ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δυστοκία προς το παρόν για την επανέναρξη των συνομιλιών

«Για μεγαλύτερη εικόνα που πρέπει να συμφωνηθεί» μετά τη συνάντηση με τον Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Τώρα είναι μια μεγαλύτερη εικόνα που πρέπει να συμφωνηθεί», είπε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση του με τον Μουσταφά Ακιντζί και απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ημερομηνία για συνάντηση των ηγετών. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών αλλά «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών. Πρόσθεσε δε ότι, στο τέλος της ημέρας, εξαρτάται από τους ηγέτες να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στο τραπέζι και να ενορχηστρώσουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μην χάσουμε το μομέντουμ». Νοουμένου ότι η δεδηλωμένη θέση του προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διεκόπησαν στο Μον Πελερέν ΙΙ, η δήλωση Έιντε ότι, «τώρα είναι μια μεγαλύτερη εικόνα που πρέπει να συμφωνηθεί», παραπέμπει προφανώς σε μια ευρύτερη τακτική της τουρκικής πλευράς.

Συγκεκριμένα αρμόδια πηγή ενώπιον της οποίας η «Κ» έθεσε τη δήλωση Έιντε, εκτίμησε ότι αυτή χρήζει μιας περαιτέρω ανάγνωσης, λαμβάνοντας ενδεχομένως υπόψη και τη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ότι, «οι εξελίξεις στο Κυπριακό έφτασαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όμως διακόπηκαν στο τελικό στάδιο» προσθέτωντας «ότι δεν υπάρχει ελπίδα για λύση εντός του έτους» και πως «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο νέο έτος».

Σημειώνεται ότι ο κ. Έιντε μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά πόσον ήταν η στάση του κ. Ερντογάν που δημιούργησε προβλήματα στη διαδικασία των συνομιλιών και είπε ότι «βασικά θα έλεγα ότι αυτή είναι μια διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες. Ηγούνται οι ηγέτες στην Κύπρο. Βρίσκονταν μαζί. Δεν μπόρεσαν να πετύχουν τις συμφωνίες» που ελπίζαμε να επιτευχθούν. Μετά από αυτό, κατά τον κ. Έιντε, δημιουργήθηκε μια ύφεση στο κλίμα που υπήρχε στις συνομιλίες. Προσωπικά δεν βλέπω αγεφύρωτα θέματα αλλά έχει να κάνει πολύ με το πώς τοποθετείς τα πράγματα σε σειρά» και τόνισε ότι, «οι ηγέτες έχουν την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΓΓ και εμού. Αλλά είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν για το ποια είναι τα σωστά βήματα τώρα». 

Γεφύρωση χάσματος

«Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν ούτως ή άλλως», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίον ενημέρωσε για τις επαφές του το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως οι δυσκολίες που υπάρχουν αφορούν τη γεφύρωση του χάσματος στα θέματα που παραμένουν ανοικτά, σε ο,τι αφορά την εσωτερική πτυχή του κυπριακού και την επίλυση του θέματος των εγγυήσεων. Πρόσθεσε δε ότι, «αυτό που επείγει τώρα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φροντίσει να μιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα περαιτέρω», που προφανώς παραπέμπουν σε μια ευρύτερη, των διαπραματεύσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί, εικόνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Έιντε έχει προγραμματίσει εειρά επαφών κατά την εδώ επίσκεψή του και πριν την αναχώρησή του που, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται για την προσεχή Πέμπτη.

Επί του παρόντος δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Ωστόσο ο κ. Έιντε θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Την Τετάρτη ο κ. Έιντε θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, και ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακινζτί. Ακολούθως ο κ. Έιντε θα έχει δεύτερη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

Ο κ. Έιντε επικοινώνησε επίσης και με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, ωστόσο δεν έχει διευθετηθεί μέχρι στιγμής συνάντηση των δύο.

Στην Κύπρο ο Μπόρις Τζόνσον

Στην Κύπρο θα βρίσκεται από την Τρίτη για διήμερη επίσκεψη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Η κάθοδος του κ. Τζόνσον στην Κύπρο είχε αρχίσει να συζητείται πριν από την κατάληξη των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

Για την ακρίβεια ο κ. Τζόνσον είχε εκφράσει έντονη επιθυμία για πλήρη ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση που επιδίωξε και είχε με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της.

Η συνάντηση εκείνη είχε διεξαχθεί στο ενδιάμεσο των δύο συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία και ενώ το Λονδίνο ανέμενε τις εξελίξεις γύρω από μία πιθανή πολυμερή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση