ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:31
 

2,2 εκατ. ευρώ για παραλλαγή του «Φιλιού» του Ροντέν

Το γλυπτό πουλήθηκε σε τιμή κατά 10% υψηλότερη από τη μέγιστη προβλεπόμενη

Newsroom K

Ένα αντίγραφο από εκμαγείο, «Το Φιλί», του Γάλλου γλύπτη του 19ου αιώνα Ωγκίστ Ροντέν, αγοράστηκε χθες από Αμερικανό συλλέκτη για 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Ο οίκος δημοπρασίας Binoche et Giquello ανέφερε ότι το έργο πουλήθηκε σε τιμή κατά 10% υψηλότερη από τη μέγιστη προβλεπόμενη, και ότι έθεσε ρεκόρ για έργο το οποίο χύθηκε από εκμαγείο του Ροντέν μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Το άγαλμα, ύψους 85 εκατοστών, αποτελούσε τμήμα ενός συνόλου πέντε αγαλμάτων του Ροντέν μικρού έως μεσαίου μεγέθους, από τη συλλογή του Γάλλου εμπόρου τέχνης Ζαν ντε Ρουάζ. Το εκμαγείο φτιάχτηκε το 1927 από καλούπι δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Ροντέν στο χυτήριο Alexis Rudier, το οποίο είχε δημιουργήσει πολλά από τα έργα του γλύπτη με τη μέθοδο αυτή.

Ο οίκος δημοπρασίας είπε ότι ο αγοραστής, ο οποίος έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά, είχε αγοράσει επίσης και άλλο ένα μπρούντζινο άγαλμα του Ροντέν «Αιώνια Άνοιξη», για 693.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσια τιμή από εκείνη της εκτίμησής του.

Άλλα τρία αγάλματα από χυμένο ορείχαλκο πουλήθηκαν για πάνω από τη διπλάσια εκτιμώμενη τιμή σε Γάλλους και Ευρωπαίους συλλέκτες, σε τιμές που κυμαίνονταν από 95.000 μέχρι 190.000 ευρώ.

Το «Φιλί» (Le Baiser) είναι ένα από τα τρία γνωστότερα έργα του Ροντέν, μαζί με Τον «Σκεπτόμενο» και τους «Πολίτες του Καλαί».

Η δημόσια γνωστότερη παραλλαγή του έργου, η οποία είναι από άσπρο μάρμαρο και βρίσκεται στο ανακαινισμένο Μουσείο του Ροντέν, έχει ύψος δύο μέτρων. Τα μπρούτζινα αντίγραφα εκμαγείων του Ροντέν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε συλλέκτες, ωστόσο αγάλματα αδιαμφισβήτητης υπογραφής και υψηλής ποιότητας δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν.

Να σημειωθεί ότι ο διαβόητος πλαστογράφος Γκάι Χέιν κατασκεύασε χιλίαδες πλαστά μπρούτζινα αγάλματα του Ροντέν τη δεκαετία του '90, χρησιμοποιώντας συχνά τα πρωτότυπα εκμαγεία του γλύπτη και τη σφραγίδα του χυτηρίου Rudier.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Amen μια πράξη αποχαιρετισμού.

Amen II

Μια χοροθεατρική πρόταση του Φώτη Νικολάου, όπου ήρωες σε μια διαρκή πτώση αναμετρώνται με το αδιανόητο
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
X