ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
 

Ασύλητοι τάφοι στην κοινότητα της Δένειας

Οι εργασίες διάνοιξης δρόμου στην κοινότητα έφεραν στο φως ασύλητους τάφους

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η κυπριακή γη είναι βέβαιο ότι κρύβει πολλούς και σημαντικούς θησαυρούς που ακόμα μένουν να ανακαλυφθούν. Μπροστά σε έναν τέτοιο θησαυρό φαίνεται ότι βρέθηκαν συνεργεία που εργάζονταν για τη διάνοιξη δρόμου στη Δένεια στην επαρχία Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα στην είσοδο του χωριού, στην περιοχή Μάλι, ανακαλύφθηκαν αρχαίοι ασύλητοι τάφο, που από τις πρώτες ενδείξεις χρονολογούνται στην αρχαϊκή εποχή (6ος αιώνας). Ο κοινοτάρχης της Δένειας κ. Χριστάκης Παναγιώτου μιλώντας στην «Κ» είπε ότι τη Δευτέρα το πρωί τα συνεργεία εντόπισαν τις αρχαιότητες και αμέσως κάλεσαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων, που ανταποκρίθηκε χωρίς καθυστέρηση στο κάλεσμά τους. Η περιοχή όπου ανευρέθηκαν οι αρχαίοι τάφοι αμέσως τέθηκαν κυριολεκτικά υπό τη σκαπάνη των αρχαιολόγων που βρήκαν ασύλητους τους τάφους, με αντικείμενα αλλά και υπολείμματα σκελετών.


Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι σε ολόκληρη την περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι τάφοι όλων των περιόδων, καθώς και άλλες αρχαιότητες, τις οποίες η κοινότητα προσπαθεί να διαφυλάξει και να συντηρήσει. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τις ομορφιές του χωριού. Μάλιστα, έχουμε κάνει αίτηση στο Τμήμα Αρχαιοτήτων προκειμένου να δημιουργηθεί στο χωριό μας εκθεσιακός χώρος με αρχαιότητες της περιοχής». Ο κ. Παναγιώτου μας είπε ότι υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι που κατέχουν νόμιμα και με την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ιδιωτικές συλλογές, όπως και ο ίδιος, οι οποίο επιθυμούν να τα δωρίσουν, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτά ανήκουν σε ολόκληρη την κοινότητα».

Πολλά μουσεία του εξωτερικού, όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, κατέχουν στις συλλογές τους αντικείμενα και οι μόνοι που δεν έχουμε είμαστε εμείς στη Δένεια. Πάντως, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι στην κοινότητα έχουν γίνει πολλά έργα ανάδειξης των μνημείων της κοινότητας, δείχνοντας τον σεβασμό της στην ιστορία του τόπου.

Οι εργασίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων συνεχίζουν κανονικά, ενώ το βράδυ ο χώρος φυλάσσεται από λειτουργούς του Τμήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

H κατάθλιψη μπορεί να είναι η έσχατη άμυνα των αγνών οργανισμών απέναντι στο εικονικό πανηγύρι της στιγμιαίας επιβράβευσης και της ματαιοδοξίας.

Εφηβοι δεσμώτες των smartphones

H δημοσιογράφος Νάνσι Τζο Σέιλς πιστεύει ότι πρέπει όλα να ξεκινούν από τη μόρφωση και στο τέλος του βιβλίου προτρέπει: ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X