ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το παρασκήνιο της απόφασης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραλίγο να χαθεί και το σύνολο της Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας, καθώς στην ψηφοφορία επικράτησαν ισορροπίες τρόμου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αλλαγή της στάσης τεσσάρων χωρών, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, έγειρε την πλάστιγγα ώστε η Τουρκία να πάρει το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα, δηλαδή την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης στην εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 25 ψήφοι υπέρ του τερματισμού της διαδικασίας από Αλβανία, Ολλανδία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Λετονία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ελβετία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Λίχτεσταϊν, Σουηδία, Ισλανδία, Εσθονία, Νορβηγία, Λιθουανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Τσεχία, Πορτογαλία, 5 ψήφοι κατά από Κύπρο, Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Αρμενία και 16 αποχές από Ρουμανία, Μάλτα, Σλοβενία, Ανδόρρα, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ουκρανία, Μονακό, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Γεωργία, Σαν Μαρίνο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Γαλλία.

Την προσπάθεια να κλείσει η υπόθεση Λοϊζίδου είχε αποκαλύψει στην «Καθημερινή» την 4η Σεπτεμβρίου ο Παύλος Ξανθούλης. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό εκείνο ρεπορτάζ, η Γερμανία και η Νορβηγία καλούσαν όλα τα κράτη που τηρούσαν αποχή να ψηφίσουν υπέρ του κλεισίματος της υπόθεσης Λοϊζίδου. Μάλιστα, η στάση του Βερολίνου ξεπέρασε τα όρια της πρόκλησης, καθώς επέμεινε σε κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου ακόμη και μετά από διαβήματα που έκανε η Λευκωσία, η οποία προσπάθησε να εξηγήσει τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης στο Κυπριακό. Στο ζήτημα ενεπλάκη και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος έστειλε και επιστολές σε διάφορους ομολόγους του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ανατρέψει την πορεία που δρομολόγησε κατά κύριο λόγο το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραλίγο να χαθεί και το σύνολο της Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας, καθώς στην ψηφοφορία επικράτησαν ισορροπίες τρόμου. Την πρόταση για κλείσιμο και της Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου έβαλε στο τραπέζι η γραμματεία του ΣτΕ και σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε 22 ψήφους. Μόλις δηλαδή 2 ψήφους λιγότερες από όσες απαιτούνται για να κλείσει και αυτή η υπόθεση, κάτι που συνιστούσε τεράστια ήττα για τη Λευκωσία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την παρτίδα για την Κύπρο έσωσε η στροφή της Πολωνίας την τελευταία στιγμή, η οποία δεν ψήφισε υπέρ της εισήγησης της γραμματείας, αλλά τήρησε αποχή. Συνολικά 18 κράτη τήρησαν αποχή, ενώ οι συνήθεις πέντε, Κύπρος, Ελλάδα, Αρμενία, Βουλγαρία και Σερβία, ζήτησαν όπως η Διακρατική Προσφυγή παραμείνει ανοικτή. Με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Διακρατική Προσφυγή μένει λοιπόν εν ζωή και θα επιτηρείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά γίνεται κατανοητό ότι οι πρωταγωνιστές και κυρίως η Γερμανία θα επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν με τις γνωστές μεθόδους τους για να κλείσουν και την επιτήρηση της υπόθεσης αυτής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Γεν. Διευθυντής ΥΠΕΞ: Τέσσερις χώρες άλλαξαν τη στάση τους

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είναι από το 2018 που ξεκίνησε η προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει αυτή την υπόθεση, δηλαδή να σταματήσει την επιτήρηση, και μέχρι τώρα είχαμε μπορέσει να το εμποδίσουμε αυτό.

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κάποιοι βλέπουν την Τουρκία ως πιο σημαντική. Επίσης υπάρχουν και άλλες υποθέσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορούν την Τουρκία και μιλώ κυρίως για την υπόθεση Καβαλά οπότε δεν θέλουν να την πιέζουν για πολλά ζητήματα ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου.

Όπως σημείωσε, «η κάθε χώρα δίνει τους δικούς της λόγους, τις δικές της εξηγήσεις γιατί το έπραξε αυτό. Το βλέπουν περισσότερο σαν νομικό ζήτημα, παρά σαν πολιτικό. Εμείς προσπαθήσαμε να τους εξηγήσαμε ότι για εμάς είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν είναι νομικό διότι άπτεται βασικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή του περιουσιακού».

Οι ίδιοι το βλέπουν ως νομικό ζήτημα, είπαν, και θεωρούν ότι έπρεπε να τερματιστεί η επιτήρηση, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ.

Σίγουρα, πρόσθεσε, μας στενοχωρεί πάρα πολύ αυτή η εξέλιξη, διότι δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση και αυτό επηρεάζει και τα άλλα ζητήματα του Κυπριακού, οπότε για αυτό θέλαμε να συνεχιστεί η επιτήρηση.

«Δυστυχώς τέσσερις χώρες οι οποίες μας στήριζαν την περσινή χρονιά, δηλαδή η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία και η Λιθουανία άλλαξαν τη στάση τους και αυτό δημιούργησε την πλειοψηφία που ήθελε η Τουρκία για τη διακοπή της επιτήρησης», είπε ο κ. Κορνηλίου.

Όπως σημείωσε, «η κάθε χώρα δίνει τους δικούς της λόγους, τις δικές της εξηγήσεις γιατί το έπραξε αυτό. Το βλέπουν περισσότερο σαν νομικό ζήτημα, παρά σαν πολιτικό. Εμείς προσπαθήσαμε να τους εξηγήσαμε ότι για εμάς είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν είναι νομικό διότι άπτεται βασικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή του περιουσιακού».

Οι ίδιοι το βλέπουν ως νομικό ζήτημα, είπαν, και θεωρούν ότι έπρεπε να τερματιστεί η επιτήρηση, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση