ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Πολιτεία τίμησε επτά εξέχουσες προσωπικότητες

Το έργο τους τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης με θετική απήχηση στη διεθνή κοινότητα

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την απονομή των Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών δήλωσε ότι «εκείνο που γράφει την ιστορία μιας χώρας, εκείνο που χαράσσει το πέρασμά της είναι ο πολιτισμός με την ευρεία έννοια, της πλατιάς ανθρώπινης δημιουργίας».

Στην ειδική τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο οι επτά προσωπικότητες που τιμήθηκαν ουσιαστικά αντιπροσώπευαν την Κύπρο εκείνη του πολιτισμού και της δημιουργίας, των οποίων τα έργα έχουν εκτιμηθεί προ πολλού σε διεθνές επίπεδο. Η Πολιτεία, λοιπόν, τους τιμά θέλοντας να αναγνωρίσει την πετυχημένη πορείας τους.

Με την ύψιστη διάκριση της Πολιτείας τιμήθηκαν ο μελετητής Κώστας Γιαγκουλλής, ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής, ο λογοτέχνης Πέτρος Στυλιανού, για τη συνολική προσφορά τους στον τομέα των Γραμμάτων, η ηθοποιός Τζένη Γαϊτανοπούλου, ο πιανίστας Σιπριέν Κατσαρής, ο ζωγράφος Γιώργος Σκοτεινός για τη συνολική προσφορά τους στον τομέα των Τεχνών και ο φυσικός Λουκάς Χριστοφόρου για τη συνολική προσφορά του στον τομέα των Επιστημών.

Οπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το Αριστείο απονέμεται σε προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών με σημαντική προσφορά στον τομέα τους, των οποίων το έργο συνέβαλε στην ανύψωση του πνευματικού ή και καλλιτεχνικού επιπέδου και το οποίο τυγχάνει γενικής αναγνώρισης και καθολικής εκτίμησης.

«Η χώρα μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αποτελούσε πάντοτε στη μακρά ιστορία της ένα χώρο συνύπαρξης πολιτισμών. Καταφέραμε», συνέχισε, «να διασώσουμε αυτό τον πολιτισμό μέσα από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, για να φτάσουμε σήμερα να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε, για αυτό που συνεισφέρουμε ως μικρή ψηφίδα στην παγκόσμια κοινότητα».

Εκείνο που γράφει την ιστορία μιας χώρας, εκείνο που χαράσσει το πέρασμά της, είναι ο πολιτισμός με την ευρεία έννοια, της πλατιάς ανθρώπινης δημιουργίας, είπε, για να προσθέσει ότι είναι για αυτό το λόγο που η Πολιτεία θα πρέπει καθηκόντως να μεριμνά για την καταξίωση και ανάδειξη των πνευματικών δημιουργών της και την προβολή των επιτευγμάτων τους.

Το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών καθιερώθηκε ως θεσμός το 1993 για να τιμηθούν οι Κύπριοι δημιουργοί που με το έργο τους, αφενός χάραξαν νέους δρόμους στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου και αφετέρου, συνέβαλαν στη διεθνή προβολή της πατρίδας μας.

Το 2003 ο θεσμός διευρύνθηκε περιλαμβάνοντας και τον Τομέα των Επιστημών, με σκοπό την επιβράβευση των ατόμων αυτών, που ανάλωσαν τις πνευματικές τους δυνάμεις και προσέφεραν τις γνώσεις, τις πολυετείς έρευνες και την πολύτιμη πείρα τους στην υπηρεσία της επιστημονικής έρευνας, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το αναπτυξιακό μας όραμα για τον Πολιτισμό επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της διαχείρισης του πολιτισμού.

Με την ευκαιρία της προοπτικής της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “ευελπιστούμε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μία ακόμη γέφυρα συνάντησης πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, καθώς μια σειρά δράσεων και συνεργιών θα αναδείξουν την πολιτισμική μας κληρονομιά¨”.

Απευθυνόμενος στους τιμώμενους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποτελούν “πρότυπο για τον Κύπριο πολίτη. Είμαστε περήφανοι διότι έχετε κατορθώσει να ξεπεράσετε ατομικά, γεωγραφικά και πνευματικά όρια, για να δείτε και να μας αποκαλύψετε, ο καθένας μέσα από την προοπτική της δικής του γνώσης, τον Άνθρωπο. Το έργο σας, καρπός πολυετούς μόχθου και σκληρής αφοσίωσης αποτελεί πλέον κτήμα όλων. Έχουμε αναμφίβολα επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίσατε ή και αντιμετωπίζετε ακόμη και σήμερα ως δημιουργοί και επιστήμονες”.

Τελειώνοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, η οποία με συστηματική έρευνα και εργασία κατέληξε στην επιλογή των αρίστων που τιμήθηκαν.

 

Οι τιμηθέντες

Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής, από τον Γερόλακκο, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την Επιτροπή για την τιμητική διάκριση για την προσπάθειά του να αναπτύξει με το έργο του, μεταξύ άλλων, την κυπριακή λαϊκή παράδοση, ποιητάρηδες, δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, θέατρο σκιών, πρωτίστως όμως την κυπριακή διάλεκτο και το λεξικό της.

Ο τόπος, είπε, είναι μικρός σε έκταση χώρου αλλά απέραντος σε έκταση χρόνου. Διαθέτουμε μια τεράστια παράδοση, ζωτικό στοιχείο της οποίας είναι η μεσαιωνική και νεώτερη κυπριακή διάλεκτος που μιλιέται και ακούγεται χωρίς διακοπή από τον 12ο αιώνα και μετά.

Μιχάλης Πασιαρδής

Στην αντιφώνησή του, ο Μιχάλης Πασιαρδής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τον τίμησε με αυτή την πολύ υψηλή απόδοση του βραβείου Αριστείου και Γραμμάτων. “Ευχαριστώ την πολιτεία, η οποία καθιέρωσε ως θεσμό αυτές τις αποδόσεις σε πνευματικούς ανθρώπους που η ίδια αναγνωρίζει ότι αξίζουν να τιμηθούν με αυτήν την υπέρτατη τιμή”. Μπορούμε, είπε, τώρα να θυμηθούμε όλους εκείνους, τόσους και τόσους που από τα αρχαία χρόνια, από τον Στασίνο, ως τις μέρες μας υπηρέτησαν με πάθος, συνέπεια και αγάπη τα γράμματα στον τόπο.

Πέτρος Στυλιανού

Ο λογοτέχνης Πέτρος Στυλιανού αποδεχόμενος την τιμή, είπε ότι το μήνυμα-πρόσταγμα που από το λυκαυγές της κυπριακής ιστορίας κληροδοτούμε, ήταν και είναι η συνέχιση της διακομιδής της σκυτάλης της κυπριακής πνευματικής παρακαταθήκης γιατί μακραίωνη, βαθύριζη, πολυσχιδής και πολυπρόσωπη γόνιμη στάθηκε η προσφορά και ο λόγος της κυπριακής γραμματείας από την αρχαιότητα ως σήμερα.


Τζένη Γαϊτανοπούλου

Η ηθοποιός Τζένη Γαϊτανοπούλου χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα πολύ σημαντική για την ίδια, σημειώνοντας ότι τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν τα πολλά και δυνατά συναισθήματά της. Ευχαρίστησε για την τιμή προς το πρόσωπό της, η οποία τιμά και όλους όσοι υπηρετούν την τέχνη του θεάτρου με αφοσίωση, συνέπεια και ήθος.


Συπριέν Κατσαρής

Ο πιανίστας Συπριέν Κατσαρής είπε ότι είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη της τέχνης γενικά και της μουσικής ιδιαίτερα, επειδή ζούμε σε ένα πλανήτη πάνω στον οποίον κυριαρχεί η τρέλα, ο πόλεμος, οι δυστυχίες. Οταν ένας παρακολουθεί μια συναυλία, “που ελπίζουμε εμείς οι μουσικοί απολαμβάνετε, σας δίνουμε την πιθανότητα να ξεχαστούν όλα αυτά τα αρνητικά τα οποία περνάμε όλοι μας στον πλανήτη”, είπε. Χαρακτήρισε τη μουσική αντίδοτο.Αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη των γονιών του, αλλά και στο θείο του, τον ιστορικό, Θεόδωρο Παπαδόπουλλο, ο οποίος απεβίωσε πριν από εννέα μέρες.


Γιώργος Σκοτεινός 

Ο ζωγράφος Γιώργος Σκοτεινός ευχαρίστησε όλους για τη διάκριση, λέγοντας επίσης ότι χάρηκε πάρα πολύ γιατί ανάμεσα στους τιμώμενους είναι και δύο φίλοι του, ο Πέτρος Στυλιανού, παλιός συναγωνιστής στην ΕΟΚΑ και ο Μιχάλης Πασιαρδής. Σε τέτοιες εκδηλώσεις είπε, νιώθεις ότι έχεις γύρω σου ανθρώπους που εκτιμούν και καταλαβαίνουν τη δουλειά σου και θέλουν να σου πουν ένα ευχαριστώ με τον τρόπο τους.


Λουκάς Χριστοφόρου

Ο Λουκάς Χριστοφόρου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την επιτροπή για την βράβευση και όλους για την παρουσία τους. Ανέφερε ότι γεννήθηκε στο Πεντάκωμο, ένα ταπεινό χωριό, φτωχό μεν τότε, αλλά πλούσιο σε ανθρωπιά, ήθος, αγάπη και περηφάνια για τα παιδιά της. Ανέφερε ότι εδώ και 56 χρόνια υπηρετεί την επιστήμη και μελετάει τη δομή των ατόμων και των μορίων της ύλης και των βασικών αντιδράσεών τους με στοιχειώδη σωματίδια όπως τα πλουτώνια και κυρίως τα χαμηλής ενέργειας ηλεκτρόνια που αποτελούν τη βάση της κατανόησης των αλληλοεπιδράσεων της ύλης και της ενέργειας και ως εκ τούτου τη βάση των κυριότερων σημερινών τεχνολογιών.

Στην τελετή προβλήθηκαν σύντομες ταινίες για τους τιμώμενους και έγινε ανάγνωση των σκεπτικών βράβευσης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών Ανδρέα Φυλακτού.

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ