ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνεχίζεται τον Ιούνιο η διάσκεψη στη Γενεύη

Ουσιαστικό εργαλείο στην αναζήτηση μιας συνολικής λύσης, το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων αναφέρει στην δήλωση του ο ΓΓ του ΟΗΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από τέσσερις ώρες σχεδόν η συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη κατέληξε σε αυτό που όλοι περίμεναν. Δηλαδή την πρωτοβουλία Γκουτιέρες που θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό της παρούσας φάσης και θα έδινε τη σκυτάλη στη συνέχεια της διάσκεψης στη Γενεύη. Για να φτάσουν ως εκεί οι δυο πλευρές, κατέθεσαν στον ΓΓ των ΗΕ τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, πέραν της προόδου που είχε καταγραφεί, με τον Αντόνιο Γκουτιέρες να ακούει τα επιχειρήματα των δυο πλευρών. 

Όπως προκύπτει και όπως αναμενόταν, τα πάνω και τα κάτω στη συζήτηση ήταν συνεχόμενα ωστόσο αυτά ήταν τα πλαίσια μέσα στα οποία θα γινόταν η συζήτηση έτσι κι αλλιώς. Η κατάληξη βρίσκει ικανοποιημένη τη Λευκωσία ειδικά σε τρία βασικά σημεία στα οποία στόχευε η ε/κ πλευρά τόσο με την κατάθεση της πρότασης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνέχεια όσο και για το τι αναμενόταν στη Νέα Υόρκη.

Πρώτον γιατί γίνεται λόγος στην ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΕ για την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσων, στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας. Σημείο που είχε με επιμονή τονίσει ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά και διπλωματικές πηγές στην Κύπρο, τονίζοντας εν ολίγοις πως είναι το κεφάλαιο αυτό που θα ξεκλειδώσει τη συνέχεια. 

Δεύτερον, ικανοποίηση για τη Λευκωσία εκφράζεται συνδυαστικά και από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στην ίδια ανακοίνωση και τα άλλα κεφάλαια του κυπριακού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα, αρχής γενομένης από το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών. Το ότι αναφέρεται το κεφάλαιο του εδαφικού σαν πρώτο μετά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, συνάδει ακριβώς με την ακολουθία την οποία είχε προτάξει ο Νίκος Αναστασιάδης όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Τρίτον, οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. Η αρχή του ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν δεν συμφωνηθούν όλα, αποτελεί βασικό πρόταγμα στην όλη διαδικασία, σημείο που μετ' επιτάσεως επανέλαβε και ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης στη συνέντευξή του που κυκλοφόρησε με την κυριακάτικη "Κ".

Λεπτό-λεπτό όλες οι εξελίξεις

Η "Κ" καλύπτει από τα ξημερώματα της Δευτέρας όλες τις συναφείς με τα προαναφερθέντα εξελίξεις σε πρώτο λόγο, με τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό μετά τη γνωστοποίηση για συνέχεια στη διάσκεψη της Γενεύης, αλλά και συνολικά καθόλη τη διάρκεια της μέρας τα θέματα που αφορούν στις παραπάνω εξελίξεις.

16:10  «Χλιαρή» η αντίδραση στα κατεχόμενα 

Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο σκοπό θα γίνει η νέα Γενεύη και φαίνεται ότι η προοπτική «να πάμε και να μείνουμε εκεί μέχρι να λυθεί» έχει χαθεί, γράφει σε μήνυμά του ο πρώην Τ/κ διαπραγματευτής και πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι.

Φαίνεται, αναφέρει, ότι η «προϋπόθεση» που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρώτα να συμφωνηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων και μετά να περάσουν στα άλλα θέματα, έχει αρθεί. Από την άλλη, συνεχίζει, για να «παίξει στην εσωτερική πολιτική» δόθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη (η αναφορά) στη σημασία της καταγραφής προόδου στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων.

15:35 ΕΛΑΜ: H νέα πενταμερή αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και υποβαθμίζει την ΚΔ

Αναφορικά με την συνάντηση των δυο ηγετών με τον γ.γ του ΟΗΕ στις ΗΠΑ καταγγέλει την κυβέρνηση γιατί με τους χειρισμούς της υποβάθμισε την δυνατότητα λύσης του Κυπριακού

«Η πενταμερής παρουσιάζει το Κυπριακό ως εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων και όχι στην διεθνή του διάσταση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ικανοποιώντας του τουρκικούς όρους

15:30 ΑΚΕΛ: Θετικό το γεγονός ότι συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία

«Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θέτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προ των ευθυνών τους για κατάθεση προτάσεων που θα στηρίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις αρχές λύσεις του κυπριακού. Η συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας και των εγγυήσεων θέτει πρωτίστως την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της»

14:28 ΔΗΣΥ: Ο ΠτΔ επιτυγχάνει εκείνο που επιζητούσε με την πρόταση του

Την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιδιώκοντας μια συνολική συμφωνία για λύση που περνά από την ασφάλεια.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος αποδεικνύει ότι και την πολιτική βούληση για λύση έχει, αλλά και μπορεί να κατευθύνει τις προσπάθειές του με γνώμονα την υπεράσπιση αρχών και των ζωτικών συμφερόντων των πολιτών και της Κύπρου.

Αναμένουμε ότι στην επόμενη φάση και η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί για πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας που, σύμφωνα με τη διαπίστωση και του γ.γ. των Η.Ε., «αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συμφωνίας», καταλήγει το κόμμα. 

13:30 Θεοχάρους: Ακόμη πιο κοντά στην τελική άτακτη υποχώρηση

Πλήρη ενημέρωση από τον Αναστασιάδη αναμένει η πρόεδρος της Αλληλεγύης σχετικά με τα όσα έγιναν στην Νέα Υόρκη.

«Παρά τις πατριωτικές κορόνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαπιστώνουμε ότι η διαδικασία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λύση υποταγής στη Τουρκία.
Εκτιμούμε ότι στην προστεθείσα ήδη ήττα της Νέας Υόρκης, θα ακολουθήσουν και άλλες κατά τη διάρκεια του θέρους».

12:17 ΔΗΚΟ: Ήττα για την Ε/κ πλευρά, η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Σε ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοινώνει την απογοήτευση του από την αποδοχή του εγγράφου Έιντε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την Ασφάλεια.

«Εκχώρησε στον Άιντα την εξουσία να ετοιμάσει το έγγραφο για την πτυχή της Ασφάλειας, καταργώντας την «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία»

«Συμμορφώθηκε πλήρως με τους όρους και τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και εγκατέλειψε όλες τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε για σύγκληση νέας διάσκεψης για το κυπριακό στη Γενεύη», σημείωσε.
 

10:57 Σιζόπουλος: Ο ΠτΔ έχει αναιρέσει το σύνολο των προϋποθέσεων που έθεσε

Την αντίθεση του στην απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη για Γενεύη τον Ιούνιο έκφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, παρομοιάζοντας το σκηνικό της 1ης Δεκεμβρίου με το δείπνο της 5ης Ιουνίου.

«Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε ότι όση καλή διάθεση και να θέλουμε να επιδείξουμε για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, αυτό καθίσταται αδύνατο λόγω των αιφνίδιων και απρόβλεπτων αλλαγών των θέσεών του».

10:27 Περδίκης: Νέα αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

«Δέχθηκε νέα πενταμερή, ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ρόλο διαπραγματευτή στον Άιντε, αποδεχόμενος τις απαιτήσεις της Τουρκίας για ανοικτή διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων για τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχασε μια μοναδική ευκαιρία στη Νέα Υόρκη για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα και να εμπλέξει στις συνομιλίες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έχασε μια μοναδική ευκαιρία να βάλει στη θέση τους τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εξακολουθούν να παρακολουθούν με απάθεια τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», πρόσθεσε.

 8:15  Ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά από το αποτέλεσμα της συνάντησης

Στην συνάντηση αναδείχθηκε πως ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι αυτό της ασφάλειας, από τη λύση του οποίου θα υπάρξει και η περαιτέρω πρόοδος. Η συζήτηση θα γίνεται παράλληλα, ωστόσο χωρίς να υπάρξει πρόοδος στην ασφάλεια δεν θα υπάρξει πρόοδος στα άλλα.

Το κλίμα της συνάντησης περιγράφεται σε γενικές γραμμές καλό, ενώ δεν έλειψαν και «κάποιες στιγμές οξύτητας» που ήταν ελεγχόμενη.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε μέσα από λεπτομερέστατες αναφορές το τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής και είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε δεν αναιρεί, ούτε το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, ούτε τις κατά καιρούς συμφωνίες. Αντιθέτως, σημείωσε, υπεβλήθη στη βάση αυτών και με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία και να φτάσουμε σε συμφωνία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι διασταυρωμένες διαπραγματεύσεις έγιναν μόνο για τα τέσσερα κεφάλαια και εκείνος που το παραβίασε ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί, αρχικά με το εδαφικό - όπου επέμεινε να μεταβούν για τη συζήτησή του στο εξωτερικό και ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε – και στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων το οποίο στην ουσία δεν συζητήθηκε ποτέ. Το εδαφικό, αναφέρθηκε, συζητήθηκε στο Μοντ Πελεράν μόνο σε ένα κριτήριο, όπου έγινε η ανταλλαγή του χάρτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλα τα κεφάλαια να έλθουν στο ίδιο επίπεδο, που σημαίνει ότι θα πρέπει εδαφικό και ασφάλεια να φθάνουν επίσης σε ακτίνα συμφωνίας (within reach) και να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Τόνισε ότι τώρα φθάνει η ώρα της αλήθειας και θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει και να δηλώσει συγκεκριμένα αν θέλει να προχωρήσουμε ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε στο Μουσταφά Ακιντζί και τη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην έδρα των Ηνωμένων, όπου επέρριψε ευθύνες στην ε/κ πλευρά. Ο πρόεδρος φέρεται να του είπε να είναι πιο προσεκτικός στα όσα λέει.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε ότι ήταν αχρείαστη η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, λίγα λεπτά πριν το δείπνο. Αντίθετα μίλησε θετικά για την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη.

06:17 Το ταξίδι ξεκίνησε. Νέα Υόρκη, Γενεύη και οραματιζόμαστε την ενωμένη Κύπρο ως τον τελικό προορισμό ανήρτησε στο Twitter ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

06:13 Το περιεχόμενο της δήλωσης του Αντόνιο Γκουτιέρες

«Ο ΓΓ συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ Μουσταφά Ακιντζί.
Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν για την ανάγκη επανασύγκλησης της διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούνιο σύμφωνα με τη δήλωση της διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου. Όλοι συμφώνησαν πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες. Η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και της εγγυήσεις στη βάση της έκβασης των συναντήσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα, αρχής γενομένης από το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών. Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας θα έχει επαφές με τους άλλους συμμετέχοντες της διάσκεψης: Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή».

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση αν έχει τεθεί ημερομηνία για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες.



05:54 Ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας
, το οποίο διήρκεσε 3μιση ώρες. Αναμένεται ανακοινωθέν από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

 

04:00 Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του περί «προϋποθέσεων» που θέτει η ε/κ πλευρά, ενώ πρόσθεσε ότι για να υπάρξει νέα Γενεύη, θα πρέπει οι ηγέτες να μείνουν προσηλωμένοι στα όσα συμφώνησαν μέχρι σήμερα. Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι στόχος του ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.  «Αναμένω ότι σήμερα μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να πετύχουμε όχι μόνο πρόοδο, αλλά λύση του Κυπριακού». Ερωτηθείς ποιες είναι οι ελπίδες του για την αποψινή συνάντηση, είπε ότι «βρίσκομαι εδώ για έναν εποικοδομητικό διάλογο για να δούμε πώς προχωρούμε μπροστά.Πάντοτε είμαι στην ίδια γραμμή με όσα έχουμε συμφωνήσει και αναμένω ότι σήμερα μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να πετύχουμε όχι μόνο πρόοδο, αλλά λύση».

03:15 Σχετικό σχεδιάγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, δείχνει ότι στη συνάντηση συμμετέχουν οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Σύμβουλος του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και ο Tζέφρι Φελτμαν, υπεύθυνος πολιτικών ζητημάτων των Ηνωμένων Εθνών.  

02:20 Η συνάντηση άρχισε λίγο μετά τις δύο ώρα Κύπρου, (επτά τοπική ώρα) συμφωνα με σχετικό tweet του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

03:00 Τα Ηνωμένα Έθνη ανέβασαν σχετικό βίντεο λίγο πριν την έναρξη του δείπνου.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση