ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Γ. Αρέστης: Λογαριασμός με 1 ευρώ όριο είχε 3,5 εκατ. ευρώ παρατράβηγμα

Με έξι καταθέσεις συνεχίζονται οι έρευνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με περιφερειακά στελέχη του Συνεργατισμού συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα των δημόσιων ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής στο «Φιλοξενία».

Πρώτος ενώπιον της Επιτροπής παρουσιάστηκε ο Ευστάθιος Ευσταθίου πρώην Γραμματέας της ΣΠΕ Άχνας ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η εμφάνιση δυο στελεχών από τις ΣΠΕ Αθηένου και Παραλιμνίου.

Συνεχής ενημέρωση

13:49 Η κατάθεση του μάρτυρα περιστρέφεται στα όσα ανέφερε ο προηγούμενος μάρτυρας σχετικά με το ρόλο της citi group. Α Ο κ. Pretzner ερωτηθείς για την πώληση της ΣΚΤ είπε πως από την εμπειρία του για μια συμφωνία που περιλαμβάνει μια κακή και καλή τράπεζας προϋποθέτει την ύπαρξή μιας τοπικής τράπεζας στη συμφωνία.

13:29 Ενώπιον της Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης ο Alexander Pretzner διευθύνων σύμβουλος της citi Group

13:05 Η συμφωνία διέσωσε τραπεζικά καταστήματα διέσωσε θέσεις εργασίας , διασφάλισε και τις καταθέσεις προσθέτει ο μάρτυρας.

13:02 Η τελική συμφωνία ήταν καλύτερη από την αρχική πρόταση της Ελληνικής και ήταν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα που θα μπορούσε να υπάρξει αναφέρει ο κ. Λέκκας.

12:37 Οι εποπτικές αρχές ήθελαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για πώληση της ΣΚΤ το συντομότερο δυνατόν

12:35 Ο κ. Λέκκας αναφέρει στην Επιτροπή ότι το Μάρτιο του 2018 ενώ η Citi προσπαθούσε να εξεύρει επενδυτή ή επενδυτές για την ΣΚΤ ξαφνικά o SSM απαίτησε να προχωρήσουμε σε διαδικασίες πώλησης, εξαγοράς, ή και συγχώνευσης της ΣΚΤ. Η citi προσπάθησε να πείσει όσους ήθελαν να πειστούν ότι αυτά τα ζητήματα θέλουν χρόνο και δεν μπορούν να γίνουν με τόσο ασφυκτική πίεση χρόνου

11:52 Το ότι η Ελληνική τράπεζα έμεινε μόνη της στην κούρσα για τη ΣΚΤ έγινε ξεκάθαρο μετά την 31 Μαρτίου 2018 όταν το επενδυτικό ταμείο APOLLO απέστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε ότι δεν θα συνέχιζε στη διαδικασία αναφέρει ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής.

11:27 Η τρίτη εργασία που ανέλαβε η Citi ήταν το Μάρτιο του 2018 και προσεγγίστηκε από τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Για την ανάληψη του έργου είχαμε επαφή με το ΥΠΟΙΚ για να γνωρίζουν την αμοιβή μας που θα ήταν μετοχές της ΣΚΤ σε ποσοστό 2,35%. Η αμοιβή που πήραμε τελικά η Citi ήταν 5 εκατ. ευρώ αναφέρει ο μάρτυρας.

11:14 Η δουλεία της Citi ήταν η εισαγωγή της ΣΚΤ στο ΧΑΚ μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναφέρει ο μάρτυρας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ρωτά ο πρόεδρος της Επιτροπής. Πραγματοποιήσαμε όλες τις εργασίες. Πραγματοποιήσαμε επαφές με περίπου 12 επενδυτές η αντιμετώπισή τους ήταν θετική. Πρόκληση και προβληματισμό προκαλούσαν το ΜΕΔ και η Altamira και η θέση των επενδυτών ήταν η καθυστέρηση ένταξης στο ΧΑΚ.

11:01 Η εργασία μας ήταν να εξετάσουμε αν οι όροι συμφωνίας με την Altamira ήταν δίκαιοι για τη ΣΚΤ. Η επαφή που είχε η Citi με τη ΣΚΤ αρχικά ήταν με τον Νικόλα Χατζηγιάννη, επαφή και διαπραγμάτευση, και στη συνεχεία με προσωπικό της ΣΚΤ αλλά και με την διοικητική ομάδα της ΣΚΤ. Αμοιβή της Citi για το έργο αυτό ήταν 450 χιλιάδες ευρώ. Η δεύτερη φορά που αναλάβαμε εργασία για ΣΚΤ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 για την προετοιμασία της ΣΚΤ για το ΧΑΚ αναφέρει στην Επιτροπή ο μάρτυρας.

10:52 Ο μάρτυρας καταθέτει στην Επιτροπή μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Λέκκας αναφέρει πως τρείς φορές είχαν ανατεθεί εργασίες από την ΣΚΤ στην Citi. Η πρώτη ανάθεση αφορούσε γνωμοδότηση για τη συμφωνία με την Altamira. Η επαφή έγινε με τον γενικό Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης με τον οποίο έγινε και η διαπραγμάτευση.

10:46 Ενώπιον της Επιτροπής ο Παντελής Λέκκας επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Ανατολικής Ευρώπης της Citi Group

09:34 Ο μάρτυρας ερωτηθείς από τον Γιώργο Χαραλάμπους είπε πως η ΣΠΕ Άχνας την περίοδο που ήταν γραμματέας πλήρωνε επιταγές χωρίς αυτές να έχουν ξεκαθαρίσει δηλαδή να έχουν υπόλοιπο διαθέσιμο. Για τον τρεχούμενο λογαριασμό με ένα ευρώ όριο και παρατράβηγμα 3,2 εκατ. ευρώ το 1,7 εκατ. ευρώ αντλήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα με την έκδοση επιταγών 300 χιλιάδων ευρώ σε καθημερινή βάση.

09:16 Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε έρευνα και μάλιστα στο μάρτυρα όπως ο ίδιος αναφέρει του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή που ήταν η τρίχρονη αποστέρηση της ετήσιας αύξησης των οικονομικών απολαβών του.

09:10 Ενώπιον της Επιτροπής πρώην γραμματέας της ΣΠΕ Άχνας Ευστάθιος Ευσταθίου. Η κλήση του μάρτυρα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι μερικές δεκάδες ΜΕΔ αλλά και κάποια από αυτά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρεται σε ένα τρεχούμενο λογαριασμό με όριο 1 εύρω που του επιτράπηκε να έχει παρατράβηγμα 3,2 εκατ. ευρώ. Άλλη επίσης περίπτωση επίσης τρεχούμενος λογαριασμός που αφέθηκε να φθάσει στις 15 χιλιάδες ευρώ. Το ερώτημα του προέδρου είναι γιατί συνέβη κάτι τέτοιο. Για την πρώτη περίπτωση ο μάρτυρας παραδέχεται πως ήταν λάθος ο τρόπος υπολογισμού και διαχείρισης του λογαριασμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X