ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:58
 

Καμπάνα Εισαγγελίας στις δαπάνες των υποψηφίων

Κενά βλέπουν τα επιτελεία από το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου και μιλούν με τους δικηγόρους τους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η γνωμάτευση της γενικής εισαγγελίας που θέλει το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου για τα προεκλογικά έξοδα να συμπεριλαμβάνει τόσο τα έξοδα των υποψήφιων προέδρων όσο και των κομμάτων που τους στηρίζουν, σήμανε συναγερμό στα επιτελεία τα οποία από τη Δευτέρα θα δουν σοβαρά το πώς θα χειριστούν το θέμα. Υπάρχουν βεβαίως και τα επιτελεία τα οποία δεν φαίνεται να ανησυχούν για το όλο ζήτημα.

Το θέμα προέκυψε όταν η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρουσίασε το Σάββατο γνωμάτευσή του γενικού εισαγγελέα, ημερομηνίας 11/12/2017, στην οποία υπογραμμίζεται ότι στο πλαφόν του €1 εκατ., που καθορίζει η νομοθεσία για τα προεκλογικά έξοδα των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να υπολογίζονται και οι δαπάνες των πολιτικών κομμάτων που τους στηρίζουν. Τη γνωμάτευση απέστειλε στον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος και ζήτησε μέσω επιστολής την εν λόγω γνωμάτευση.

Κενά και παραλήψεις

Στα επιτελεία των υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλου αναμένεται να δουν το όλο ζήτημα με τους νομικούς τους από τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως η όλη νομοθεσία έχει κενά. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ανάγνωση των νομικών των δύο επιτελείων, το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου αφορούσε μόνο τους υποψηφίους με το κάθε κόμμα που τους στηρίζει να μπορεί να δαπανήσουν από ένα εκατομμύριο το καθένα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα μοιράστηκαν, κατά το τρέχον έτος, έκτακτη κρατική χορηγία που ανέρχεται στα €2.565.000 αποκλειστικά για την προεκλογική εκστρατεία. Όπως επισημαίνεται, με αυτό τον τρόπο απομένει πλεόνασμα στο κάθε κόμμα αλλά και σύγχυση. Το αν οι προεκλογικές διαφημίσεις θα ανασταλούν μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Κάποιοι δεν ανησυχούν

Υπάρχουν βεβαίως και οι υποψήφιοι που δεν φαίνεται να ανησυχούν. Πιο συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς, φαίνεται να λειτουργούν στο πλαίσιο του ενός εκατομμυρίου και συνεπώς βάσει της γνωμάτευσης της εισαγγελίας. Το ίδιο και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος όπως όλα δείχνουν αξιοποίησε πλήρως τη γνωμάτευση της εισαγγελίας, φωτογραφίζοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο για προεκλογική χλιδής.

Λιλλήκας: Πρόκληση να δαπανούνται εκατομμύρια σε προεκλογικές

Είναι πρόκληση έστω και αν ο νόμος το επιτρέπει να δαπανούνται εκατομμύρια σε μια εποχή που έχουμε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, όταν έχουμε χιλιάδες ανέργους, όταν έχουμε συντάξεις πείνας και χαμηλά επιδόματα για τους ανάπηρους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας. Η προεκλογική εκστρατεία χλιδής ουσιαστικά συμβάλλει στο να αποστασιοποιηθεί ακόμα περισσότερο ο λαός από τις εκλογές.

Θα ανέμενα από όλους τους υποψήφιους, έστω και αν ο νόμος επιτρέπει δαπάνες ενός εκατομμυρίου, να κάνουν εκστρατεία λιτότητας και όχι οικονομική πολιτική λιτότητας. Η λιτότητα θα έπρεπε και πρέπει να εκφραστεί στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους πολίτες.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες προτάσεις, από προτάσεις που δίνουν λύσεις και όσον με αφορά θέλω ξεκάθαρα να δηλώσω ότι οι δικές μας δαπάνες στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι πολύ πολύ πιο κάτω από αυτό που επιτρέπει ο νόμος. Τη δική μας εκστρατεία θα τη στηρίξουμε στο διάλογο με τους πολίτες, στην κατάθεση ευφυών προτάσεων και ευφυών λύσεων για να βοηθήσουμε ακριβώς τους πολίτες που υποφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να φέρουμε την ελπίδα στο λαό μας. Αναμένω ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα προβεί στις δέουσες έρευνες και θα παρακολουθεί τις δαπάνες για να μπορεί να παρέμβει προληπτικά και έγκαιρα και όχι ο έλεγχος να γίνει μετά τις εκλογές όταν θα είναι πλέον αργά και οι διαπιστώσεις να είναι πυροσβεστικού χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση