ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γραφειοκρατία και έλλειψη κεφαλαίων, τροχοπέδη στις μεγάλες αναπτύξεις

Δαπανηρή και χρονοβόρα η διαδικασία έγκρισης των έργων, τα οποία παραμένουν στα χαρτιά

Στον πάγο εξακολουθούν να βρίσκονται μεγάλες αναπτύξεις σε όλη την Κύπρο, οι οποίες αν και είχαν εξαγγελθεί, εντούτοις οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες αδειοδότησης των έργων και η αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδότησης φαίνεται να καθυστερούν τόσο την έναρξη όσο και την υλοποίησή τους. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 25 μεγάλες αναπτύξεις βρίσκονται στα σκαριά, με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, για τις οποίες, όμως, είναι αδύνατη η έναρξη της κατασκευής τους. Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων (ΣΜΑ) Ανδρέας Δημητριάδης τονίζει ότι λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών καθίσταται δύσκολη και εξαιρετικά χρονοβόρα η έγκριση των έργων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ, για το οποίο ο χρόνος εξασφάλισης της πολεοδομικής άδειας ήταν 7 έτη. «Η αδειοδότηση των αναπτύξεων αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη και δαπανηρή, καθώς απαιτείται σωρεία μελετών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η χορήγηση των πολεοδομικών αδειών και κατά συνέπεια η υλοποίηση των έργων» σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι μόνο στην επαρχία Πάφου τέτοιου είδους αναπτύξεις ξεπερνούν σε αριθμό τις 10.

Δύσκολος ο δανεισμός

Οι μεγάλες αναπτύξεις ανά την Κύπρο αφορούν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, θεματικά και τεχνολογικά πάρκα, πανεπιστήμια, σχολεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, όπως επίσης κέντρα ευεξίας και οικιστικές αναπτύξεις, με κόστος υλοποίησης που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 300-400 εκατ. ευρώ. Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην κατασκευή των έργων είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από πλευράς των εγχώριων τραπεζών, καθώς και η δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό από ξένα κεφάλαια, λόγω της μη εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών. «Αυτή τη στιγμή καμία τράπεζα στην Κύπρο δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους έργα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να πρέπει να αποταθούν στο εξωτερικό είτε για εξασφάλιση χρηματοδότησης είτε για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΜΑ, εξηγώντας ότι διαφορετικά οι συγκεκριμένες αναπτύξεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Εξάλλου, για να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να αποταθεί σε ξένες τράπεζες ή να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή, θα πρέπει το έργο να είναι ώριμο, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες, προκειμένου ο ιδιοκτήτης να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με υποψήφιους χρηματοδότες, μιας και το ύψος των ποσών που απαιτούνται φαίνεται να μην μπορεί να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

 

Εντούτοις, θετικά αποτιμάται το ότι η κυβέρνηση δείχνει να αναγνωρίζει ότι όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη χορήγηση πολεοδομικών αδειών, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην προώθηση και υλοποίηση επενδύσεων, με τον επενδυτικό νόμο, ο οποίος βρίσκεται στα σκαριά, να αναμένεται ότι θα συμβάλει στην εξάλειψη αυτών των κωλυμάτων. Βασική προϋπόθεση για την προώθηση και υλοποίηση μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο είναι η αντιμετώπιση ή και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Ο πλούτος μιας χώρας δημιουργείται μέσω της δράσης των επιχειρήσεων και σε περίπτωση που δεν υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας, τότε δεν δύναται να αναμένεται παράλληλα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων» υποδεικνύει ο Ανδρέας Δημητριάδης. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη κεφαλαίων, η αδυναμία εξασφάλισης δανειοδότησης, όπως επίσης και οι πολύπλοκες και οι χρονοβόρες διαδικασίες αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα εμπόδια στην υλοποίηση τόσο μεγάλων όσο και μικρών αναπτύξεων.

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ