ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:13
 

Είπε πανηγυρικά ναι η ΕΔΕΚ στην υποψηφιότητα Νικόλα

Έντονες αντιδράσεις απέναντι στον Διομήδους από μέλη του Συνεδρίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πανηγυρικό ναι, με τρεις αποχές είπε η ΕΔΕΚ στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος το πρωί της Κυριακής.

Κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, έβαλε εισήγηση στήριξης της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Εξηγώντας την εισήγησή του, επεσήμανε πως στόχος της ΕΔΕΚ, είναι μία εναλλακτική πρόταση στο ζήτημα του κυπριακού. Όπως επεσήμανε, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί του Ενδιάμεσου, Νικόλας Παπαδόπουλος Γιώργος Λιλλήκας και Ελένη Θεοχάρου, πληρούν τα κριτήρια υποψηφιότητας. Σημείωσε ωστόσο πως σε δημοσκόπηση που διενήργησε η ΕΔΕΚ προσφάτως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε τα ψηλότερα ποσοστά εκλεξιμότητας από τους υπόλοιπους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Σιζόπουλος αποκάλυψε πως ανάμεσα στους υποψηφίους, ήταν και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, έστω και αν ο ίδιος δεν έθεσε ποτέ θέμα υποψηφιότητας ή στήριξής του από την ΕΔΕΚ.

Διομήδους: Προσωπική απόφαση Σιζόπουλου ο Νικόλας

Ως προσωπική απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου παρουσίασε την εισήγηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ στο παγκύπριο συνέδριο ο ανθυποψήφιός του για την Προεδρία Διομήδης Διομήδους. Ο κ. Διομήδους, επικαλούμενος τη συνέντευξη του Προέδρου της ΕΔΕΚ στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, όπου έκανε λόγο, πρώτα για πολιτικό πλαίσιο και στη συνέχεια για επιλογή υποψηφίου, επεσήμανε πως έδρασε διαφορετικά. Υπογράμμισε πως δεν έχει πρόβλημα με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν εξάντλησε τις προσπάθειες για κοινή πορεία των πέντε.

Διερωτήθηκε κατά πόσο, αν χωρίς την δημιουργία πολιτικού πλαισίου, η ΕΔΕΚ βάζει την υπογραφή της εν λευκώ. Έντονες ήταν οι επικρίσεις του για το γεγονός ότι ο κ. Σιζόπουλος δεν ανέφερε στο πολιτικό γραφείο ότι η ΕΔΕΚ διενεργεί δημοσκόπηση. « Είμαστε ή δεν είμαστε μία οικογένεια;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως κατά την τοποθέτηση του κ. Διομήδους υπήρχαν πολλά μέλη που φώναζαν και αντιδρούσαν.

Σοσιαλιστικός εμβολιασμός

Έντονη ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος υπογράμμισε πως η ΕΔΕΚ θα πρέπει να πορευθεί με τις δυνάμεις της αλλαγής. Σημείωσε πως συμφωνεί με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου υπογράμμισε όμως, πως θα πρέπει να μπουν κάτω όροι και προϋποθέσεις. Όπως σημείωσε η πολιτική συμφωνία θα πρέπει να εμβολιαστεί με τι σοσιαλιστικές θέσεις. «Ρεαλισμός είναι να επιλέξεις τα δεδομένα που έχεις μπροστά σου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης τονίζοντας πως από τη στιγμή που η ΕΔΕΚ δεν είναι κόμμα του 25% για να θέσει δική της υποψηφιότητα, θα πρέπει να προχωρήσει με εκείνη την υποψηφιότητα που αποτελεί την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Δεν παρέλειψε να ασκήσει και έντονη κριτική στο Σοφοκλή Σοφοκλέους από το βήμα, αναφέροντας πως την περασμένη Παρασκευή σε τηλεοπτικό πάνελ ανέφερε πως διαφωνούσε με την αποκήρυξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, την ίδια στιγμή που στο τότε συνέδριο την αποκήρυξε.

Τύψεις Θεοδώρου

Ενδιαφέρον προκάλεσε η τοποθέτηση του Δώρου Θεοδώρου από το βήμα, ο οποίος συγχαίροντας τις ενέργειες του Μαρίνου Σιζόπουλου, ανέφερε πως ο ίδιος ένιωθε εδώ και καιρό τύψεις για το γεγονός ότι παλαιότερα η ΕΔΕΚ δεν στήριξε μία υποψηφιότητα που θα μπορούσε να φέρει την εθνική απελευθέρωση.

Ενστάσεις για αποκλεισμό ΑΚΕΛ

Κατά το συνέδριο, μέλος του παγκύπριου συνεδρίου από την Επαρχία Πάφου, εξέφρασε τις ανησυχίες για το κατά πόσο στο ΔΗΚΟ θα στηρίξει πλήρως τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή αν θα συμπεριφερθεί όπως το 2007, κατά την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Κατήγγειλε μάλιστα την επικοινωνιακή πολιτική του ΔΗΚΟ η οποία αποκλείει με κάθε τρόπο το ΑΚΕΛ από την όποια συνεργασία.

Προς το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, πήρε τον λόγο διερωτούμενος προς το ακροατήριο: «Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές ή ουραγοί;». Όπως επεσήμανε αυτή τη στιγμή η ΕΔΕΚ πρωταγωνιστεί στις διαδικασίες και ξεκαθάρισε πως το κόμμα των Σοσιαλιστών θα είναι συνδιαμορφωτής της πολιτικής διακήρυξης. Ο κ. Διομήδους απέσυρε την εισήγησή του λίγο πριν την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα μία ομόφωνη έγκριση της υποψηφιότητάς του πλην από τρεις αποχές.

Μετά και την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ευχαρίστησε μέσω ανάρτησής του στο twitter την ΕΔΕΚ: «Με την ΕΔΕΚ μας συνδέουν για δεκαετίες κοινοί αγώνες για τη δημοκρατία. Από σήμερα μας ενώνει ένας ακόμα κοινός αγώνας για την αλλαγή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Χρειάζεστε χρηματοδότηση; Χρειάζεστε Επιχειρηματικό ή Προσωπικό Δάνειο; Για περισσότερες πληροφορίες, ...»
chosengenerationloancompany@gmail.com  |  11:00

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Επιθυμούμε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό ότι η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗΣ CHOSEN GENERATION δίνει προς ...»
Phillip  |  10:58

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Ψάχνετε για ένα επείγον δάνειο; Έχω καλά νέα για εσάς! Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  01:32

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X