ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Να εξετάσει η Θεσμών το κεφάλαιο FBME ζητά το ΑΚΕΛ

Στόχος να αντιμετωπιστούν πιθανές αρνητικές συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά και από τις προεκτάσεις που λαμβάνει πλέον το ζήτημα της FBME και των χειρισμών της Κεντρικής Τράπεζας το ΑΚΕΛ να ζητά εκ νέου εξέταση του θέματος από την Επιτροπή Θεσμών ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε πως το κόμματου ενέγραψε το ζήτημα από το καλοκαίρι του 2014 στην Επιτροπή Θεσμών ούτως ώστε να διερευνηθούν ενδεχόμενες πράξεις ή παραλείψεις θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που ίσως να πλήξουν τα δημόσια ταμεία αλλά και το κράτος γενικότερα.

Ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις όπως η δημόσια επιστολή του νομικού συμβούλου της τράπεζας Αλέκου Μαρκίδη και η επιστολή της τράπεζας εκ μέρους μετόχων και ιδιοκτητών, η οποία έχει διαβιβαστεί και στη Βουλή. Είναι γι αυτό σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού που το  το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι -μέσα από διαδικασίες που πρέπει να συμφωνηθούν στην Επιτροπή Θεσμών- θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το θέμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η FBME, έχει ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα ενάντια στην ΚΤΚ, ενώ συνεχώς εκδίδει ανακοινώσεις παραθέτοντας στοιχεία που σύμφωνα με την FBME καταρρίπτουν τις κατηγορίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ).  Στην τελευταία της ανακοίνωση η FBME, κατηγορεί την ΚΤΚ για επιθέσεις που χρονολογούνται από το 2014, εγείροντας σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας του Κυβερνητικού Οργάνου.

«Είναι ένα θέμα που ενδεχομένως να επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία από ενέργειες και πράξεις ή παραλείψεις» ανέφερε ο Άριστος Δαμιανού, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε γίνει σεβαστή έκκληση του Γενικού Εισαγγελέα να μην συζητηθούν τα εν λόγω θέματα καθώς υπήρχαν σε εξέλιξη διαδικασίες.

«Τώρα ενδεχομένως να είναι η ώρα να δούμε το θέμα γιατί την ώρα που μιλούμε για ζητήματα και τρόπους που πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα για τα δημόσια ταμεία, δεν μπορεί μέσα από δικές μας ενέργειες τα δημόσια ταμεία να επιβαρυνθούν» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να ξαναδούμε αυτά τα ζητήματα με ένα και μοναδικό γνώμονα, πώς να αντιμετωπίσουμε πιθανές αρνητικές συνέπειες για τα δημόσια ταμεία και την Κυπριακή Δημοκρατία» συμπλήρωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Την 21η Δεκεμβρίου, η FBME Limited ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα νομική μάχη για να εφεσιβάλει την ανάκληση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) της άδειας του κυπριακού υποκαταστήματος της FBME Bank και θα προσβάλει αυτή την Απόφαση στα κυπριακά Δικαστήρια.

Η ανάκληση, η οποία μεταβιβάστηκε μέσω μιας εννιασέλιδης επιστολής την 21η Δεκεμβρίου 2015, ρίχνει το φταίξιμο σε τρίτους για ενέργειες που προκλήθηκαν και έγιναν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ μέσα στους τελευταίους 17 μήνες, οι οποίες πηγάζουν από τη «μονομερή υφαρπαγή διεύθυνσης και προσπάθεια πώλησης του κυπριακού υποκαταστήματος της FBME Bank από την ΚΤΚ». 

Τα παράνομα μέτρα της ΚΤΚ κατά της FBME, σαν και το πιο πάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα την κίνηση αγωγών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, εκθέτοντας τις κυπριακές αρχές σε απαιτήσεις για σημαντικά ποσά αποζημιώσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση