ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στόχος ταμείο για κουρεμένους με οικονομικό εκτόπισμα

Σαφείς οι αποστάσεις της αντιπολίτευσης- κριτήρια για Κύπριους ή ξένους αφού αποκτήσει υπόβαθρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με μια μακροσκελή τοποθέτηση στη Βουλή, ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης έδωσε το πλαίσιο της φιλοσοφίας για το ταμείο για τους κουρεμένους, πως αυτό γίνεται πραγματικότητα, και πως έρχεται όχι σαν άμεση αλλά μακροπρόθεσμη θεραπεία για τους κατόχους αξιογράφων και τους καταθέτες. Όπως σημειώθηκε αρμοδίως, η πρώτη φάση του σχεδίου για ταμεία πρόνοιας εφαρμόστηκε το 2014 και η δεύτερη φάση με τον επόμενο προϋπολογισμό.

Στην ίδια φιλοσοφία εδράζεται και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που αφορά την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης για τους κατόχους αξιογράφων και τους καταθέτες με τα κονδύλια που θα καταλήγουν εκεί να είναι προϋπολογισμένα και όχι, κι αυτό είναι σημείο τριβής με την αντιπολίτευση, με το να περνάει στο ταμείο ένα ποσοστό από το πλεόνασμα των δημοσίων οικονομικών. Η αρχή γίνεται με διάθεση πόρων που απορρέουν από τα δεδομένα της οικονομίας όπως πολλάκις έχει τονίσει το ΥΠΟΙΚ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του κράτους. Προτάθηκε έτσιη πρώτη καταβολή των 25 εκατ., ευρώ με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2017, ενώ η ίδια γραμμή θ’ ακολουθηθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και μετέπειτα.

Στο ταμείο ως είναι ήδη γνωστό θα παραχωρηθεί μέρος κρατικής περιουσίας που ήταν αναξιοποίητη, δηλαδή ακίνητα που διαθέτουν εμπορευσιμότητα και αναπτυξιακή προοπτική και προορίζονταν παλαιότερα για παραχώρηση στην Κεντρική τράπεζα για αποπληρωμή του χρέους. Η διαδικασία εκείνη δεν προχώρησε εφοσον μέρος του χρέους έχειεξοληφθεί, επομένως αυτά τα ακίνητα που έχουν αξία γύρω στα 225 εκατ., ευρω θα μπουν στο ταμείο. Πρόκειται δε για ακίνητα πως δεν εμπλέκονται σε άλλους σχεδιασμούς, δηλαδή σε άλλου τύπου εκμετάλλευση όπως είναι το τεμάχιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί το νέο μουσείο, κοντά στη Βουλή. Παράλληλα, η ενεργοποίηση του ταμείου θα έρθει με στελέχωση διαχειριστικής επιτροπής, κάτι που ήδη γίνεται ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση πόρων του ταμείου, θα προϋποθέτει συν της έγκρισης προϋπολογισμού από τη Βουλή και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πληρωμές

«Θέλουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια αν θα δώσουμε πιο ουσιαστικό οικονομικό εκτόπισμα στο ταμείο, με αποφάσεις που θα είναι νομοτεχνικά ελεγμένες. Δεν πρέπει να μαζευτεί όλο το ποσό στο σύνολο του, αλλά ν’αποκτήσει ικανοποιητικό οικονομικό εκτόπισμα» δήλωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπολογίζονται σε αυτό πιθανά έσοδα από το φυσικό αέριο. Ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε έτσι τόσο την ένταξη πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και ενδεχομένως μελλοντικών εσόδων από το ΦΑ στο ταμείο ως «φαεινές ιδέες». Πρόσθεσε ότι προκύπτουν δυνατότητες για εις βάθος χρόνου πολιτική και με την έγκριση του κάθε βήματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αναφερόμαστε στην κυπριακή κοινωνία αλλά τα κριτήρια και το ύψος δεν μπορούν να προσδιοριστούν πριν αποκτήσει οικονομικό υπόβαθρο το ίδιο το ταμείο, κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

Βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει νομιμότητα τόνισαν πηγές στην «Κ» που όμως δεν είναι απλώς πολιτική απόφαση, αλλά μια νομοθετική πράξη που θα προέλθει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως θα πρέπει να αρχίσουν οι πληρωμές όταν θα είναι ένα σεβαστό ποσό διασφαλισμένο, ύψους περίπου των 200εκατ., ευρώ. Για παράδειγμα, αν από ένα τεμάχιο ή ακίνητο κρατικής περιουσίας εισρέουν έσοδα για 50 δόσεις, δεν θα αναμένεται και η αποπληρωμή 50 δόσεων για να προχωρήσουν στην καταβολή προς κουρεμένους. Πρέπει, λένε οι ίδιες πληροφορίες, να υπάρχει εξασφαλισμένη και επαναλαμβανόμενη ροή εισόδων για να καταστεί εφικτό το επόμενο βήμα των πληρωμών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση