ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διάλεξη «Βυζάντιο και Κεντρική Ευρώπη του 11ου και 12ου αιώνα»

Στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» θα είναι πρωταγωνιστής ο Marek Meško

Newsroom K

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς σας προσκαλούν την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 και ώρα 7:00 μμ στη διάλεξη του Marek Meško με θέμα: ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 11ου και 12ου ΑΙΩΝΑ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Για τη μακροχρόνια επιβίωση του Βυζαντινού κράτους ήταν πάντοτε απαραίτητο οι Βυζαντινοί να είναι ενήμεροι για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε όλες τις γειτονικές ή και τις πιο απόμακρες περιοχές. Παρά το γεγονός ότι οι διπλωματικές και πολιτικές επαφές με την Εγγύς και Μέση Ανατολή είχαν προτεραιότητα, σχεδόν εξίσου σημαντικές ήταν και οι επαφές με την περιοχή της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης.

Η παράδοση αυτή χρονολογείται ήδη στα χρόνια της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τις επαφές με διαφόρους λαούς της στέπας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε αυτήν την περιοχή και ήταν σε θέση να πλήττουν σοβαρά τα ρωμαϊκά και έπειτα τα βυζαντινά Βαλκάνια (π.χ. Ούννοι, Αβάροι, Βούλγαροι, Ούγγροι κ.ά.).

Με τον εκχριστιανισμό των Ούγγρων στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας (1000) εγκαινιάζεται ένα καινούργιο κεφάλαιο στις επαφές των Βυζαντινών με την κεντρική Ευρώπη. Μέσα στο πλαίσιο της παρούσας διαλέξεως θα γίνει λόγος για τη φύση των επαφών των Βυζαντινών με το καινούργιο αυτό κράτος προκειμένου να δειχθούν τόσο η συνοχή της παραδοσιακής βυζαντινής πολιτικής, όσο και οι αλλαγές και καινοτομίες που την επανακαθόρισαν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Marek Meško σπούδασε Ιστορία ειδικευόμενος στη Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Comenius της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός υπότροφος του Πανεπιστημίου Princeton στις Η.Π.Α. Βιβλίο του είναι Η ανανέωση της βυζαντινής κυριαρχίας στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού. Ο δεύτερος πόλεμος κατά των Πετσενέγκων (1083-1091). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων για τη βυζαντινή και τη νεότερη στρατιωτική ιστορία. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Masaryk του Μπρνο της Τσεχίας.

Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό

Χώρος: Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οδός Μ. Αλεξάνδρου 10, Παλιά Λευκωσία

Διάρκεια: 50 - 60 λεπτά.

Θα ακολουθήσουν συζήτηση και δεξίωση.

Θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου

https://eu1.bbcollab.com/site/external/launch/meeting.jnlp?sid=2015063&username=&password=M.158EC6B347D817996652C33B122BDE

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η αινιγματική Μελάνια Τραμπ είναι η νέα Νταϊάνα;

«Πιστευω οτι ο Προεδρος ΤΡΑΜΠ ειναι ανθρωπος ειλικρινης, δεν κρυβεται πισω απο πολιτικες ρητορειες, ειναι ...»
Στελιος Χριστοδουλιδης  |  15:09

Η αινιγματική Μελάνια Τραμπ είναι η νέα Νταϊάνα;

«Πιστευω οτι η Μελανια Τραμπ με την βοηθεια ειδικων θα εξελιχθει σε προτυπο Πρωτης Κυριας γιατι εχει ...»
Στελιος Χριστοδουλιδης  |  14:56

Σε ευθεία ρήξη Νικόλας-Μαλάς

«ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το Κυπριακό ζήτημα είναι ένα θέμα πολύ πιο σημαντικό από τη Κυπριακή οικονομία, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ.  |  17:12

Χωρίς αναφορές στο Kυπριακό οι τοποθετήσεις Γκουτέρες

«Αυτό ,για να καταλάβουν κάποιοι πόσο σημασία μας αποδίδει ο διεθνής παράγων.»
Leo  |  09:52

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση