ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στοπ γερμανικού Δικαστηρίου στον ειδικό διαχειριστή της FBME

Δεν αναγνωρίζεται ως νομική οντότητα το υποκατάστημα στην Κύπρο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το κουβάρι της υπόθεσης της FBME Bank όχι μόνο δεν ξετυλίγεται αλλά αντιθέτως, φαίνεται πως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Γερμανικό δικαστήριο με απόφασή του απαγόρευσε στον ειδικό διαχειριστή της FBME Bank Κρις Ιακωβίδη, να αποκτήσει αντίγραφα της απόφασης εκδίκασης που κέρδισε η Τράπεζα της Τανζανίας, απέναντι σε καταθέτες οι οποίοι είχαν προβεί σε διεκδίκηση των χρημάτων τους από ανταποκρίτρια τράπεζα της FBME στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πελάτης της FBME έκανε προσφυγή στο δικαστήριο της Φρανκφούρτης για να επιτύχει το λεγόμενο «ringfencing» των κεφαλαίων που είχε καταθέσει στην FBME, από την ανταποκρίτρια τράπεζα της FBME στη Γερμανία. Το δικαστήριο έλαβε απόφαση πως αυτά τα κεφάλαια δεν ανήκουν σε κανένα μεμονωμένο πελάτη, αλλά ανήκουν στην τράπεζα αυτή καθ’ αυτή. Ταυτόχρονα όμως, ο ειδικός διαχειριστής μέσω των δικηγόρων του, αιτήθηκε να αποκτήσει όλες τις πληροφορίες για αυτές τις αποφάσεις. Εντούτοις, η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναγνωρίζει νομική οντότητα στο υποκατάστημα της FBME στην Κύπρο και άρα σύμφωνα με πηγές, δεν δύναται να λαμβάνουν χώρα νομικά αιτήματα εκ μέρους του διαχειριστή στο όνομα της FBME.

Η εφαρμογή των προαναφερθέντων έχουν τη δική τους σημασία εφόσον είναι απόφαση ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου, της Φρανκφούρτης, και παράλληλα προκύπτει από πληροφορίες ότι αν ο διαχειριστής θελήσει να διεκδικήσει κεφάλαια από την ανταποκρίτρια της FBME τράπεζα, αυτό δεν μπορεί να συμβεί εφόσον στην απόφαση τονίζεται ότι δεν έχει νομική οντότητα το υποκατάστημα. Αυτό όμως σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, εγείρει νέα ερωτηματικά για το τι μπορεί και δεν μπορεί εν γένει πλέον να πράξει η Αρχή Εξυγίανσης στην Κύπρο.

Όλα τα παραπάνω, στη σκιά της αναβολής της συζήτησης του θέματος σε σχέση με τη FBME Bank Ltd που είχε εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ύστερα από σχετική 9σελιδη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη και επιστολή της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι 16 δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα στα εγχώρια δικαστήρια και στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση