ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπεραμύνονται πρακτικών οι εκτιμητές ακινήτων

Ο ΣΕΕΑΚ αναφέρει πως οι εκτιμητές δεν δημιουργούν ούτε και ρυθμίζουν την κτηματαγορά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος  Επιστημόνων  Εκτιμητών  Ακινήτων  Κύπρου αναφέρει πως με έκπληξη παρατηρεί ότι με ατεκμηρίωτα επιχειρήματα παρουσιάζονται οι Εκτιμητές Ακινήτων σαν άσχετοι ή σαν γραφεία υψηλής ραπτικής, προσαρμόζοντας τις εκτιμήσεις τους ανάλογα με τον ποιο θα έχουν να εξυπηρετήσουν. Όντας έκπληκτος ο Σύνδεσμος από όλα αυτά, θεώρησε μέσω της ανακοίνωσης του πλέον ότι είναι απαραίτητο να δοθεί η ευκαιρία στον κυπριακό λαό να δημιουργήσει μια ορθή εικόνα για τα τεκταινόμενα. 

Ως εκ τούτου στην ανακοίνωση του παραθέτονται αυτούσια τα ακόλουθα:

1.  Αναγνωρίζουμε απόλυτα τον σημαντικό ρόλο που έχουμε σε σχέση με την οικονομία. Είναι γι’ αυτό  που  ως   ΣΕΕΑΚ  (Σύνδεσμος  Επιστημόνων  Εκτιμητών  Ακινήτων  Κύπρου)  προσπαθούμε συνεχώς και ακούραστα να διαφωτίζουμε τον κόσμο και να παρέχουμε στα μέλη μας συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση.

2.  Το επάγγελμα διέπεται από τους κανονισμούς του ΕΤΕΚ (Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου) το οποίο εκδίδει τις άδειες εξάσκησης επαγγέλματος.

Εξαιρουμένων κάποιων λίγων περιπτώσεων που είναι εξ επαγγέλματος Εκτιμητές, όλοι οι υπόλοιποι Εκτιμητές Ακινήτων είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίων στον σχετικό κλάδο. Παράλληλα, η πλειοψηφία είναι μέλη ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου επαγγελματικού οργανισμού RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) αναγνωρίζοντας μέσω τούτου την υποχρέωση υιοθέτησης των Επαγγελματικών Προτύπων  (RED BOOK) και διασφαλίζοντας έτσι όσο το δυνατόν καλύτερη επαγγελματική δραστηριότητα. Υιοθετούνται επίσης και άλλα επαγγελματικά πρότυπα όπως το IVS (International Valuation Standards) και σε μικρότερο βαθμό το Blue Book.

3.  Σύμφωνα με τις πρόνοιες των Επαγγελματικών Προτύπων, η  εκτίμηση ενός ακινήτου δεν είναι γεγονός, είναι γνωμοδότηση και αποτυπώνει την αξία του ακινήτου κατά την συγκεκριμένη μέρα της εκτίμησης.

Ο βαθμός της προκύπτουσας υποκειμενικότητας (αβεβαιότητας)  διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση, όπως και ο βαθμός βεβαιότητας – δηλαδή, η πιθανότητα η γνώμη του Εκτιμητή Ακινήτων για την αγοραία αξία να συμπίπτει ακριβώς με την επιτευχθείσα τιμή σε πραγματική πώληση την ημερομηνία εκτίμησης.

Ο βαθμός αβεβαιότητας μιας εκτίμησης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως τα φυσικά, πολεοδομικά και νομικά χαρακτηριστικά τού υπό εκτίμηση ακινήτου, οι περιορισμοί στην αναζήτηση πληροφοριών ή σε παρασχεθείσες πληροφορίες, η ρευστότητα/ δραστηριότητα/ μεταβλητότητα στην κτηματαγορά, άλλα σημαντικά οικονομικά και άλλα γεγονότα που προκύπτουν στην χώρα αγορά κατά την ημέρα της εκτίμησης.

4.  Η εκτίμηση συνδυάζεται με τις οποιεσδήποτε κατάλληλες υποθέσεις ή ειδικές υποθέσεις εφόσον μπορούν εύλογα να θεωρηθούν ρεαλιστικές, σχετικές και έγκυρες σε σχέση με τις ιδιαίτερες περιστάσεις της εκτίμησης.

5.  Ο Εκτιμητής Ακινήτων δεν δημιουργεί ούτε και ρυθμίζει την κτηματαγορά αλλά την ακολουθεί, την μελετά, αναλύει τις πληροφορίες που έχει ενώπιων του και παραθέτει την γνωμοδότηση του.

Τέλος, αναφέρει πως αναγνωρίζει ότι είναι πιθανόν, όπως και σε άλλα επαγγέλματα, να υπάρχουν οι καλοί, μέτριοι και κακοί επαγγελματίες, αλλά προσπάθεια του ΣΕΕΑΚ είναι να περιορισθεί το φαινόμενο αυτό στον βαθμό του εφικτού.  «Καλούμε τον κόσμο και τα μέλη μας να μείνουν ανεπηρέαστα από όλο αυτό το σκηνικό της επίρριψης ευθυνών, της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και επαγγελματικής κατάρτισης τους και να συνεχίσουν, να προβαίνουν σε εμπεριστατωμένες έρευνες για την υποβολή της εκτίμησής τους», καταλήγει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ