία τους σε 15,3 δισ. δολάρια. Υπό το πρίσμα αυτό σήμερα διαφαίνονται ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για τη Ρωσία όσον αφορά τις εξαγωγές θαλασσινών και αλιευμάτων, διότι η χώρα αποφασίζει και πράττει με τη δαμόκλειο σπάθη των σαρωτικών κυρώσεων και του μποϊκοτάζ πάνω από το κεφάλι της. Πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία δεν αφορούν τα τρόφιμα.

Το παρελθόν έτος, η Ρωσία είχε εξαγάγει 2,3 εκατ. τόνους θαλάσσιων προϊόντων, αξίας περίπου 6,1 δισ. δολαρίων. Το ήμισυ από το σύνολο των ψαριών και των θαλασσινών της είχε κατευθυνθεί προς την Κίνα, καθώς και τη Νότια Κορέα, αλλά και την Ιαπωνία. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι και στη Νότια Κορέα εκφράζονται προβληματισμοί για την ασφάλεια των θαλασσινών λόγω της απόρριψης αποβλήτων από το δυστύχημα της Φουκουσίμα στον ωκεανό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση