ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μπακαλόγατος Ζήκος έγινε έγχρωμος

Η επιχρωμάτωση της ταινίας προκαλέι πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα

Δελτίο Τύπου

Αντιδράσεις από ανθρώπους της 7ης τέχνης στην Ελλάδα, αλλά και από πολλούς απλούς λάτρεις του σινεμά, προκαλεί η επιχρωμάτωση της θρυλικής ταινίας «Της Κακομοίρας», με τον μοναδικό Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο του Ζήκου, του μπακαλόγατου – τον κορυφαίο, κατά πολλούς, ρόλο της ζωής του.

Η ταινία, που γυρίστηκε ως μαυρόασπρη βεβαίως το 1963 σε σκηνοθεσία και σε σενάριο Ντίνου Κατσουρίδη, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, έτυχε ψηφιακής επεξεργασίας από ειδικούς, και ως έγχρωμη πια καθώς και σε υψηλή ευκρίνεια (high definition, HD), θα μεταδοθεί για πρώτη φορά στην τηλεόραση (στον ΑΝΤ1 Ελλάδος) το Σάββατο βράδυ, 18 του μηνός.

Τηλεκριτικοί αλλά και κριτικοί κινηματογράφου που παρακολούθησαν ειδική προβολή της ταινίας πριν βγει στον αέρα, σημειώνουν ότι ενώ η μαυρόασπρη εκδοχή της έχει έναν διαχρονικό χαρακτήρα που την καθιστά «εσαεί φρέσκα», η έγχρωμη την καθιστά «απλώς ξεπερασμένη».

Από την άλλη, ζητήθηκε η γνώμη φοιτητών σε ιδιωτική σχολή κινηματογραφικών σπουδών, και είπαν ότι προτιμούν την έγχρωμη εκδοχή, διότι έχουν συνηθίσει ό,τι είναι μαυρόασπρο να το προσπερνούν ως «κάτι πολύ παλιό».

Η ταινία «Της Κακομοίρας», που περιγράφει την τσαχπινιά αλλά και την αυθάδεια του παραγιού ενός μπακάλη που θέλει να παντρευτεί μια κοπέλα που εκείνος, ο παραγιός ονειρεύεται (αλλά τελικά τους την τρώει και τους δυό άλλος…), είναι γνωστή σε πολλούς στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ο Μπακαλόγατος».

Είναι γνωστό ότι στην ταινία αυτή ο Ζήκος (Χατζηχρήστος) αυτοσχεδίαζε σε πολλά σημεία του σεναρίου, με αποτέλεσμα οι συντελεστές του έργου μπροστά και πίσω από τις κάμερες, να λύνονται συνεχώς στο γέλιο. Οι ατάκες του Μπακαλόγατου έχουν μείνει ιστορικές, όπως πχ εκείνη που μία πελάτισσα τον ρωτά «τι κάνεις Ζήκο μου;», και εκείνος απαντά «προσεχώς, καλύτερα».

Συμπρωταγωνιστές του Χατζηχρήστου είναι η Μαρίκα Νέζερ, ο Κώστας Ζούκας (που ερμηνεύει εκπληκτικά τον ρόλο του μεγαλομπακάλη), ο Νίκος Ρίζος και ο εξαιρετικός Νίκος Φέρμας, ο οποίος επίσης πιστώνεται με μια από τις ιστορικότερες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου, από αυτήν την ταινία, που όταν ρωτήθηκε αν δέχεται να δώσει την μοναχοκόρη του σ’ έναν νεαρό που δεν είχε ακόμα ορθοποδήσει επαγγελματικά, απάντησε «εγώ δέχομαι, αλλά έχει όμως ο γαμπρός υπ’ όψιν του πως εμάς μας λείπουν 99 δραχμές για να βάλουμε στην μπάντα κάνα κατοστάρικο;».

Η «Της Κακομοίρας» είναι η δεύτερη παλιά ελληνική ταινία που αναμεταδίδει χρωματικά επεξεργασμένη στην τηλεόραση. Η πρώτη ήταν πριν από μερικούς μήνες το αριστούργημα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»(1965) του Γιώργου Τζαβέλλα. Για αυτήν την μετατροπή οι κριτικοί ήσαν ακόμα πιο αυστηροί, λέγοντας ότι ο ίδιος ο δημιουργός της ταινίας ήταν υπέρμαχος της μαυρόασπρης κινηματογραφικής τέχνης, και δεν θα έδινε ποτέ την συγκατάθεσή του να πειράξουν χρωματικά κανένα του έργο.

Χαρακτηριστικά δε αναφέρουν ότι «εάν κάποτε δούμε έγχρωμη και την θρυλική Κάλπικη Λίρα, ο Τζαβέλλας θα βγει από τον τάφο και θα μας καθαρίσει όλους».

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ