ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Έτοιμος να συζητήσω πακέτο λύσης, εντός των ευρωτουρκικών

Στο Στρασβούργο, ως επίσημος καλεσμένος του Ευρωκοινοβουλίου, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με κύριο στόχο την προώθηση της πρότασης για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, βρίσκεται στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά σημαντικών επαφών, στο περιθώριο της παρουσίας του ΠτΔ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπου παράθεσε ομιλία.

Από το βήμα ο ΠτΔ εξέφρασε τη βούλησή του για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ και από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει ένα σταδιακό και επωφελές για όλους πακέτο, μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση. 

Η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, υπέδειξε ότι η μόνη λύση στο Κυπριακό είναι ένα κυρίαρχο κράτος - μέλος της ΕΕ.

Ο διορισμός υψηλόβαθμης ευρωπαϊκής προσωπικότητας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠτΔ ανέλυσε την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων, είπε: «H πρότασή μου περιλαμβάνει τον διορισμό μιας υψηλόβαθμης ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας ως απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό. Θεωρώ ότι μια τέτοια προσωπικότητα θα συνέβαλλε τα μέγιστα, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών.

»Νοείται πως, εάν επιτύχουμε επιστροφή στις συνομιλίες, η ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπως είχε πράξει και κατά τον προηγούμενο διαπραγματευτικό γύρο. Η παρουσία της ΕΕ είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη πολυάριθμων συγκλίσεων και υπήρξε καθοριστική στο να φτάσουμε το 2017 πάρα πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού. Αυτή τη στιγμή, η παρουσία της ΕΕ κρίνεται απαραίτητη στο στάδιο προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου. To Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει για την ΕΕ ένα νέο επιτυχές μοντέλο ειρήνης, να αποδείξει εμπράκτως η Ένωση ότι διαθέτει τις συνενωτικές δυνάμεις και την εργαλειοθήκη και μπορεί να γίνει θεμελιωτής ειρήνης και ασφάλειας. Σε αυτό είναι που προσβλέπουμε και θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτό σας θέλουμε όλους εσάς, εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σθεναρούς συμμάχους».

Ενεργειακά της Α. Μεσογείου

Στην ομιλία του ο ΠτΔ ανάφερε ότι σε 5 - 10 χρόνια οι περιφερειακές ενεργειακές διασυνδέσεις της Κύπρου με γειτονικά κράτη θα συνεισφέρουν στη διοχέτευση ενέργειας προς την Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική. «Άρα η ΕΕ πρέπει να στείλει μήνυμα αποτροπής σε όσους δημιουργούν ταραχες στην περιοχή». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, καμία άλλη χωρα δεν εξαιρείται από τις συνεργασίες χωρών στην περιοχή, εφόσον σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Επίσης ο Πρόεδρος τόνισε ότι «εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και σηματοδοτεί την επιστροφή στο σπίτι μας. Στο κοινό μας σπίτι. Σήμερα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια πορείας, η Κύπρος αποτελεί ενεργό μέλος της ΕΕ».

Ακολούθως ο ΠτΔ ανάφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη θητεία της διακυβέρνησής του, αποτελεί η αποτελεσματική ενάσκηση της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026. «Είχα την ευλογία να συμμετέχω ενεργά στην πρώτη προεδρία της Κύπρου το 2012 και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και η επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου από την Κύπρο θα αποτελέσει σημαντικότατο ορόσημο τόσο για την Ένωση όσο και για τη χώρα μου», είπε.  

«Πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο μοντέλο ειρήνης και ευημερίας μετά από ένα φρικτό πρώτο μισό του 20ου αιώνα που στοίχησε τις ζωές σε εκατομμύρια ανθρώπων στην ήπειρό μας. Έχω πλήρη συναίσθηση, ως σημερινός Ευρωπαίος ηγέτης, ότι έχουμε χρέος να εξελίξουμε αυτό το μοντέλο ειρήνης που μας εναπόθεσαν οι μεγάλοι οραματιστές Σουμάν, Μονέ, Αλτιέρο Σπινέλι, Πωλ-Ανρί Σπάακ και Σιμόν Βέιλ», ανάφερε εξάλλου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Κυπριακό, μεταναστευτικό, ΦΑ και Χρυσά Διαβατήρια στις τοποθετήσεις των αρχηγών

Μετά την προσφώνηση του ΠτΔ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των επτά πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Εκ μέρους της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μίλησε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, επειδή η Πρόεδρός της Iratxe Garcia Perez απουσίαζε. Οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών περιείχαν τη στήριξη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά και δηκτικές αναφορές στην ανάγκη αντιμετώπισης των ζητημάτων που προέκυψαν λόγω των χρυσών διαβατηρίων και την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ, καθώς και σχόλια και διαφωνίες σε συγκεκριμένες παραμέτρους για τα θέματα μετανάστευσης και αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Κλείσιμο με μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους

Μετά τις πολιτικές ομάδες τον λόγο έλαβαν και οι υπόλοιποι πέντε Κύπριοι Ευρωβουλευτές, ενώ ακολούθησε η δευτερολογία του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατά την οποία αυτός αναφέρθηκε και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που αφορούν την Κύπρο.

Στη δευτερολογία, δήλωσε ενθαρρυμένος, κάνοντας λόγο για στήριξη των ευρωβουλευτών για «πιο ενεργό ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ», ενώ πρόσθεσε πως χαίρεται που οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στα θέματα μετανάστευσης γίνονται αντιληπτές.

Όσον αφορά παρατηρήσεις ευρωβουλευτών πως το φυσικό αέριο δεν νοείται πράσινη πηγής ενέργειας, διευκρίνισε πως θεωρεί τις συγκεκριμένες πηγές ενέργειας ως «γέφυρα», δηλαδή μεταβατικές προς την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δευτερολογία του ο ΠτΔ επέλεξε στο τέλος να απευθυνθεί προς τους Τουρκοκυπρίους, για να τους στείλει ένα μήνυμα. «Το μέλλον το δικό σας, όπως και των Ελληνοκυπρίων και υπόλοιπων Κυπρίων, περνά μέσα από την κοινή μας ιδιότητα, ως κράτος - μέλος της ΕΕ», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο των συζητήσεων υπό τον τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη» με ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του ΠτΔ:

Μέτσολα: Η ΕΕ μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

Προηγήθηκε η διμερής συνάντηση (κατ’ ιδίαν και μετά διευρυμένες συνομιλίες), Νίκου Χριστοδουλίδη - Ρομπέρτα Μέτσολα, την οποία απασχόλησαν, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ακολούθησαν δηλώσεις των δύο Προέδρων στα ΜΜΕ. 

Μετά τη συνάντηση η  Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Τόνισε ότι η παρέμβαση της ΕΕ μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ ως σύνολο, υποδεικνύοντας πως μόνη λύση είναι ένα κυρίαρχο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Ευρωβουλής για την ξεκάθαρη τοποθέτησή της επί του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, προσδοκώντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο των Βρυξελλών στην άρση του αδιεξόδου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να προσφωνεί την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις:

Tο όραμα για το μέλλον της ΕΕ και ξεκλείδωμα του Κυπριακού

Το Προεδρικό είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στη στιγμή της ομιλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη υπό τον τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη», καθώς σε αυτήν αναλύεται η πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Επιδίωξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν επίσης να αναδείξει τον ρόλο της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα με γειτονικά κράτη, και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στις τριμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής, ενώ παρουσίασε και το όραμά του για την Ευρώπη και την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλάμβανε επίσης αναφορές στα θέματα της ενέργειας, στο Ουκρανικό και στο μεταναστευτικό, ενώ στο πλαίσιο των αναφορών του για τα ευρωπαϊκά θέματα μίλησε και για τις Ευρωεκλογές του 2024, καθώς και για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το 2026.

Η συνέχεια του προγράμματος παρουσίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ευρωκοινοβούλιο

Στη 1:30 μ.μ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Manfred Weber και θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Weber προς τιμή του Προέδρου, στο οποίο θα παρακαθίσουν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Αντιπρόεδροι του ΕΛΚ. Στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με το ΕΛΚ αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής των Υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης στις υπουργικές συνόδους του ΕΛΚ.

Στις 3:30 μ.μ., ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «Ανανέωση της Ευρώπης», Renew Stéphane Séjourné και στις 4 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Pedro Marques.

Εξάλλου στις 7 μ.μ. θα συμμετάσχει σε συντονιστική συνάντηση με την πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις 14 Ιουνίου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Στρασβούργο, και μετέπειτα στη Βιέννη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε στο Στρασβούργο σε δείπνο με τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές κατά το οποίο συζητήθηκαν τα διάφορα θέματα που θα τεθούν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση